Na Okitu proslavljena je Gospa Karmelska. Obilježeno 350. godina od gradnje prve crkve na okitu i 25.godina od izgradnje nove crkve na Okitu.

Blagdan Gospe Karmelske u župi Vodice proslavljen je u četvrtak 16. srpnja svečanim misnim slavljem na brdu Okit gdje se nalazi Gospina crkva i župno svetište Majke Božje. Od ranog jutra u svetištu su se slavile euharistije, a središnje slavlje predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Uz župnika don Franju Glasnovića i više svećenika koncelebrirao je i umirovljeni biskup Ante Ivas. Ove godine obilježeno je tristo i pedeset godina od gradnje prve crkve na okitu i dvadeset i pet godina od izgradnje nove crkve na Okitu.

Okupili smo se na ovom našem Karmelu kao mjestu susreta s višnjom milosti Boga jedinoga. Evo nas zajedno Boga slaviti, svoje mu molitve prikazati u žrtvi njegova Sina – svetoj euharistiji. Okupili smo se pomoć i utjehu kod Boga tražiti po zagovoru njegove i naše Majke – Gospe Kramelske. Pamti ovo mjesto korake i uzdahe hodočasnika, pamti žar molitava i pjesme Gospi Karmelskoj za zagovor u potrebama, pamti pobožnosti i zavjete Gospi obećane i održane. Pamti ovo mjesto zanose onih koji su Bogu i Gospi na čast gradili crkvu, a sjeća se i njezinog razaranja, pa opet novi polet i podizanje Hrama u zajedništvu vjernika Vodica i njihovih svećenika. Bilo je i ostaje ovo mjesto molitve i susreta s Bogom, mjesto gdje se traži utjeha Majke i pomoć s Visina, poručio je u homiliji biskup Tomislav Rogić.
Naglasio je kako pobožnost Gospi Karmelskoj čuva vjeru u duši, upućuje na Boga, otkriva Stvoritelja i Spasitelja, a životnim koracima kazuje put prema vječnoj sreći u Nebu. Osvrnuo se i na evanđelje koje je donjelo Isusov govor na gori. „Današnji svijet i čovjek trebaju jasne putokaze. Vrijeme koje živimo, puno neizvjesnosti, nametanih strahova, mogućih opasnosti – kao da čovjeka želi obeshrabriti, život mu učiniti teškim, neshvatljivim, praznim, a onda na koncu bezvrijednim. Isusova Blaženstva nude te jasne putokaze, ona su smjernice ne samo za nebo, nego i za naš svakodnevni život“.

Kad želimo razumjeti Isusova Blaženstva najbolje se zagledati u našu Majku nebesku. Čitati ih i gledati kroz njezin život. Onda ćemo i sami moći u svom životu živjeti po njima. Ona je ta koju je osjenio Duh Sveti da svijetu donese Spasitelja. Nju Svevišnji zaodjenu haljinom spasenja i pravednosti. Ona zbog toga kliče svoj Veliča duša moja Gospodina, kazao je biskup Rogić.

Molimo za čvrstu vjeru u svakoj duši, u svakoj situaciji, u svakom iskušenju. Neka svaka nova neizvjesnost bude razlog da se još više u Boga pouzdamo, da iz tog pouzdanja možemo rasti u nadi i živjeti blaženstva. Molimo za naše obitelji da se obnovi slika majčinstva po uzoru na Mariju Majku i da Gospa naša bude trajni izvor utjehe, putokaz vjere i sigurna luka spasenja. To svjedoče i obljetnice koje slavimo 350. Godina prve crkve i 25 godina obnovljene nove crkve, poručio je biskup Tomislav Rogić.

Pogledajte još

Arhivke snimke. Mjuzikl djece iz OŠ Brodarica posvećen sv. Nikoli Taveliću izveden prije 20 godina 13. studenog 2000.

Prije dvadeset godina za tridesetu obljetnicu kanonizacije sv. Nikole Tavelića Samostan svetog Frane, župa Brodarica …

Pismo predsjednika Hrvatske biskupske konferencije mons. Želimira Puljića uz Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

Zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije Želimir Puljić uputio je u nedjelju 15. studenog …

Nedjeljna homilija mons. Marinka Mlakića: 33. nedjelja kroz godinu A – Talenti – darovi radosti za radost

Prispodoba o talentima je jedna od najpoznatijih koje je Isus ispripovjedio. Po njoj je riječ …