Pivači svetog Jakova u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu.

Misno slavlje u srijedu 4. svibnja u Josipovu svetištu u Karlovcu predslavio je župnik Župe sv. Josipa Radnika u šibenskim Ražinama i duhovnik Bratstva sv. Josipa iz Šibenika don Donald Marković, a pjevanje su predvodili Pivači sv. Jakova pod vodstvom generalnog vikara Šibenske biskupije mons. Marinka Mlakića.

U propovijedi don Donald je kazao kako dijagnoza naših nemira jest u tome što nismo upoznali Boga, iako smo kršćani, zavjetovali smo se, postimo, hodamo po svetištima. Često se ponašamo poput židova iz pročitanog evanđelja, koje Isus prekorava da unatoč toga što su vidjeli mnoga čudesa ne vjeruju da je on Sin Božji. I mi smo često takvi. Isus nam često poručuje da je kruh života i tko dolazi k njemu taj će se spasiti. Badava nama sva ukazanja svetaca, ako Krista ne prepoznajemo u svetoj euharistiji. Može se dogoditi čudo, molitva može biti uslišana, ali ipak vrhunac Božjeg čuda i Božjeg davanja nama ljudima ostvaruje se u svetoj euharistiji, kazao je don Donald.

Napomenuo je da se bliži pedesetoj godini života, i može posvjedočiti da su mu se u životu dogodile brojne dobre stvari zahvaljujući Bogu. No, isto tako kada se osvrnem na svoj dosadašnji život, vidim da se teško mijenjam. Shvatio sam, kao svećenik, da se neću promijeniti, već da ću ostati isti. Istina, ne mogu se mijenjati vlastitim snagama. Onog trenutka kada sam pustio Boga u svoj život moj se život itekako promijenio. Sve dobro u mojem životu događa se zahvaljujući Božjoj prisutnosti. Sveti Josip nam je dobar primjer. U ovom svetištu prikazan je kako Isusa drži za ruku. U drugim prikazima Isusa nosi u naručju. To je dobra poruka svima nama, neka naš život uvijek bude s Isusom, zaključio je propovjednik.

Koncelebrirao je rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa mons. Antun Sente, ml., koji je i predvodio Pobožnost sv. Josipu. Na kraju misnog slavlja mons. Sente je kazao kao su ga liturgičari poučili da crkvena glazba ne smije biti sama sebi svrhom, već da svaki onaj tko ju sluša otkriva potrebu snažnije promišljati o otajstvu Božje prisutnosti u našem životu. Ako, dakle, liturgijska glazba izaziva takve pobude onda je ona ostvarila svoju svrhu. Vjerujem da smo večeras okupljeni u ovom svetištu na svetoj liturgiji ispunjenoj a cappella pjevanjem iz bogate liturgijske baštine koralnih napjeva njegovanih u izvedbama dalmatinskih klapa, a koje su nam izvodili Pivači svetog Jakova iz Šibenika, upravo to osjećali te na takav način promišljali i molili zaključio je mons. Sente.

Veći dio Pivača svetog Jakova su i članovi Bratstva svetog Josipa koji osim pjesme uz svog duhovnika don Donalda produhovljuju svoju život nadahnjujući se na bogatoj duhovnoj baštini svetog Josipa, muža Blažene Djevice Marije i djevičanskog oca Isusa Krista.

Među hodočasnicima na misnom su slavlju okupile su se i članice Žene Zajednice Katarina Zrinski iz Karlovca i Zagreba sa svojim predsjednicama doktoricama saborskom zastupnicom Majom Bujević Grba, i predsjednicom Nacionalnog povjerenstva za dentalnu medicinu Ankicom Kvesić Jurišić.

Pogledajte još

U Kninu održano županijsko (biskupijsko) natjecanje iz vjeronauka.

U OŠ dr. Franje Tuđmana u Kninu u četvrtak 16. ožujka 2023. održana je županijska …

Priredba povodom Dan Katoličke osnovne škole u Šibeniku

Obilježavanje i proslava 15. obljetnice djelovanja Katoličke osnovne škole u Šibeniku započelo je u školi …

Održana rekolecija svećenika Šibenske biskupije na temu „Unutarcrkveni otpori u vremenima krize. Moralno – etički aspekt. “ govorio je dr. fra Ante Bekavac.

Redovita mjesečna rekolekcija svećenika Šibenske biskupije održana je u srijedu 15. ožujka u prostorijama Svetišta …