Nedjelja svete Obitelji proslavljena je u katedrali svetog Jakova.

Nedjelja svete Obitelji u katedrali svetog Jakova u Šibeniku,  26. prosinca proslavljena je svečanim misnim slavljem koje je predvodio biskup Tomislav Rogić uz posluživanje đakona don Šime Pleadina.

Čovjek je slika Božja, na sliku Božju je stvoren i to je izvor ljudskog dostojanstva. Jedna od odlika čovjeka koja je u nama božanska, jest da se u obitelji rađa novi život. Bog čovjeka stvara kao muško i žensko, te po daru spolnosti čini izvorom novog života. Rađanje djeteta ostaje Božji dar. Toliko je uzvišeno, da Bog želi suradnju čovjekovu u stvaranju novog života. A to se događa u obitelji, iz ljubavi dvoje ljudi nastaje novi život Božjim darom. Zato je upravo obitelj najsavršenija slika Božja. Bog koji nam se objavio kao Trojedini: Otac – Sin i Duh Sveti, zajedništvo života u ljubavi i stvaranju preslikava se u obitelj: otac – majka – dijete, poručio je biskup Tomislav  Rogić.

Naglasio je kako se dostojanstvo čovjeka mjeri se dostojanstvom obitelji. Ako obitelj gubi dostojanstvo, ako se ne cijeni, ako se omalovažava to direktno ugrožava dostojanstvo svakog pojedinca, svakog čovjeka. Živimo u vremenu, u svijetu, koji je počeo omalovažavati značenje obitelji. Nije potrebno govoriti crne statistike koliko se danas obitelji rastavlja, koliko se djece rađa izvan obiteljski zdravih i posvećenih odnosa sakramentom ženidbe. Kamo smo to krenuli? Taj smjer ruši, ranjava, razara sliku Božju u čovjeku, a onda se i čovjek gubi u besmislu i sebičnosti.

Mariju i Josipa nosile su vjera, vjera u Božju pomoć, međusobna sloga, i svijest da je Bog s njima, živo su osjećali njegovu prisutnost jer su Isusa imali u svojoj sredini. Bio im je povjeren, darovan, a oni izabrani da se brinu o njemu. U tome su nalazili snagu da prebrode sve kušnje i nadvladaju sve poteškoće. Slavimo blagdan Svete Obitelji, upravo zato da bi se u nju ugledali, da bi u vjeri, slozi, vjernosti i svijesti o Božjoj nazočnosti i sami živjeli po uzoru na Svetu Obitelj. Dao Bog da i po ovoj svetoj Misi u svakoj našoj obitelji porastu vrednote kojima je bila obdarena sama Sveta Obitelj. Otvorimo oči za blagoslove koje Bog daje po obiteljima, u njima se ostvaruje radost života, međusobnog darivanja, nadopunjavanja. Dopustimo da se Isus nastani prije svega u našim obiteljima. I neka to bude po zajedničkoj molitvi i slavlju nedjeljne svete mise, i ne bojmo se budućnosti ma kakve ona prepreke pred nas stavljala, poručio je biskup Rogić.

Pogledajte još

Pastirski pohod biskupa Tomislava Rogića župi Primošten

Utorak je, 13. veljače 2024. – u 9:00 sati zvonjavom zvona na zvoniku župne crkve …

Papina poruka za korizmu 2024. godine.

PORUKA SVETOGA OCA FRANJE za korizmu 2024. godine Bog nas vodi kroz pustinju do slobode …

U Vodicama je proslavljen Dan braka. Pedeset parova obnovilo bračna obećanja

U župi Vodice proslavljen svjetski dan braka i obnovljena bračna obećanja pedeset bračnih parova U …