Obraćanje vodičkog župnika don Franje Glasnovića vezano za vjerske aktivnosti i vjerski život u župi i gradu Vodicama.

Poštovani župljani i sugrađani, draga braćo i sestre u Kristu,

U novonastaloj situaciji koja je za sve nas teška  i neizvjesna, a s druge strane od nas traži odgovornost  i brigu te ljubav jedni prema drugima, kao vaš župnik obraćam vam se kako bih vam izrazio svoju blizinu i duhovnu potporu  te naznačio sljedeće vezano uz župu  i vjerske aktivnosti i vjerski život u župi i gradu Vodicama:

Odredbe biskupa Hrvatske biskupske konferencije u vezi sa sprječavanjem širenja bolesti COVID-19  odnose se na sve vjernike i trebamo se pridržavati

Sveta Misa
Odredbom je određeno  „Svećenici neka slave svetu misu bez sudjelovanja zajednice, a u skladu s odredbama Rimskoga misala upotrijebit će se oblik „Reda mise bez naroda“.
U župi će biti sveta misa koju će župnik zajedno sa ž. vikarom (bez sudjelovanja vjernika) slaviti svaki dan,  te na toj misi moliti za narod  i prema nakanama koje su vjernici zapisali  u ž. uredu.
Nastojati ćemo putem mreže i portala imati i izravni prijenos sv. Mise nedjeljom i blagdanima, što ćemo na vrijeme najaviti i obznaniti.
Pozivam sve, što sam i u prethodnom pozivu učinio, da duhovno budemo povezani molitvom na svetoj misi.

Osobna molitva u crkvi
Odredbom je određeno „Neka crkve za vrijeme trajanja epidemije budu otvorene isključivo za molitvu i  pod  uvjetima koji su naznačeni u Odredbama.“
Molimo sve da se pridržavaju odredaba.
Našu ž. crkvu nastojati ćemo otvoriti za osobnu molitvu vjernika. Raspored i vrijeme ćemo naknadno objaviti  na portalu i stranici župe i staviti na oglasnoj ploči. 

Slavlje sakramenta ispovijedi i bolesničkoga pomazanja ne može se slaviti do daljnjega, osim u smrtnoj pogibelji.
Ako je netko u ovoj potrebi neka se obrati župniku da  mu podjeli sakramente i popudbinu. 

Rad u župnom uredu
Odredbom župni ured ostaje zatvoren do daljnjega, no župnik radi i djeluje u uredu i župi te je na raspolaganju i za potrebe župljana i sugrađana.
Svi koji imaju potrebu i trebaju pomoć i uslugu mogu se javiti na tel. 442-089; mob. 098/1742632  (viber i wapp) te na e-poštu župe:  zupa-vodice@zupa-vodice.hr

Pomoć potrebnima:
Župa i župni caritas nastojati će pomoći i iskazati svoju brigu i solidarnost sa potrebnima. Svima kojima je pomoć potrebna javiti se župniku na gore navedene kontakte.

Sprovod
Slavlja kršćanskih sprovoda dopuštena su uz strogo pridržavanje zdravstvenih i sigurnosnih uputa mjerodavnih državnih institucija. Pokojnici će biti sprovedeni i pokopani u prisutnosti najbliže rodbine, a mise za pokojne bit će slavljene nakon ukidanja ovih mjera.
U slučaju sprovoda i pokopa javiti se župniku i s njime dogovoriti, uz prethodni dogovor i dopuštenje mjerodavnih vlasti.

Duhovni sadržaji i katehetski materijali i građa 
Preporuka je da se  vjernicima, napose djeci, mladima i obiteljima posredstvom elektroničkih medija omogući pristup katehetskim i drugim duhovnim sadržajima. O tome, neka po odredbi dijecezanskih biskupa, skrbe katehetski uredi ili druga tijela i službe koje su na pomoć župnicima u njihovu pastoralnom djelovanju.

Mi ćemo u koordinaciji sa našim vjeroučiteljima i biskupijom nastojati pripremiti katehetske materijale i duhovni sadržaj za  katehetske skupine i vjernike u našoj župi. O svemu ćemo pravodobno obavijestiti putem mreže i portala.

Sve, kao i u prethodnom obraćanju, pozivam na molitvu i našu ljudsku i kršćansku  brigu i solidarnost jedni za druge i molim Gospodina da nas po svome svetom križu, kako je to uvijek i činio u našoj povijesti , sačuva, otkupi i spasi, te zagovor naše najvjernije odvjetnice i zaštitnice, Gospe od Karmela u čijoj godini Okita  jesmo i sv. Josipa zaštitnika  naše domovine i hrvatskog naroda neka nas zagovaraju kod Gospodina.

Župnik
Don Franjo Glasnović

foto: www.infovodice.com

Pogledajte još

Održan duhovni projekt za mlade “Schola orandi” pod temom “Jesam li sudionik ili promatrač na Gozbi ljubavi?”

U prostorijama Katoličke škole u Šibeniku u subotu 25.5.2024. održao se duhovni projekt za mlade …

Održana „Zlatna harfa“ dječjih župnih zborova za Splitsko-makarsku i Šibensku biskupiju

Smotra dječjih župnih zborova „Zlatna harfa“ za Splitsko-makarsku i Šibensku biskupiju održana je u subotu …

Proslavljena Gospa od Karavaja. Okupili su se brojni vjernici. Slavlje je predvodio biskup Rogić.

Svetkovina Gospe od Karavaja svečano je proslavljena u nedjelju 26. svibnja u župi Tisno na …