Misa večere Gospodnje u katedrali svetog Jakova.

Misu Večere gospodnje na Veliki četvrtak 1. travnja, u katedrali svetog Jakova u Šibeniku predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Uz biskupa su koncelebrirali katedralni župnik don Krešimir Mateša, biskupov tajnik i ekonom don Roko Glasnović i umirovljeni biskup Ante Ivas. Zbog trenutačne epidemiološke situacije ove godine nije bilo tradicionalnog obreda pranja nogu.

Vrijeme i kušnje koje proživljavamo prisilno nas vraćaju da obitelj bude na okupu i zajedno moli, Boga slavi. Vjernička obitelj, posljednju godinu dana, postala je Crkva u malom gdje se vjera živi, prenosi, Riječju Božjom hrani i zajedno moli. O da to bude blagoslovljeni plod ove korona krize, kazao je biskup Rogić u homiliji.

Naglasio je kako je hrvatski  narod sačuvao vjeru, pobožnosti, pjesme i molitve i u dugom razdoblju komunističke vlasti kada se vjera branila. „Sjetimo se Domovinskog rata od samih početaka, straha i neizvjesnosti kroz koje smo prošli, slobodu ostvarili, porušeno izgradili, duhom se obnavljali i Bogu zahvaljivali. Neka bude večer memorije Božjih djela koja smo prepoznali onda kad su nevolje minule. Tada smo ustrajali u molitvama. Na to smo pozvani i danas: ustrajati u molitvama. Ovo je vrijeme molitve koja hrani pouzdanje i jača vjeru u Gospodina“.

Na Posljednjoj večeri Isus zna pred učenike stavlja znak služenja, kazao je biskup.   „Ljubite jedni druge, pomažite jedni drugima, služite jedni drugima, tada će svi prepoznati da ste moji učenici. On kojemu je Otac sve predao i koji k njemu odlazi tu će poruku zapečatiti svojom smrću na križu. Sve to slavimo u Euharistiji, nekrvnoj žrtvi Novoga saveza. Tu ljubav Božju i taj poziv na ljubav prema Bogu koja se već sada ostvaruje u ljubavi prema bratu čovjeku, prema onom najbližem pored sebe. On služenje pretvara u vrhunac dostojanstva i čovjekova ostvarenja jer ga slobodno izabire i daruje. Isus želi da čovjek tim putem služenja iz ljubavi ostvari sebe po slici služenja Kristova“.

Neka ovaj Veliki četvrtak sve nas provede kroz dvoranu posljednje večere da usvojimo Kristovu poruku i pretočimo je u život. Neka vremena koja dolaze, kad prođe ovo iskušenje pandemije, pokažu da smo novi ljudi u kojima tajna Euharistije svakodnevno živi i donosi plodove, zaključio je biskup Rogić.

 

Pogledajte još

U Vodicama je proslavljen Dan braka. Pedeset parova obnovilo bračna obećanja

U župi Vodice proslavljen svjetski dan braka i obnovljena bračna obećanja pedeset bračnih parova U …

U šibenskoj bolnici proslavljen Svjetski dan bolesnika.

Svjetski dan bolesnika u Šibenskoj biskupiji proslavljen je u ponedjeljak  12. veljače, misnim slavljem u …

Pastirski pohod župi Uznesenja Blažene Djevice Marije – Rogoznica

Pastirski pohod župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Rogoznici bio je u petak, 9. veljače …