Proslavljena svetkovina svetog Mihovila.

Svetkovina svetog Mihovila, zaštitnika grada Šibenika i Šibenske biskupije, proslavljena je u četvrtak 29. rujna na trgu pred šibenskom katedralom,  misnim slavljem i procesijom koju je predvodio kotorski biskup Ivan Štironja. Uz predvoditelja koncelebrirali su nadbiskupi: zadarski i predsjednik HBK Želimir Puljić,  splitsko-makarski Dražen Kutleša; biskupi hvarski Ranko Vidović,  mostarsko-duvanjski Petar Palić, gospićki Zdenko Križić, dubrovački Roko Glasnović  i umirovljeni šibenski biskup Ante Ivas, te biskup domaćin Tomislav Rogić. Koncelebrirali su provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Marko Mrše i  provincijal Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri  fra Tomislav Šanko.

Svima vama, koji danas slavite sv. Mihovila, svoga nebeskoga zaštitnika i patrona, najiskrenije čestitke s molitvama Bogu za svaku njegovu pomoć. Zahvalan sam biskupu Tomislavu na bratskom pozivu da danas budem sudionik i predsjedatelj ovoga Misnog slavlja u povodu blagdana sv. Mihovila, Arkanđela, koji se u ovom gradu i Crkvi šibenskoj slavi kao svetkovina i patron, kazao je u uvodnom dijelu homilije biskup Štironja.

Arkanđeo Mihael ili Mihovil zaštitnik je svega naroda Božjega, sviju nas koji se osjećamo djecom Božjom. Božjim anđelima i arkanđelima posebno se rado utječu naši najmlađi. Djecu posebno preporučujemo zagovoru i snazi Božjih anđela da bdiju nad njima koji su rođeni kao i nad onima koji su začeti. Tim više što vidimo da svijet i civilizacija u kojoj živimo stari i nestaje. Ozbiljan je to problem i naše Domovine te bi to trebalo staviti u središte pozornosti i brige, poručio je kotorski biskup.

Neka anđeli Božji, na čelu sa sv. Mihovilom, prate i zagovaraju kod Boga mlade bračne parove, mlade muževe i žene, očeve i majke i sve roditelje, da u ljubavi prema Božjim zapovijedima, otvoreni daru života, radosno donesu na svijet sve svoje začete sinove i kćeri, koji nisu tek neki biološki fetus, nego dušom,  od Boga stvorenom, čudesno začeti rod koji želi porod.

Čovjek je često zakovan zatvoren u svoje uske vidike. Opterećen je sobom i svojim potrebama. Ne vidi nikoga osim sebe, ne pozna ničiji svijet osim svoga u kojemu je sebe proglasio čelnikom i uspostavio svoje odredbe i zakone. Njih se drži i grčevito se za njih bori ne shvaćajući da je postao nasilnik i rušitelj svijete i mira u svijetu. Ne spoznaje da se stavio na stranu davno svrgnuta ii pobijeđena  Zmaja koji traži svoje društvo i svoj svijet, gdje su sami ovisnici i roblje. Takovomu svijetu i društvu u kojemu živi takav sebičan čovjek može pomoći samo Bog. Kristova Crkva nudi svim ljudima pomoć poput Filipa koji je pomogao svome prijatelju Natanaelu da progleda očima vjere u Isusa. Crkva poput Filipa neumorno poziva svakoga čovjeka: Dođi i vidi. Dođi i susretni se s Isusom koji poznaje srce svakoga čovjeka i koji dođe da „Život imaju, u izobilju da ga imaju” (Iv 10,10), mimo zemaljskih vidika i granica, poručio je biskup Štironja.

