Homilija mons. Marinka Mlakića prigodom svetkovine svetog Josipa.

Svaka epizoda u Josipovu životu, koju nam opisuju evanđelja, bila je prilično stresna kriza. Pravo isušenje za njegovu vjeru. Najprije otkriva da je žena s kojom je bio zaručen i spremao se stupiti u brak trudna. Nakanio je u tajnosti je otpustiti, ali mu anđeo Gospodnji saopćava da je to Božja volja. Otkriva mu veličanstveni Božji plan spasenja i ulogu za koju je Gospodin njega odredio. Poziva ga da uzme k sebi svoju ženu i njezino dijete, kojem će dati ime Isus (Bog je Spasitelj). Davanje imena bio je privilegij oca. Josip vjeruje anđelu i spremno prihvaća vršiti što mu je od Gospodina naloženo.

Nakon toga s trudnom ženom mora put Betlehema na popis stanovništva. Tu u krajnje nepriličnim uvjetima Marija rađa Isusa. Tada Josip spoznaje da kralj Herod kani pogubiti dijete Isusa. On uzima majku i dijete te bježi u daleki i nepoznati Egipat. U izbjeglištvu ostaje sve do Herodove smrti, oko četiri godine. Tada se vraća u svoj Nazaret. Konačno, evanđelje nam opisuje kako je na hodočašću u Jeruzalemu izgubio Isusa, koji je imao dvanaest godina, te ga s Marijom tri dana žalostan tražio dok ga nije našao.

Iz ovih malo podataka jako dobro možemo uvidjeti kakve je sve muke i strahove Josip morao prolaziti. Međutim, svaki puta on vjerno i strpljivo izvršava volju Božju. S pravom je zato zaslužio naziv zaštitnika Crkve i obitelji te svima nama stavljen kao istinski uzor vjere i pouzdanja u Gospodina, osobito u teškim životnim nevoljama. Josip je imao abrahamovsku vjeru koja vjeruje ”u nadi protiv svake nade”. To je vjera koja nadilazi ljudske sile. Ona nas uzdiže iznad nama shvatljivog i mogućeg. Ona uklanja svaki strah, sumnju i zbunjenost. Daje nadljudsku snagu i viziju.

Ovih dana i mjeseci svi mi proživljavamo vrlo teška vremena zbog epidemije koronavirusa. Zaštitne mjere kojih se moramo pridržavati stubokom su promijenile naš svakodnevni životni ritam. Nama vjernicima osobito teško pada što zbog istih ne možemo sudjelovati na slavljima svetih misa, sakramentima i pobožnostima te što će nam tako proći i najsvetije vrijeme u našoj liturgijskoj, Veliki tjedan i Uskrs. Vjera sv. Josipa u kojoj je spremno prihvaćao Božju volju i strpljivost s kojom ju je vršio zbilja nam može biti uzor kako se suočiti s iskušenjima koja su pred nama.

Sveti Josipe, moli za nas!

Pogledajte još

U Buliću proslavljen sv. Antun pustinjak,nebeski zaštitnik mjesta.

Mještani Bulića u nedjelju 17. siječnja 2021.g , svečano su proslavili svetkovinu sv. Antuna Pustinjaka …

Preminuo fra Nikola Mate Roščić. Dio redovničkog života proveo je u samostanu svetog Frane.

Nakon duge i teške bolesti, okrijepljen svetim sakramentima, u jutarnjim satima 18. siječnja 2021. u …

Nedjeljna homilija mons. Marinka Mlakića: 2. nedjelja kroz godinu B – Jaganjac Božji koji odnosi grijeh svijeta

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu U ono vrijeme: Stajaše Ivan s dvojicom svojih učenika. Ugleda …