Na Dušni dan u katedrali sv. Jakova slavljena je zadušnica za sve preminule biskupe, svećenike, redovnice i redovnike Šibenske biskupije.

Misu za sve preminule biskupe, svećenike, redovnice i redovnike Šibenske biskupije na Dušni dan, u ponedjeljak 2. studenoga, u katedrali Svetog Jakova u Šibeniku predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Koncelebrirao je i umirovljeni biskup Ante Ivas, generalni vikar mons. Marinko Mlakić, katedralni župnik don Krešimir Mateša, te ekonom i biskupov tajnik don Roko Glasnović.

„Na Dušni dan naše su misli i molitve okrenuti sjećanju – uspomenama koje nas vežu uz one koji više nisu s nama. One koji smo susretali na životnom putu a otiđoše pred nama u vječnost. Okrenuti smo zahvalnosti i molitvi za drage nam pokojne. Sjećamo se njihovih dobročinstava, pažnje, brige, ljubavi i žrtve kojom su nas zadužili. Obilježili vrijeme koje smo proveli zajedno. Toliko im toga dugujemo.

Kao da barem na današnji dan po molitvi, zahvalnosti i uspomenama imamo vezu s njima u vječnosti. Okićeni grobovi, zapaljene svijeće, tiho susretanje živih koji obilaze svoje pokojne svima daje do znanja da razmišljamo o smrti, pokojnicima i tragu koji su za sobom ostavili. Svatko od pokojnika na svoj način utjecao je na naš život“, poručio je u homiliji biskup Tomislav Rogić.

„U našoj Šibenskoj biskupiji, sjećamo se posebno pokojnog svećenika don Dominika Škevina koji je svoj životni tijek ispunio u kolovozu ove godine, redovnika i časnih sestara koji su ispunili svoje životno poslanje i mjeru dana koju im je Gospodin namijenio ostavljajući svijetli trag vjere, nade i ljubavi. Draga braćo i sestre u vjeri u Uskroslog Gospodina koji je smrt pobijedio i otvorio nam vrata vječnosti, vječne domovine na nebesima gledamo na svoje drage pokojne. Njegov dolazak iščekujemo, Njegovom se utjelovljenju radujemo, Njegovo uskrsnuće slavimo“, kazao je šibenski biskup.

Ukazao je kako odlazak pokojnih s ovoga svijeta traži od nas odgovor vjere. U vjeri učvršćuje i podiže oči duše da traže dublji smisao našeg postojanja, našeg svjedočenja Kraljevstva nebeskog, Krista raspetog i uskrslog, utjelovljenog i proslavljenog.

„Privremeni rastanak od pokojnih, do onog ponovnog susreta u Vječnosti, neka i nas osnaži u vjeri, neka učvrsti našu savjest da traga ustrajno, svakodnevno, za jedinim istinskim Putem koji vodi u stanove Oca nebeskog, kako Isus odgovori Tomi: “Ja sam Put i Istina i Život: nitko ne dolazi Ocu osim po meni. Današnji Dušni dan ima poruku i za nas. Ne poruku tuge i rastanka, kako to obično prevlada u doživljajima današnjeg dana. Nego poruku nade ponovnog susreta. Poruku da i mi želimo ostvariti, dostići blaženstvo vječnosti nasljedujući Krista i svaki svijetli trag koji su nam naši dragi ostavili“, poručio je između ostalog biskup Rogić.

Pogledajte još

Papina poruka za korizmu 2024. godine.

PORUKA SVETOGA OCA FRANJE za korizmu 2024. godine Bog nas vodi kroz pustinju do slobode …

U Vodicama je proslavljen Dan braka. Pedeset parova obnovilo bračna obećanja

U župi Vodice proslavljen svjetski dan braka i obnovljena bračna obećanja pedeset bračnih parova U …

U šibenskoj bolnici proslavljen Svjetski dan bolesnika.

Svjetski dan bolesnika u Šibenskoj biskupiji proslavljen je u ponedjeljak  12. veljače, misnim slavljem u …