Održana rekolekcija svećenika Šibenske biskupije.

Redovita mjesečna rekolekcija svećenika Šibenske biskupije održana je u srijedu 12. listopada u Marijanskom svetištu Šibenske biskupije Vrpolju. Susret je započeo molitvom Srednjeg časa u sklopu kojeg je bila meditacija koju je održao župnik u Kljacima i Gradcu fra Ivan Lukač. Središnji dio Rekolekcije bilo je izlaganje „Moralno – bioetički izazovi u svjetlu Amoris letitia – Problemi razlučivanja neredovitih situacija i pobačaja u kontekstu objektivnog moralnog nauka“ koje je održao dr. sc. don Damir Šehić, profesor moralne teologije i bioetike s Teološko – katehetskog odjela Sveučilišta u Zadru.

Postsinodalna pobudnica pape Franje Amoris Laetitia – Radost ljubavi objavljena 2016. godine te predstavlja plod sinodalnog promišljanja o Obitelji. U godini obitelji papa Franjo obratio se obiteljima Pismom supružnicima u Godini obitelji ”Amoris Laetitia”, prepoznajući prilike nakon pandemije koje su ga potaknule pristupiti bračnim parovima, obiteljima i svakom pojedincu. Istovremeno, društvo se suočava s redefinicijom presude bez presedana Roe vs. Wade. Isto predstavlja moralno-bioetičke probleme koji od kršćana zahtijevaju jasan moralni stav u skladu s naukom Crkve.

Izlaganje vlč. Šehića bilo je koncipirano u dvije tematske cjeline. U prvom dijelu promišljao je o problemima razlučivanja neredovitih situacija u kontkestu Amoris Laetitia i Pisma supružnicima koje je donijelo neke smjernice za ispravno tumačenje VIII. poglavlja. Amoris Laetitia je detektiranjem različitih stanja i životnih situacija vjernika zapravo aktualizirala govor o velikoj diskrepanciji između evanđeoskog ideala i stvarnog života vjernika, pri čemu se očituje kako je veliki broj vjernika katehiziran, ali ne i evangeliziran.

U drugom dijelu izlaganjaosvrnuo se na moralno-bioetički problem pobačaja i pristanak suvremenog društva na poništavanja ljudskog dostojanstva i prava na život najranjivijim ljudskim bićima. Pobačaj kao delikatnu i kompleksnu društvenu temu, dodatno čini mučnijom činjenica što vrlo brzo izlazi i potom se opet vraća u modu ili javni fokus, a da se pritom i polazne i zaključne točke ne mijenjaju, kao ni crkveni i teološki govor koji najčešće izostaje. Ovoga se puta u središtu pozornosti našao preokretom presude Vrhovnog suda SAD-a u slučaju Roe protiv Wade, 410 U.S. 113 (1973). Sudskom je odlukom iz 1973. ženi priznato nepostojeće ”pravo na pobačaj”. Ovaj kontekst okolnosti ponovno vraća u fokus tri ključna pitanja o pobačaju i pokazuje kako njihovo zaobilaženje ne rješava nego produbljuje ovaj problem. Odakle čovjeku njegova prava? Može li pobačaj biti ljudsko pravo? Može li se dopustivost pobačaja odrediti pravnim i političkim konsenzusom?

Vlč. Šehić naglasio je kako pobudnica Amoris Laetitia u svom govoru o obitelji pokušava sagledati višedimenzionalnost problema s kojima se susreće obitelj sadašnjeg trenutka. U cjelokupnom pogledu na obitelj potrebno je promotriti sve razarajuće forme koje ugrožavaju ideal bračnog zajedništva. Osim posljedica koje su vidljive potrebno je uočiti i „novi“ bračni mentalitet koji je sve manje utemeljen na evanđeoskim vrednotama. Pogled na obitelj iz kuta Amoris Laetitia može nam donijeti oštriji fokus na spomenute probleme te nas može obnoviti u nastojanju oko očuvanja obitelji i njezine prave slike.

U završnom dijelu rekolekcije biskup Tomislav Rogić dao je osvrt na nacionalni susret mladeži i biskupijski susret obitelji. Biskupijski povjerenik za misije don Tomislav Puljić svećenike je upoznao sa predstojećom misijskom nedjeljom, a župni vikar u Ražinama don Ante Vrcić govorio je o pokrenutim susretima za mlade pod nazivom „Katolička akademija“ koji će se jednom mjesečno održavati u župi Ražine.

Pogledajte još

Biskup Rogić slavio misu na svetkovinu sv. Ivana Krstitelja na Škurinjama u Rijeci

  Šibenski biskup Tomislav Rogić u crkvi sv. Ivana Krstitelja na Škurinjama predvodio js 24. …

Proslava „Ljetnoga“ sv. Nikole Tavelića u Svetištu u Šibeniku

Dana 21. lipnja 2024. godine u Hrvatskom nacionalnom svetištu sv. Nikole Tavelića proslavljena je 54. …

Misa zahvalnica u Katoličkoj osnovnoj školi.

Prigodom kraja školske godine biskup Tomislav Rogić u četvrtak  20. lipnja u katoličkoj osnovnoj školi …