Homilija mons. Marinka Mlakića prigodom svetkovine svetog Josipa.

Svaka epizoda u Josipovu životu, koju nam opisuju evanđelja, bila je prilično stresna kriza. Pravo isušenje za njegovu vjeru. Najprije otkriva da je žena s kojom je bio zaručen i spremao se stupiti u brak trudna. Nakanio je u tajnosti je otpustiti, ali mu anđeo Gospodnji saopćava da je to Božja volja. Otkriva mu veličanstveni Božji plan spasenja i ulogu za koju je Gospodin njega odredio. Poziva ga da uzme k sebi svoju ženu i njezino dijete, kojem će dati ime Isus (Bog je Spasitelj). Davanje imena bio je privilegij oca. Josip vjeruje anđelu i spremno prihvaća vršiti što mu je od Gospodina naloženo.

Nakon toga s trudnom ženom mora put Betlehema na popis stanovništva. Tu u krajnje nepriličnim uvjetima Marija rađa Isusa. Tada Josip spoznaje da kralj Herod kani pogubiti dijete Isusa. On uzima majku i dijete te bježi u daleki i nepoznati Egipat. U izbjeglištvu ostaje sve do Herodove smrti, oko četiri godine. Tada se vraća u svoj Nazaret. Konačno, evanđelje nam opisuje kako je na hodočašću u Jeruzalemu izgubio Isusa, koji je imao dvanaest godina, te ga s Marijom tri dana žalostan tražio dok ga nije našao.

Iz ovih malo podataka jako dobro možemo uvidjeti kakve je sve muke i strahove Josip morao prolaziti. Međutim, svaki puta on vjerno i strpljivo izvršava volju Božju. S pravom je zato zaslužio naziv zaštitnika Crkve i obitelji te svima nama stavljen kao istinski uzor vjere i pouzdanja u Gospodina, osobito u teškim životnim nevoljama. Josip je imao abrahamovsku vjeru koja vjeruje ”u nadi protiv svake nade”. To je vjera koja nadilazi ljudske sile. Ona nas uzdiže iznad nama shvatljivog i mogućeg. Ona uklanja svaki strah, sumnju i zbunjenost. Daje nadljudsku snagu i viziju.

Ovih dana i mjeseci svi mi proživljavamo vrlo teška vremena zbog epidemije koronavirusa. Zaštitne mjere kojih se moramo pridržavati stubokom su promijenile naš svakodnevni životni ritam. Nama vjernicima osobito teško pada što zbog istih ne možemo sudjelovati na slavljima svetih misa, sakramentima i pobožnostima te što će nam tako proći i najsvetije vrijeme u našoj liturgijskoj, Veliki tjedan i Uskrs. Vjera sv. Josipa u kojoj je spremno prihvaćao Božju volju i strpljivost s kojom ju je vršio zbilja nam može biti uzor kako se suočiti s iskušenjima koja su pred nama.

Sveti Josipe, moli za nas!

Pogledajte još

Sveta Katarina Aleksandrisjka proslavljena je u Ljubitovici.

U župi Ljubitovica u subotu 25. studenog proslavljena je nebeska zaštitnica župe sveta Katarina Aleksandrijska. …

U katedrali svetog Jakova proslavljena je sveta Cecilija. Na misnom slavlju okupili su se crkveni pjevači.

Crkveni pjevači iz zbora Laudantes;  iz župa Katedrala, Gospa van Grada, Šubićevac, Vidici, Baldekin, Madalina, …

Hodočašće katedralne župe sv. Jakova u Vukovar, Osijek i Đakovo.

Šibenska katedralna župa sv. Jakova organizirala je trodnevno hodočašće u Slavoniju 17.-19. studenog. Osobit naglasak …