Na Šubićevcu obilježen Dan mučenika Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja

U Franjevačkom samostanu i samostanskoj crkvi sv. Ante Padovanskog u Šibeniku na Šubićevcu je u nedjelju, 24. rujna 2023. obilježen „Dan mučenika Provincije“.

Sveto misno slavlje za mučenike redovnike Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, predvodio je gvardijan i župnik Mario Radman, a homiliju je izrekao fra Šimun Markulin, definitor i župnik na Meterizama. Na početku svete mise fra Žarko Maretić, župnik u Crnici je pročitao imena njih 44 franjevaca koja su mučki ubijena.

Dakako, jasno je i posve nedvojbeno da su fratri podnijeli mučeništvo zbog komunističkog nasilja u to vrijeme po nalogu samog partijskog vrha – i to samo zato što su bili katolički svećenici.

Spomen mučenika se obilježava svake godine 24. rujna, na dan kada su ubijeni fra Rafo Kalinić, fra Stanko Bradarić i fra Milan Lapić. Ovoga dana prisjećamo se mučeničke smrti četrdeset i četvorice redovnika koji su, od 1942. do 1948., ubijeni za «križ časni i slobodu zlatnu, samo zato što su bili Hrvati i kršćani, odnosno katolički svećenici. To mučeništvo, koje se dogodio za vrijeme i nakon Drugog svjetskog rata, užasan je zločin protiv vjere i čovječnosti, za koje još nitko nije odgovarao.

Svi su oni, kao i drugi hrvatski mučenici, svećenici i redovnici, podnijeli muku i smrt, kao i Isus Krist na križu, iz ljubavi prema nama, da bismo mi živjeli u slobodi Lijepe naše.

Izvor: facebook župe Šubićevac

Pogledajte još

U Vodicama proslavljeno je Našašće svetog Križa.

Našašće svetog križa i Dana grada Vodica proslavljeni su u Vodicama u petak  3. svibnja. …

Biskup Tomislav Rogić blagoslovio crkvu u Kladnjicama

Šibenski biskup blagoslovio je, na svetkovinu sv. Filipa i Jakova, u srijedu 1. svibnja, obnovljenu …

Drugi dio ovogodišnje Zlatne harfe održan je u Kninu.

Smotra dječjih župnih zborova Zlatna harfa za Splitsko-makarsku i Šibensku biskupiju održana je 27. travnja …