Nedjelja muke Gospodnje ili Cvjetnica proslavljena u Šibeniku.

Vjernici grada Šibenika Nedjelju muke Gospodnje proslavili su zajedno 2. travnja. Tradicionalno su se okupili na Trgu Pavla Šubića s maslinovim grančicama u rukama. Nakon blagoslova  grančica, procesija predvođena biskupom i svećenicima krenula je  prema katedrali sv. Jakova u kojoj je biskup Rogić predvodio misno slavlje. Koncelebrirao je i umirovljeni biskup Ante Ivas. Preko misnog slavlja pjevao je mješoviti katedralni zbor pod ravnanjem prof. Jelene Mikulandra i uz orguljašku pratnju Nikole Lovrića Caparina.

U homiliji biskup Rogić je poručio kako Kristov krik s križa: „Bože moj, Bože moj zašto si me ostavio“ ostaje znakom najdublje patnje, kad čovjek pomisli da ga je Bog napustio. Isus ulazi u najdublju ljudsku patnju, bol duše i tijela. Ulazi tu u najdublju bol ljudske duše, da je od tamo izvuče, izbavi, spasi i pokaže da nije tako. Bez ove Isusove riječi, molitve s križa bilo bi nemoguće prihvatiti ljudsku patnju. Raspeti još jednom povika i pred duh svoj.

Biskup je vjernike pozvao da ostanu  u razmišljanju nad Isusovom mukom. Nećemo dosegnuti njezinu dubinu ako se ne pitamo: Bože, zašto si to dopustio? Nije li bilo drugog načina da čovjeku objaviš koliko ga voliš, koliko Ti je do njega stalo? Odgovor daju Isusove riječi: Nema veće ljubavi od ove da tko život položi za svoju braću, poručio je biskup Rogić.

Brate i sestro, čovječe vrati se svome dostojanstvu na koje si pozvan jer u Božjim očima toliko vrijediš da je sin Božji postao čovjekom, podnio sramotnu smrt križa, okusio dubinu boli i udaljenosti od Boga, da te k sebi privuče. Došao nas je naučiti kako da jedni druge ljubimo. Došao je na se uzeti sve naše krivice. Došao nas je osloboditi od grijeha. Došao nas je pomiriti s Bogom. Radi toga je na križu umro, poručio je između ostalog šibenski biskup.

Pogledajte još

Biskup Rogić na proštenju Majci Božjoj od Utjehe

Šibenski biskup Tomislav Rogić, nekadašnji višegodišnji ogulinski župnik, predvodio je 231. proštenje Majke Božje od …

Održano treće županijsko stručno vijeće vjeroučitelja Šibenske biskupije

U četvrtak 28. lipnja 2024., u prostorijama Katoličke osnovne škole u Šibeniku, održano je treće …

U Rogoznici proslavljena Gospa od kapelice

Župa Rogoznica u utorak 2. srpnja proslavila je nebesku zaštitnicu Gospe od Kapelice. Svečano misno …