Pivači svetog Jakova obilježili deset godina djelovanja.

Deset godina djelovanja Pivača svetog Jakova obilježeno je koncertom u katedrali svetog Jakova u Šibeniku u subotu 5. studenog. Nastupila je još i policijska Klapa sveti Mihovil iz Splita. Na koncertu su se okupili svi koji su bili članovi Pivača, otprilike njih trideset i pet. Među publikom bili su biskupi Tomislav Rogić i Ante Ivas.

Ideja za osnivanje Pivača svetog Jakova seže u 2008. godinu, kad je skupina prijatelja, koji su već pjevali u drugim komercijalnim klapama, pošla na hodočašće Gospi u Sinj i putem zapjevala. Tako je krenula ova Inicijativa, a potom su se dogodile i duhovne vježbe obiteljskih zajednica na kojoj smo druge dotakli pjesmom. Međutim, ta je ideja i želja nekako prošla, kazao je član Pivča Zvonimir Bilušić.

Naglasio je kako skoro svi početni pjevači bili su iz drugih klapa, pa smo rekli da ćemo pripremiti malo drukčiji repertoar od uobičajenoga klapskog. Od toliko pjevača u gradu Šibeniku uvijek je problem s muškim pjevačima koji bi pjevali na misama i nekim slavljima. Eto, nekako se probila ta ideja, Bog ju je blagoslovio, tako da sada djelujemo više od deset godina.

Kad smo se oformili, za nebeskog zaštitnika odabrali smo sv. Jakova, zaštitnika šibenske katedrale, da bude odmah prepoznatljivo odakle dolazimo. Voditeljica nam je trenutno Ana Gović Blaće, koja nam radi aranžmane na već poznate standarde i prilagođava pisme muškom vokalnom sastavu. Bili smo klapa, a kako je naš broj narastao, postali smo Pivači. Što se tiče repertoara, to su pučke pjesme našega kraja, ne samo Dalmacije, nego i cijele domovine koje naša voditeljica aranžira za nas. Imamo dosta i autorskih pjesama, s obzirom da su i naši članovi pisali tekstove, a voditeljica radila glazbene aranžmane. Naravno da imamo i svjetovni program, kazao je Zvonimir Bilušić.

Pogledajte još

Biskup Rogić na proštenju Majci Božjoj od Utjehe

Šibenski biskup Tomislav Rogić, nekadašnji višegodišnji ogulinski župnik, predvodio je 231. proštenje Majke Božje od …

Održano treće županijsko stručno vijeće vjeroučitelja Šibenske biskupije

U četvrtak 28. lipnja 2024., u prostorijama Katoličke osnovne škole u Šibeniku, održano je treće …

U Rogoznici proslavljena Gospa od kapelice

Župa Rogoznica u utorak 2. srpnja proslavila je nebesku zaštitnicu Gospe od Kapelice. Svečano misno …