Pivači svetog Jakova obilježili deset godina djelovanja.

Deset godina djelovanja Pivača svetog Jakova obilježeno je koncertom u katedrali svetog Jakova u Šibeniku u subotu 5. studenog. Nastupila je još i policijska Klapa sveti Mihovil iz Splita. Na koncertu su se okupili svi koji su bili članovi Pivača, otprilike njih trideset i pet. Među publikom bili su biskupi Tomislav Rogić i Ante Ivas.

Ideja za osnivanje Pivača svetog Jakova seže u 2008. godinu, kad je skupina prijatelja, koji su već pjevali u drugim komercijalnim klapama, pošla na hodočašće Gospi u Sinj i putem zapjevala. Tako je krenula ova Inicijativa, a potom su se dogodile i duhovne vježbe obiteljskih zajednica na kojoj smo druge dotakli pjesmom. Međutim, ta je ideja i želja nekako prošla, kazao je član Pivča Zvonimir Bilušić.

Naglasio je kako skoro svi početni pjevači bili su iz drugih klapa, pa smo rekli da ćemo pripremiti malo drukčiji repertoar od uobičajenoga klapskog. Od toliko pjevača u gradu Šibeniku uvijek je problem s muškim pjevačima koji bi pjevali na misama i nekim slavljima. Eto, nekako se probila ta ideja, Bog ju je blagoslovio, tako da sada djelujemo više od deset godina.

Kad smo se oformili, za nebeskog zaštitnika odabrali smo sv. Jakova, zaštitnika šibenske katedrale, da bude odmah prepoznatljivo odakle dolazimo. Voditeljica nam je trenutno Ana Gović Blaće, koja nam radi aranžmane na već poznate standarde i prilagođava pisme muškom vokalnom sastavu. Bili smo klapa, a kako je naš broj narastao, postali smo Pivači. Što se tiče repertoara, to su pučke pjesme našega kraja, ne samo Dalmacije, nego i cijele domovine koje naša voditeljica aranžira za nas. Imamo dosta i autorskih pjesama, s obzirom da su i naši članovi pisali tekstove, a voditeljica radila glazbene aranžmane. Naravno da imamo i svjetovni program, kazao je Zvonimir Bilušić.

Pogledajte još

Pastirski pohod biskupa Tomislava Rogića župi Primošten

Utorak je, 13. veljače 2024. – u 9:00 sati zvonjavom zvona na zvoniku župne crkve …

Papina poruka za korizmu 2024. godine.

PORUKA SVETOGA OCA FRANJE za korizmu 2024. godine Bog nas vodi kroz pustinju do slobode …

U Vodicama je proslavljen Dan braka. Pedeset parova obnovilo bračna obećanja

U župi Vodice proslavljen svjetski dan braka i obnovljena bračna obećanja pedeset bračnih parova U …