Na otoku Žiriju postavljena spomen ploča svećeniku don Ferdinandu Koledniku.

Mještani otoka Žirija u petak 3. rujna  postavljanjem spomen ploče odali su počast svećeniku don Ferdinandu Koledniku. On je  snagom kršćanske ljubavi i spremnosti na žrtvu za povjerene mu vjernike, u Drugom svjetskom ratu 13. listopada 1943. godine od sigurne smrti, progona i odmazde njemačke vojske spasio 650 otočana. Otkrivanju ploče prethodila je misa zadužnica koju je u župnoj crkvi sv. Marije predvodio župnik don Oleg Petrović.

Spomen ploča postavljena je na župnu kuću, a prigodom četrdesete obljetnice smrti hrabrog svećenika. Kako je vlč. Kodelnik po nacionalnosti bio Slovenac ploču je sa  predsjednikom udruge “Ruža Hrvatska” Željkom Šižgorićem otkrila predsjednica  Saveza Slovenaca  u Republici Hrvatskoj Barbara Riman. U ime slovenske vlade bio je prisutan  predstojnik Ureda  Vlade Republike Slovenije  za Slovence u svijetu Rudi Merljak.

Ferdinand Kolednik rođen je  24. svibnja 1907. godine u Mariboru, a umro  je  1. rujna 1981. godine  u Pogorju na  Koroškem.  Za svećenika zaredio ga je 25. rujna 1932 . godine  šibenski  biskup  Jeronim  Mileta. Službu na Žirju započeo je   početkom 1940 . godine, a svećenik i dušobrižnik Žirjanima je bio tijekom tri najteže godine Drugog svjetskog rata.  S otoka je odveden u konclogor u Njemačkoj 1943. godine, a nacisti su ga uhitili i deportirali zbog njegovog nevjerojatno hrabrog i velikog djela – spašavanja života 630 Žirjana koje su Nijemci naumili smaknuti.

Dogodilo se to 1943. godine nakon kapitulacije Italije kada su poraženu vojsku Kraljevine Italije zamijenili njemački vojnici.  Njemačke postrojbe nastojale su svim silama zadržati sva okupirana područja te posebno kontrolu nad otocima koji su postali strateški važni zbog napredovanja savezničke vojske na Apeninskom poluotoku. Nijemci  su 13. listopada 1943. godine izvršili desant na Žirje kako bi prije partizana, zaposjeli jake topničke bitnice te važni sustav veze na njemu. Njemački desant naišao je na neočekivano jak otpor partizana. Iznenađeni napadom koji nisu očekivali, a u namjeri da po svaku cijenu ostvare svoje nakane, Nijemci  se okomljuju na civilno stanovništvo Žirja. Sve koje su zatekli odveli su na trg u Selu s namjerom da ih pobiju. Na trg su Nijemci dotjerali 630 stanovnika Žirja s namjerom da ih sve do posljednjeg pobiju. U tom trenutku iz župne kuće izlazi don Ferdinand Kolednik, žirjanski  župnik i dolazi pred njemačkog zapovjednika, pada na koljena i moli ga da poštedi Žirjane. Njegove su molitve i preklinjanja pokolebale su Nijemce te oni odustaju od odmazde i puštaju Žirjane na slobodu. U tom trenutku Ferdinand Kolednik je spasio 630 života pa i život na Žirju za sva buduća vremena. Jedina žrtva tog strašnog događaja bio je don Ferdinand. Njega Nijemci odvode sa Žirja u Šibenik, a odatle u Njemačku gdje je bio zatočen u  logoru. Srećom uspio je preživjeti te je oslobođen u svibnju 1945. godine.

 

Pogledajte još

Održan duhovni projekt za mlade “Schola orandi” pod temom “Jesam li sudionik ili promatrač na Gozbi ljubavi?”

U prostorijama Katoličke škole u Šibeniku u subotu 25.5.2024. održao se duhovni projekt za mlade …

Održana „Zlatna harfa“ dječjih župnih zborova za Splitsko-makarsku i Šibensku biskupiju

Smotra dječjih župnih zborova „Zlatna harfa“ za Splitsko-makarsku i Šibensku biskupiju održana je u subotu …

Proslavljena Gospa od Karavaja. Okupili su se brojni vjernici. Slavlje je predvodio biskup Rogić.

Svetkovina Gospe od Karavaja svečano je proslavljena u nedjelju 26. svibnja u župi Tisno na …