Obredi Velikog petka u katedrali svetog Jakova.

Obrede Velikoga petka u katedrali svetog Jakova u Šibeniku, 29. ožujka predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić uz sudjelovanje katedralnog župnika don Krešimira Mateše, župnog vikara don Šime Pleadina i umirovljenog biskupa Ante Ivasa. . Nakon prostracije i šutnjom iskazane počasti Kristu umrlom na križu za spas svijeta, uslijedila je služba čitanja i pjevanje Muke. Prije poklona križa koje je pratilo pjevanje tradicionalne tužaljke „Puče moj“ i obreda pričesti, uslijedila je homilija koju je izrekao biskup Tomislav Rogić.
Križ je Prijestolje milosti koje izabra Bog. Čovjeka koji je posegnuo za stablom spoznaje dobra i zla, Bogu se usprotivio – Bog je odlučio iscijeliti po drvu križa i žrtvi svoga Jedinorođenca. Došao je uzeti naše krivice, kazao je biskup Rogić u homilji.
Grijeh se dogodi pod drvetom. Čovjek na početku izabra i neprestance oholo izabire neposluh. Sin Božji uđe u naš život oholosti, neposluha, grešnog svijeta da nas poslušnošću Očevoj volji izbavi od neposluha. Da nas ljude svojom poniznošću do smrti na križu oslobodi ohole umišljenosti i samodostatnosti. On koji grijeha ne učini, niti mu usta laž izustiše, uđe u ovaj svijet da nas istinom oslobodi od zarobljenosti grijehu i sebičnosti, istaknuo je biskup Rogić.
Naglasio je kako stojimo pred križem bez riječi koje mogu dosegnuti, opisati, izreći svu dubinu poruke. Otajstvo križa trajat će kroz vjekove do konca svijeta. Uvijek iznova za svakog čovjeka biti će ili Prijestolje milosti ili sudar s besmislom ljudskog postojanja ako ne vodi u vječnu Božju ljubav, u vječni život s Bogom. Nositi svakodnevni križ po uzoru na Isusa može se samo u poslušnosti Očevoj volji. Isus reče Petru u Maslinskom vrtu: Čašu koju mi daje Otac zar da ne pijem? Potpuni odgovor na tajnu križa čeka nas u vječnosti, a dogodi se jer je Otac nebeski tako htio.
Ni Bog u svoj svojoj svemoći nije izabrao drugi način – nego križ. Križ postaje mjera bezgranične ljubavi i potpunog dara Boga čovjeku. Bog bira križ da čovjeka okrene sebi, da ga vrati punini života koja se krije u životu za druge i koja po toj ljubavi vodi u vječnost. U Kristovom križu snaga je za nošenja naših svakodnevnih križeva, ako poput Isusa u poslušnosti prihvaćamo Očevu volju. Zapisa sv. Ivan evanđelista, Isusovu riječ: Uistinu, Bog je tako ljubio svijet te je dao svoga Sina Jedinorođenca da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni (Iv 3,16). – Ako dragovoljno prihvatiš darovati se, tek tada rađaš novi život iz vlastitog predanja, sebedarja. Isus nas je upravo to došao naučiti svojim umiranjem na križu, kazao je u homiliji biskup Tomislav Rogić.
Obredi Velikog petka u katedrali svetog Jakova završili su procesijom sa križem oko katedrale.

 

Pogledajte još

Biskup Rogić na proštenju Majci Božjoj od Utjehe

Šibenski biskup Tomislav Rogić, nekadašnji višegodišnji ogulinski župnik, predvodio je 231. proštenje Majke Božje od …

Održano treće županijsko stručno vijeće vjeroučitelja Šibenske biskupije

U četvrtak 28. lipnja 2024., u prostorijama Katoličke osnovne škole u Šibeniku, održano je treće …

U Rogoznici proslavljena Gospa od kapelice

Župa Rogoznica u utorak 2. srpnja proslavila je nebesku zaštitnicu Gospe od Kapelice. Svečano misno …