Nedjelja muke Gospodnje ili Cvjetnica proslavljena u Šibeniku.

Vjernici grada Šibenika Nedjelju muke Gospodnje proslavili su zajedno 2. travnja. Tradicionalno su se okupili na Trgu Pavla Šubića s maslinovim grančicama u rukama. Nakon blagoslova  grančica, procesija predvođena biskupom i svećenicima krenula je  prema katedrali sv. Jakova u kojoj je biskup Rogić predvodio misno slavlje. Koncelebrirao je i umirovljeni biskup Ante Ivas. Preko misnog slavlja pjevao je mješoviti katedralni zbor pod ravnanjem prof. Jelene Mikulandra i uz orguljašku pratnju Nikole Lovrića Caparina.

U homiliji biskup Rogić je poručio kako Kristov krik s križa: „Bože moj, Bože moj zašto si me ostavio“ ostaje znakom najdublje patnje, kad čovjek pomisli da ga je Bog napustio. Isus ulazi u najdublju ljudsku patnju, bol duše i tijela. Ulazi tu u najdublju bol ljudske duše, da je od tamo izvuče, izbavi, spasi i pokaže da nije tako. Bez ove Isusove riječi, molitve s križa bilo bi nemoguće prihvatiti ljudsku patnju. Raspeti još jednom povika i pred duh svoj.

Biskup je vjernike pozvao da ostanu  u razmišljanju nad Isusovom mukom. Nećemo dosegnuti njezinu dubinu ako se ne pitamo: Bože, zašto si to dopustio? Nije li bilo drugog načina da čovjeku objaviš koliko ga voliš, koliko Ti je do njega stalo? Odgovor daju Isusove riječi: Nema veće ljubavi od ove da tko život položi za svoju braću, poručio je biskup Rogić.

Brate i sestro, čovječe vrati se svome dostojanstvu na koje si pozvan jer u Božjim očima toliko vrijediš da je sin Božji postao čovjekom, podnio sramotnu smrt križa, okusio dubinu boli i udaljenosti od Boga, da te k sebi privuče. Došao nas je naučiti kako da jedni druge ljubimo. Došao je na se uzeti sve naše krivice. Došao nas je osloboditi od grijeha. Došao nas je pomiriti s Bogom. Radi toga je na križu umro, poručio je između ostalog šibenski biskup.

Pogledajte još

U smaostanu svetog Frane proslavljen je blagdan jezika svetog Ante.

Dana 18. veljače 2024. o Prvoj korizmenoj nedjelji u crkvi sv. Frane u Šibeniku, mjestu …

Susret animatora liturgijskog pjevanja Šibenske biskupije

Susret animatora liturgijskog pjevanja Šibenske biskupije održan je u subotu 17. veljače u Šibeniku. Okupljanje …

Vjerska emisija “Riječ nade” od ove subote samo na YouTube kanalu Šibenske biskupije.

Vjersku emisiju Šibenske biskupije “Riječ Nade” i dalje možete pratiti na YouTube kanalu Šibenske biskupije. …