Sahranjen fra Mate Topić. Zadušnica je slavljena u crkvi svetog Ante na Šubićevcu.

Fra Mate Topić sahranjen je u utorak 29. prosinca na šibenskom gradskom groblju Kvanj, u grobnicu fratara Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja. Sprovodne obrede predvodio je župnik i gvardijan na Šubićevcu fra Mario Radman. Na sprovodnom obredu bili su biskup Tomislav Rogić i provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Marko Mrše.

Nakon pokopa u crkvi svetog Ante na Šubićevcu bila je misa zadušnica koju je predvodio šibenski biskup Tomislav Rogić. Koncelebrirao je i provincijal fra Marko Mrše.

U homiliji biskup Tomislav Rogić kazao je kako prikazujemo ovu svetu misu za pokojnog fra Matu Topića koji nas je napustio u ovim neobičnim vremenima kada je strah od bolesti i smrti prisutniji nego inače. „Opraštamo se od njega i molimo Boga za fra Matu koji je među nama bio znakom nade, vjere i pouzdanja u Boga. Osobito po svojoj službi bolničkog kapelana koju je tolike godine s puno ljubavi vršio. Često se susreta s osobama koju su ga trebale na smrtnom času da im donese Isusa, da ih s Isusom pomiri, da moli za njihovo ozdravljenje ako je Božja volja i pripremi ih za susret s Ocem nebeskim. Znao je reći: Evo vraćam se od bolesnika. Podijelio sam svete sakramente. Molili smo za snagu i ozdravljenje a sada što Bog da. Sve je u Božjoj ruci“.

„Tako smo se i mi svi posljednjih tjedana molili za fra Matu kad je njega Bog stavio na posljednju kušnju i dao mu križ bolesti. I posljednji put kad smo se čuli, prije pogoršanja, bio je pun vedrine i nade, kako će se uskoro vratiti svojoj službi. Gospod je odlučio drugačije. Plemenitu dušu fra Mate bolima je pročistio i pozvao k sebi. – Sve je u Božjoj ruci!“, kazao je biskup Rogić.

Fra Mate Krista je svojom jednostavnošću i svjedočenjem vjere, uspijevao približiti vjernicima, osobito najpotrebnijima koji su u teškoćama bolesti tražili Božju snagu i utjehu. To je bila vjera u kojoj je živio, djelovao i nosio se s poteškoćama, pouzdajući se od Gospodina. Fra Mate hvala na tom svjedočanstvu vjere, svećeničkog i redovničkog služenja, vaše blizine i topline kojom ste zračili i mnoge zadužili. Neka Vas nebeski Otac primi u dom koji vam je pripravio i u koji vas je pozvao, kazao je biskup Tomislav Rogić.

Na kraju slavlja od fra Mate Topića prigodnim riječima oprostili su se fra Marko Mrše, fra Željko Tolić i fra Mario Radman.

 

Pogledajte još

Smotra crkvenog pučkog pjevanja “Puče moj” održana je u Vodicama.

  Dvadeset i sedma smotra  izvornog crkvenog pučkog pjevanja Šibenske biskupije „Puče moj“ održana je …

Svećenici Gospićko-senjske biskupije na uskrsnom druženju u Šibeniku.

Svećenici Gospićko-senjske biskupije okupili su se u četvrtak, 4. travnja, u Šibeniku na uskrsnom susretu …

Uskrsno misno slavlje u Cvjetnom domu.

Šibenski biskup Tomislav Rogić prigodom svetkovine Uskrsa u  srijedu 3. travnja pohodio je «Dom za …