Pastirski pohod šibenskog biskupa Tomislava Rogića župi Sv. Mihovila Lišane

Pastirski pohod šibenskog biskupa Tomislava Rogića župi Sv. Mihovila Lišane bio je u nedjelju, 16 . veljače . U župi ima dva velika mjesta Vukšić i Lišane , biskup je održao dvije svete mise u crkvi sv. Kate u Vukšiću i crkvi sv. Nikole Tavelića u Lišanima. Biskupa su u Vukšiću pred crkvom sv. Kate srdačno dočekali vjernici , župnik fra Božo Mandarić i ugodno su razgovarali o svakodnevnom životu mještana Vukšića. Na misi je bilo mnoštvo vjernika, među kojima krizmanici , prvopričesnici i učenici sa svojim nastavnicima. Svečano misno slavlje u punoj crkvi sv. Kate , uljepšao je mješoviti crkveni zbor s čuvenim starodrevnim napjevima i biskup je bio oduševljen čuvanjem te stoljetne crkvene kulturne baštine.

U svečarskom zanosu nakon mise svi zajedno otišli su na groblje kod župne crkve sv. Mihovila , gdje je biskup kod centralnog križa dao odrješenje za sve pokojne koji počivaju na groblju . Biskup je ušao u razgledanje župne crkve sv. Mihovila , a fra Božo ga je upoznao o starim običajima koji su bili u župi vezani za ovu crkvu. Biskup je u pratnji župnika fra Bože Mandarića svoj svečarski pastirski pohod nastavio u Lišanima , gdje pred velikim mnoštvom nazočnih vjernika održao svečanu misu u crkvi sv. Nikole Tavelića.

Na svetoj misi bilo je mnoštvo vjernika, među kojima krizmanici , prvopričesnici i učenici sa svojim nastavnicima. Poslije svete mise cijeli vjernički puk otišao je na Lišansko groblje Kolona u kojem se nalazi grobna kapela sv Jere , gdje je biskup kod centralnog križa dao odrješenje za sve pokojne koji počivaju na groblju . U popodnevnim satima u crkvi sv. Nikole Tavelića u Lišanima , biskup se susreo s vjeroučiteljima , župskim crkvenim pjevačima , predstavnicima Franjevačkog crkvenog svjetovnog reda OFS, načelnikom Općine Lišane Ivicom Musićem . Razgovaralo se općenito o prilikama u našem društvu, župi, demografiji , te konkretnim pastoralnim aktivnostima u župi. Župa sv. Mihovila Lišane poznata je od davnina kao “ vrelo “ duhovnih zvanja iz koje potječe 7 svećenika, 14 časnih sestara.

Župa sveukupno ima sedam crkava , koje su tijekom Domovinskog rata većinom porušene i spaljene. U pratnji župnika fra Bože Mandarića , biskup je obišao crkvu sv.Ante Pustinjaka u Buliću i crkvu sv. Ante Padovanskog u Ostrovici . Pet crkava su u jako dobrom stanju i sve su izgrađene u cijelosti ili obnovljene nakon Domovinskog rata. Stara crkva sv. Kate u Vukšiću i crkva sv. Jere u Lišanima nisu još obnovljene . Župi sv. Mihovila Lišane pripadaju Vukšić, Lišane, Bulić, Prović i Ostrovica.

Cijeli pastirski pohod bio je obilježen radosnim susretima i srdačnim razgovorima. Biskup je ohrabrio vjernički puk da ustraju u vjeri prema Isusu Kristu, katoličkoj crkvi , svojoj dragoj domovini Hrvatskoj i izrazio im svoju pastirsku blizinu, te veliku zahvalnost na srdačnom dočeku . Fra Božo Mandarić veličanstveno je organizirao doček biskupa i animirao vjernike , koji su došli u velikom broju na svete mise u Vukšiću i Lišanima. Vjernici Vukšića, Lišana i Bulića uručili su biskupu prigodne poklone kao znak zahvale i sjećanje za njegov pastirski pohod. Na kraju euharistijskog slavlja fra Božo Mandarić zahvalio se biskupu za njegov pastirski pohod , na riječima ohrabrenja i utjehe, koje je uputio cijelom vjerničkom puku župe sv. Mihovila Lišane .

Tekst i foto : Marko Ledenko- Mane

Pogledajte još

U Vukšiću svečano proslavljena svetkovina svete. Katarine Aleksandrijske.

Svečanim i euharistijskim slavljem u crkvi sv . Kate ,  25. studenog uz sudjelovanje mnoštvo …

Sveta Katarina Aleksandrisjka proslavljena je u Ljubitovici.

U župi Ljubitovica u subotu 25. studenog proslavljena je nebeska zaštitnica župe sveta Katarina Aleksandrijska. …

U katedrali svetog Jakova proslavljena je sveta Cecilija. Na misnom slavlju okupili su se crkveni pjevači.

Crkveni pjevači iz zbora Laudantes;  iz župa Katedrala, Gospa van Grada, Šubićevac, Vidici, Baldekin, Madalina, …