Nedjeljna homilija: Peta vazmena nedjelja C – Zapovijed vam novu dajem – fra Josip Klarić

Za Bibliju se kaže da je Knjiga nad knjigama. Jedna od biblijskih knjiga nosi naslov Pjesma nad pjesmama. A Za evanđelje se može reći da je Knjiga savršene ljubavi, jer kako drugačije razumjeti ovu Isusovu zapovijed: „Ljubite jedni druge; kao što sam ja ljubio vas, tako i vi ljubite jedni druge.“ Da ne bi bilo zabune, ovdje se ne radi o nekoj sentimentalnoj, osjećajnoj ljubavi. Nije riječ o sladunjavim i jednokratnim sadržajima. Evanđelje govori o životu Isusa Krista, o njegovom čovještvu, o njegovim čudesima, o njegovoj dobroti i milosrđu i o njegovom božanstvu. Ovdje se radi o ljubavi Božjoj, o ljubavi koju propovijeda i živi Isus. Ali isto tako u evanđelju je govor o ljubavi koju Isus očekuje od onih koji ga slijede. U čemu i gdje se vidi ili očituje Isusova nova zapovijed ljubavi? Što je čini drugačijom od već postojeće ljubavi prema Bogu i bližnjemu Staroga zavjeta? Na prvi pogled rekli bi i ne vidimo razliku, jer Stari zavjet lijepo kaže: „Ljubi Gospodina, Boga svojega svim srcem svojim i svom dušom svojom i svim umom svojim. To je najveća i prva zapovijed. Druga ovoj jednaka: Ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga. O tim dvjema zapovijedima sav Zakon visi i Proroci.“

Ovu starozavjetnu zapovijed citira i Isus. Što još onda može biti više i novije, savršenije od ovoga, ako već Isus citira Stari zavjet i kaže da je to prvo i najvažnije? Može li ljubav biti još savršenija? Može. To je Isus pokazao ne samo riječima, nego i životom, pa kaže: „Ljubite jedni druge kao što sam ja ljubio vas!“ To je ta novost koju Isus daje: ljubiti kao što je on ljubio. A Isus je ljubio da kraja. Njegova ljubav je vrhunac svake ljubavi. Njegov život završava na križu iz ljubavi prema Ocu nebeskom i prema čovjeku. To je ta ljubav do kraja. Ljubav do kraja koju Isus živi i propovijeda. Ona je došla do punog izražaja upravo pred kraj njegova ovozemaljskog života. Uoči svoje smrti Isus iskazuje svoju ljubav prema učenicima perući im noge na Posljednjoj večeri. Njegova ljubav, bolje rečeno On, u kruhu i vinu, u euharistiji, ostaje sa svojim učenicima u slavlju Večere Gospodnje, svete mise, koju učenici slave njemu na spomen, sve do dana današnjega. U svom oproštajnom govoru Isus daje novu zapovijed ljubavi. To je njegova oporuka koju učenici trebaju izvršiti, bolje rečeno, trebaju živjeti. To je Isusov temeljni zakon. Isus nam daje novu zapovijed ljubavi. I to bi trebali izvršavati, živjeti i činiti. Nakon ovoga oproštajnoga govora Isus će na križu ići do kraja u svojoj ljubavi. Ide u smrt na križu i time pokazuje što znači nova zapovijed ljubavi.

Nakon njegovih riječi: „Ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio“, slijedi rečenica koja daje tu novinu, jedan novi sadržaj, a glasi: „Veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za svoje prijatelje. Vi ste prijatelji moji ako činite što vam zapovijedam.“ On je položio život svoj za prijatelje svoje. A njegovi nisu samo njegovi učenici, nego su mu prijatelji svi ljudi, svi oni koje mu je Otac dao. A njegov ga je nebeski Otac poslao na zemlju da svojim životom, svojom mukom, svojom smrću i uskrsnućem otkupi sav ljudski rod, sve one koji to žele. Bog se je u Isusu utjelovio za sve ljude, za sve stvorenje, jer sve želi privesti Bogu, Stvoritelju „svega vidljivoga i nevidljivoga.“ Je li zaživjela nova Isusova zapovijed ljubavi? Odgovor je kratak i glasi: Da! Ona je zaživjela. Prvi su je upravo apostoli živjeli. Svi su oni, osim učenika kojega je Isus ljubio – Ivana, položili život svoj za vjeru u Isusa, za braću i sestre u vjeri, za Crkvu Kristovu. I ne samo apostoli, to su činili i živjeli mnogi svjedoci i mučenici kroz čitavu povijest Crkve, sve do ovih naših dana, do mučenika u Šri Lanki na Uskrs, za koje je netko nedavno napisao da ih treba odmah i sada proglasiti svetima – santo subito.

Nova Isusova zapovijed ljubavi ne obuhvaća samo prijatelje. Ona obuhvaća sve ljude, pa i neprijatelje. „Jer ako ljubite one koji vas ljube, kakva li vam plaća? Zar to isto ne čine i carinici…? Budite dakle savršeni kao što je savršen Otac vaš nebeski!“, govori Isus u Matejevu evanđelju. Ljubite kao ja, i budite savršeni kao što je savršen Otac vaš nebeski, govori Isus.

Naravno da nas ove Isusove riječi tjeraju da se upitamo: Gdje je moja ljubav prema Bogu i bližnjemu? U čemu se očituje u mojem životu nova Isusova zapovijed ljubavi? Ona se može i morala bi se očitovati najprije u obitelji, muž – žena – djeca. U društvu, u župi – u Crkvi. Jer sve dotle dok nama kršćanima drugi ne reknu: „Gledajte kako se međusobno ljube…“ kao što su ljudi govorili za prve kršćane, nismo ispunili Isusovu novu zapovijed ljubavi. Vremena imamo, počnimo sada i ovdje.

fra Josip Klarić

Evanđelje: Iv 13, 31-33a.34-35
Pošto Juda iziđe iz blagovališta, reče Isus: »Sada je proslavljen Sin Čovječji i Bog se proslavio u njemu! Ako se Bog proslavio u njemu, i njega će Bog proslaviti u sebi, i uskoro će ga proslaviti! Dječice, još sam malo s vama. Zapovijed vam novu dajem: ljubite jedni druge; kao što sam ja ljubio vas, tako i vi ljubite jedni druge. Po ovom će svi znati da ste moji učenici: ako budete imali ljubavi jedni za druge.«

http://www.zupagospavangrada-sibenik.hr

Pogledajte još

Biskup Rogić slavio misu na svetkovinu sv. Ivana Krstitelja na Škurinjama u Rijeci

  Šibenski biskup Tomislav Rogić u crkvi sv. Ivana Krstitelja na Škurinjama predvodio js 24. …

Proslava „Ljetnoga“ sv. Nikole Tavelića u Svetištu u Šibeniku

Dana 21. lipnja 2024. godine u Hrvatskom nacionalnom svetištu sv. Nikole Tavelića proslavljena je 54. …

Misa zahvalnica u Katoličkoj osnovnoj školi.

Prigodom kraja školske godine biskup Tomislav Rogić u četvrtak  20. lipnja u katoličkoj osnovnoj školi …