Naglasio je kako Crkva ne raspravlja, ne polemizira, ona nudi ono čime raspolaže po Božjoj odluci te dovodi k Isusu koji ima riječi života vječnoga. To je uloga Crkve, to je njezin poziv i zadaća koje se ne može i ne će odreći. Dođi i vidi Isusa Krista, koji je Put, Istina i Život, pa ćeš nadrasti i, svoje mjesto i svoju domovinu, i čeznuti za domovinom koja je na nebesima. Želimo li siguran i bolji svijet, držimo se Isusa i njegove zapovijedi ljubavi prema Bogu i bližnjemu. Želimo li pobijediti strah i sumnje, slušajmo Njega koji ima Riječi života vječnoga Želimo li snagu i pobjedu, držimo se njegova križa s čvrstom nadom i vjerom da je u njemu pobjeda i spasenje.

 

Na kraju bih želio podsjetiti na jedan grb, među brojnima s likom sv. Mihovila koji se vide na zidinama ovoga grada. Jedan je poseban jer uz njega stoji uklesano svjedočanstvo vjere starih šibenčana. Originalni je tekst ispisan na latinskom jeziku a u prijevodu na hrvatski glasi ovako: “Mene ne štite ni visoke zidine ni more koje me s obje strane okružuje, mene Čini sigurnim u svako doba zaštita moga gospodara čiju sliku vidiš uklesanu u ovom mramoru.  Ovo iskustvo Božje brige i snage, iskustvo zaštite po zagovoru sv. Mihovila potvrđeno više puta kroz povijest ovoga grada i ovoga kraja, doživljeno i u bližoj prošlosti, onoj devedesetih godina prošloga stoljeća, iskustvo pretočeno u povijesnu pobjedu i osamostaljenje i slobodu Domovine, poručio je predvoditelj slavlja.

Braćo i sestre! Vama i svima nama želim i molim od Onoga kojega sv. Mihovil predstavi: Tko je kao Bog: Neka ukloni Zmaja koji nas zavodi i vuče da zaboravimo Svemogućega Boga, da mu okrenemo glavu i zaboravimo Božje zapovijedi. Neka ukloni Napasnika koji nas napastuje da zaboravimo Krsna obećanja i krizmene darove Duha Svetoga. Neka ukloni staru Zmiju koja nam nudi sedam starih glavnih grijeha i barem toliko modernih grješnih poroka koji čovjeku oduzimaju slobodu i čine ga modernim robom i ovisnikom. Neka ukloni sve vidljive i nevidljive zmajeve koji izjedaju čovjekovo srce, naše obitelji i naše društvo. Žarko želim i molim da ime sv. Mihovila nebeskog borca, molitelja i pratitelja, bude i ostane urezano u srcima svih nas, djece Božje; neka nas i naše obitelji, osobito djecu i mladež, naše bolesnike, osamljene i nemoćne brani i prati, upravlja i snaži te moćno zagovara kod Boga na svim  životnim putovima  našim. Tako neka bude, zaključio je homiliju biskup Štironja.

Proslava nebeskog zaštitnika grada Šibenika i Šibenske biskupije tradicionalno je okupila velik broj vjernika iz svih dijelova biskupije. Uz predstavnike župa Šibenske biskupije u ophodu starim dijelom grada i rivom, sudjelovale su i brojne  civilne udruge, te kulturno umjetnička društva. U slavlju su sudjelovali i predstavnici gradskih i županijskih vlasti. Srebreni lik Sv. Mihovila tradicionalno u ophodu nosili su redarstvenici Policijske uprave Šibensko kninske. Preko misnog slavlja pjevao je Mješoviti katedralni zbor pod ravnanjem Jelene Mikulandra i uz orguljašku pratnju Nikole Lovrića Caparina.

Pogledajte još

Biskup Tomislav Rogić blagoslovio crkvu u Kladnjicama

Šibenski biskup blagoslovio je, na svetkovinu sv. Filipa i Jakova, u srijedu 1. svibnja, obnovljenu …

Drugi dio ovogodišnje Zlatne harfe održan je u Kninu.

Smotra dječjih župnih zborova Zlatna harfa za Splitsko-makarsku i Šibensku biskupiju održana je 27. travnja …

Hodočašće Vodičkih žudija u Italiju i Vatikan

U periodu od 14. do 21. travnja, družba Vodičkih žudija provela je na hodočašću u …