Održana 26.smotra crkvenog pučkog pjevanja Šibenske biskupije „ Puče moj“ u Zatonu

U subotu 15. travnja 2023.g ,  održana je 26. smotra izvornog pučkog crkvenog pjevanja Šibenske biskupije u Zatonu  pod nazivom “ Puče moj “. Na smotri je sudjelovalo 10 crkvenih zborova i pjevačkih skupina iz cijele Šibenske biskupije. Smotru je prije 25 godina u Zatonu utemeljio nekadašnji zatonski župnik  , a danas biskup u miru mons. Ante Ivas . Smotru je preuzeo i nastavio organizirati današnji  Zatonski župnik don Marko Gregić uz pomoć i podršku svih župnika Šibenske biskupije. Smotra ima prvenstveni cilj  , ne samo da prezentira , nego da sačuva od zaborava mnoge starodrvene crkvene napjeve u našim župama. Svi su zborovi svojim nastupom predivno iznijeli na vidjelo neprocjenjivo bogatstvo pjevanja svojih župa. Ove godine u Zatonu,   uz domaće pučke pjevače nastupile su župe: Pirovac, Skradin, Rupe,Tribunj, Kričke, Jezera, Krapanj-Brodarica, Primošten , Prvić Šepurine i Lišane.

-Prije svega čestitke svim crkvenim borovima  od srca , što ste nastavili čuvati tradiciju napjeva svih ovih 26 godina od kada je ova smotra osnovana . Zahvaljujem  i čestitam , što upravo  u tom čuvanju  baštine  i držite zajedništvo svojih župa ,te  cijele naše Šibenske biskupije. Tu je predivni  spoj mladih i starijih, vidljivo je  da se to prenosi na generacije koje dolaze. Hvala dragom Bogu što je svih ovih sedam stoljeća  , sačuvao vjeru u našoj biskupiji i župama. Zahvalimo Bogu što nam je podario zajedništvo  i blagoslov u ovom susretu ,  rekao je ushićeno biskup mons. Tomislav Rogić.

Na završetku smotre svi zborovi i vjernički puk u punoj crkvi sv.Roka u Zatonu  zapjevali su crkvenu himnu smotre  „ Kraljice neba raduj se „. Nakon završetka službenog programa u crkvi , slavlje se nastavilo u veselom raspoloženju u vatrogasnom domu .

Tekst i foto : Marko Ledenko-Mane

Pogledajte još

Održana rekolekcija svećenika Šibenske biskupije.

Redovita mjesečna rekolekcija svećenika Šibenske biskupije održana je u srijedu 15. svibnja u prostorijama svetišta …

Gospa od Loreta proslavljena u Primoštenu.

…od 1. svibnja do 9. svibnja, svaku večer u župnoj crkvi sv. Jurja, na Gospinu …

Svetkovina Uzašašća proslavljena u župi Grebaštica.

Uzašašće Gospodinovo ili Križi, u četvrtak 9. svibnja svečano je proslavljeno u župi Grebaštica.  Prije …