Misnim slavljem u župi Meterize zaključena ovogodišnja inicijativa „72 sata bez kompromisa“.

Ovogodišnja inicijativa „72 sata bez kompromisa“ u Šibeniku zaključena je misnim slavljem u crkrvi svetog Jeronima u župi Meterize. Euharistiju koja je okupila volontere uključene u akciju predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić uz koncelebraciju župnika fra Ante Bešlića.

U homiliji biskup se obratio sudionicima inicijative. „Isus nas je pozvao da idemo za njim, njegovim stopama dobrote, žrtve, služenja koje postaje odraz Božje dobrote. To se događa kad druge zagrlimo srcem, kad im darujemo svoje sposobnosti, svoje vrijeme, dakle sebe. Kad osjete da smo tu samo radi njih. Kad želimo činiti dobro, tada izgrađujemo Kraljevstvo nebesko. Tada smo u dubini duše umrli svojoj sebičnosti, da mislimo samo na sebe, a otvorili se milosti Božjoj koja nas ispunja kad smo tu za druge. Ne zaboravimo, Isusove riječi: „Sin Čovječji nije došao da bude služen, nego da služi i život svoj dade kao otkupninu za mnoge.“ I kroz akciju 72 sata bez kompromisa događa se taj izbor – želim služiti drugima. Kad se na to odvažimo onda postajemo oruđe u Božjim rukama i odraz one Božje ljubavi i dobrote koja se širi među ljudima jer smo odlučili darovati sebe, zagrliti srcem. Dopustite da Bog po vama djeluje“, poručio je biskup. Može li biti išta ljepše od toga da dopustimo, da se potrudimo, da prihvatimo – u Isusovo ime – činiti drugima dobro. Sav je zakon evanđelja u tome, jer evanđelje ne poznaje zakona do li zakon ljubavi i služenja.

Vjernicima biskup Rogić približio je Sinodu „Za Sinodalnu Crkvu: zajedništvo, sudjelovanje, poslanje“ „Slaviti sinodu znači hoditi istim putem, zajedno. Slijedeći Isusov primjer u evanđelju, papa Franjo istaknuo je tri riječi koje karakteriziraju sinodu: susret, slušanje i razlučivanje. Sinoda je put duhovnog razlučivanja koja se ostvaruje klanjanjem, molitvom i u dijalogu s Božjom Riječi. Ta nas Riječ poziva na razlučivanje i rasvjetljuje taj proces. Vodi sinodu, sprečavajući da postane crkveni skup, studijska grupa ili politički kongres, već događanje puno milosti, proces iscjeljenja koji vodi Duh Sveti“, kazao je biskup Rogić.

Cilj sinode je bolje upoznati stvarnost u kojoj danas Crkva živi i izazove s kojima se suočava. Taj cilj oslikava se u želji prepoznavati bolje znakove vremena i nalaziti u vjeri odgovore na njih, te vođeni Duhom Božjim obnoviti navjestiteljski zanos, radost služenja i odvažnost svjedočenja vjere u Isusa Krista uskrsloga. Trajni je izazov: kako to svakodnevno pretakati u radost života i neugasivu nadu kao pokretače novog Lica Crkve za ovo naše vrijeme, da budemo izazov čovjeku današnjice za njegovu čežnju upoznati i susresti Krista, Boga i Čovjeka, raspetog i uskrslog, početak i svršetak, smisao i razlog postojanja i konačni cilj vječni život u Bogu. Stoga na početku ovog sinodskog puta za našu Šibensku biskupiju svih pozivamo na ustrajnu molitvu, praćenje i sudjelovanje u događanjima, susretima i procesima koje će sinoda pokrenuti, zaključio je homiliju biskup Tomislav Rogić.

Nakon misnog slavlja uslijedio je susret volontera sa biskupom Rogićem koji je tim povodom naglasio da kad se nešto učini iz srca, čiste ljubavi  i bez ikakve kalkulacije ne može proći bez Božjeg blagoslova.

Vi ste odraz Božje dobrote. Danas fali osjećaja uza volontiranje, a upravo u akciji „72 sata bez kompromisa“ vidi se korak naprijed, poručio je biskup Mladima.

Prvog dana volonteri su se našli na više lokacija. Od pripreme i podjele paketa korisnicima Caritasa, uređenja obiteljskog doma jedne starije gospođe pa sve do uređenja okoliša i same srednje Medicinske te Turističko-ugostiteljske škole. Drugi dan volonterskih akcija volonteri su proveli na više lokacija u gradu, od ranih jutarnjih sati.  Pripremalo se povrće za ručak i slagala odjeća u Caritasu, počistile su se razne prostorije, obojili zidovi, posadilo i uredilo nekoliko vrtova. Volonteri su u subotu  zajedno s „TOP Events“ agencijom  pripremali humanitarni događaj prikupljanja pomoći za teško bolesnu djevojčicu Kiaru Goršić.

Pogledajte još

Biskup Rogić na proštenju Majci Božjoj od Utjehe

Šibenski biskup Tomislav Rogić, nekadašnji višegodišnji ogulinski župnik, predvodio je 231. proštenje Majke Božje od …

Održano treće županijsko stručno vijeće vjeroučitelja Šibenske biskupije

U četvrtak 28. lipnja 2024., u prostorijama Katoličke osnovne škole u Šibeniku, održano je treće …

U Rogoznici proslavljena Gospa od kapelice

Župa Rogoznica u utorak 2. srpnja proslavila je nebesku zaštitnicu Gospe od Kapelice. Svečano misno …