Hodočašće u Vepric djece i roditelja Katedralne župe sv. Jakova

Tijekom mjeseca listopada u katedralnoj župi sv. Jakova grupa djece redovito je sudjelovala na listopadskoj pobožnosti. Nagrađeni su hodočašćem u Vepric i Makarsku 30. listopada, a pridružili su im se i pojedini ministranti, članovi dječjeg zbora te pripravnici za sakramente sa svojim roditeljima. Na putu prema Vepricu u autobusu su izmolili Gospinu krunicu za svoje obitelji i mir u svijetu.

U Vepricu ih je dočekao upravitelj svetišta don Stipan Šurlin koji im je u formi razgovora približio samo svetište. Nakon toga su sudjelovali na pobožnosti križnog puta s kratkim promišljanjima povezujući svaku postaju s konkretnim životnim situacijama djece. Uslijedilo je slavlje sv. mise koje je predvodio katedralni župnik don Krešimir Mateša. U homiliji je približio lik Gospe Lurdske i potaknuo sve sudionike hodočašća da u Mariji prepoznaju zvijezdu vodilju kroz često nemirno more ovoga svijeta i vremena u kojem živimo prema luci vječnoga spasenja. Pjevao je dječji zbor pod ravnanjem Jelene Mikulandre. Predivan dan iskoristili su za osobnu molitvu, šetnju prirodom, igru i zajedničku zakusku.

U smiraju dana posjetili su Makarsku. Prošetali su rivom, pomolili se kod Spomenika poginulom branitelju te pohodili katedralu sv. Marka gdje ih je dočekao župnik don Jure Lovrinčević i kratko predstavio povijest katedrale i najvažnije povijesne događaje župe i grada.

Za kraj je ostao posjet Zvjezdarnici gdje im je gosp. Glorian Grabner progovorio o samom nastanku  zvjezdarnice. Zbog jakog juga nije bilo moguće gledati kroz teleskop, ali su uživali u postavljenim fotografijama koje predstavljaju dijelove svemira i pogled iz svemira na Zemlju.

Povratak je protekao u molitvenom ozračju, iznesenim dojmovima i najavom novih aktivnosti u župi.

Pogledajte još

Održana Zlatna harfa u Brnazama.

Smotra dječjih župnih zborova Zlatna harfa za Splitsko–makarsku i Šibensku biskupiju   održana je 13. travnja …

Misnim slavljem i procesijom u župi Dolac proslavljen God Križa.

God križa, godišnja proslava krvarenja raspela iz šibenske gradske Župe Svetoga Križa – Dolac, proslavljen …

Smotra crkvenog pučkog pjevanja “Puče moj” održana je u Vodicama.

  Dvadeset i sedma smotra  izvornog crkvenog pučkog pjevanja Šibenske biskupije „Puče moj“ održana je …