Pivači svetog Jakova obilježili deset godina djelovanja.

Deset godina djelovanja Pivača svetog Jakova obilježeno je koncertom u katedrali svetog Jakova u Šibeniku u subotu 5. studenog. Nastupila je još i policijska Klapa sveti Mihovil iz Splita. Na koncertu su se okupili svi koji su bili članovi Pivača, otprilike njih trideset i pet. Među publikom bili su biskupi Tomislav Rogić i Ante Ivas.

Ideja za osnivanje Pivača svetog Jakova seže u 2008. godinu, kad je skupina prijatelja, koji su već pjevali u drugim komercijalnim klapama, pošla na hodočašće Gospi u Sinj i putem zapjevala. Tako je krenula ova Inicijativa, a potom su se dogodile i duhovne vježbe obiteljskih zajednica na kojoj smo druge dotakli pjesmom. Međutim, ta je ideja i želja nekako prošla, kazao je član Pivča Zvonimir Bilušić.

Naglasio je kako skoro svi početni pjevači bili su iz drugih klapa, pa smo rekli da ćemo pripremiti malo drukčiji repertoar od uobičajenoga klapskog. Od toliko pjevača u gradu Šibeniku uvijek je problem s muškim pjevačima koji bi pjevali na misama i nekim slavljima. Eto, nekako se probila ta ideja, Bog ju je blagoslovio, tako da sada djelujemo više od deset godina.

Kad smo se oformili, za nebeskog zaštitnika odabrali smo sv. Jakova, zaštitnika šibenske katedrale, da bude odmah prepoznatljivo odakle dolazimo. Voditeljica nam je trenutno Ana Gović Blaće, koja nam radi aranžmane na već poznate standarde i prilagođava pisme muškom vokalnom sastavu. Bili smo klapa, a kako je naš broj narastao, postali smo Pivači. Što se tiče repertoara, to su pučke pjesme našega kraja, ne samo Dalmacije, nego i cijele domovine koje naša voditeljica aranžira za nas. Imamo dosta i autorskih pjesama, s obzirom da su i naši članovi pisali tekstove, a voditeljica radila glazbene aranžmane. Naravno da imamo i svjetovni program, kazao je Zvonimir Bilušić.

Pogledajte još

U katedrali slavljena misa za preminule branitelje i biskupa Srećka Badurinu.

Dvadeset i sedma obljetnica  smrti šibenskog biskupa Srećka Badurine, velikana duha koji je u teška …

Započela Velika devetnica pred blagdan svetog Nikole Tavelića

Na blagdan Gospe Žalosne 15. rujna 2023. godine u crkvi sv. Frane i Hrvatskom nacionalnom …

U Cvjetnom domu proslavljen blagdan Uzvišenja svetog Križa

Blagdan Uzvišenja svetog Križa  u četvrtak 14. rujna proslavljen je u Domu  za starije osobe …