Gospa Karmelska u Vodicama proslavljena je na Okitu. Središnje misno slavlje predvodio je umirovljeni biskup Ante Ivas.

Blagdan Gospe Karmelske u župi Vodice proslavljen je u petak 16. srpnja svečanim misnim slavljem na brdu Okit gdje se nalazi Gospina crkva i župno svetište Majke Božje. Od ranog jutra u svetištu su se slavile euharistije, a središnje slavlje predvodio je umirovljeni šibenski biskup Ante Ivas.  Uz župnika don Franju Glasnovića i više svećenika koncelebrirao je i šibenski biskup Tomislav Rogić.

Poruka Gospe od Okita je ta da Marijin zagovor spašava, poručio je u homiliji biskup Ivas. Prisjetio se i svog djetinjstva kada bi podno brda Okit sa didom Tonijem bio u vinogradu. Dida bi trudan od rada u svom vinogradu zastao pogledao crkvu i  govorio: Slušaj sinko  kako Okit govori.”, kazao je biskup.

Ukazao je kako svatko vrijeme ima svoje jame i provalije: materijalne fizičke, tjelesne, ali još više , gore i pogubnije one duhovne, društvene, moralne, etičke i vjerske. Naglasio je kao je kroz život shvatio da je Bog izabrao mladu ženu Marija da po njoj dođe čovjeku Spasitelj.

Gospa je suspasiteljica jer je povjerovala Bogu i rekla mu „Neka mi bude po tvojoj riječi“. U Marijinoj vjeri rodila se i Crkva, u njenoj nazočnosti na dan silaska Duha Svetoga i na dan poslanja Crkve. Rodila se da uz njezin zagovor trajno raznosi svijetom Kristovu radosnu vijest spasenja, kazao je biskup Ivas.

Homiliju je zaključio mislima kako je Marija majka naše vjere osobne, obiteljske i narodne. Gospa je majka našeg narodnog identiteta i majka vjere Šibenske  biskupije koja je ukrašena mnogim crkvama i kapelama podignutim njoj u čast. „Ako povjerujemo Gospinom vjerom, Blago nama!“, poručio je vjernicima na Okitu umirovljeni biskup Ante Ivas.

Pogledajte još

Održan duhovni projekt za mlade “Schola orandi” pod temom “Jesam li sudionik ili promatrač na Gozbi ljubavi?”

U prostorijama Katoličke škole u Šibeniku u subotu 25.5.2024. održao se duhovni projekt za mlade …

Održana „Zlatna harfa“ dječjih župnih zborova za Splitsko-makarsku i Šibensku biskupiju

Smotra dječjih župnih zborova „Zlatna harfa“ za Splitsko-makarsku i Šibensku biskupiju održana je u subotu …

Proslavljena Gospa od Karavaja. Okupili su se brojni vjernici. Slavlje je predvodio biskup Rogić.

Svetkovina Gospe od Karavaja svečano je proslavljena u nedjelju 26. svibnja u župi Tisno na …