Gospa Karmelska proslavljena u Vodicama

Blagdan Gospe Karmelske u župi Vodice proslavljen je u subotu 16. srpnja svečanim misnim slavljem na brdu Okit gdje se nalazi Gospina crkva i župno svetište Majke Božje. Od ranog jutra u svetištu su se slavile euharistije, a središnje slavlje predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Među svećenicma koji su koncelebrirali bio je župnik Vodica don Franjo Glasnović i umirovljeni biskup Ante Ivas.   Samom slavlju prethodila je pjevana Jutarnja molitva koju je predvodio župni zbor. U sklopu Jutarnje čitane  su i lekcije, tekstovi u kojima se govori o povijesti štovanja Gospe od Okita u Voidicama.

Okupili smo se na našem Karmelu – Okitu kao mjestu susreta s Bogom jedinim. Došli smo Boga slaviti, svoje molitve prikazati u svetoj euharistiji. Okupili smo se pomoć i utjehu kod Boga tražiti po zagovoru njegove i naše Majke – Gospe Kramelske. Častimo ju pod različitim nazivima, častimo ju danas kao zaštitnicu naše vjere u Boga jedinoga koji se objavio po stvaranju i darivanju života, po utjelovljenoj Božjoj Riječi koja nas žrtvom križa spašava, po slavnom uskrsnuću otvara vrata raja i snagom Duha Svetoga vodi putem života do vječnosti. A Gospa je uzdignuta na nebo zbog svoje vjere i predanja u ruke Božje. Ona koja Bog kruni slavom, postaje Majka svima spašenima, zagovornica svima koji spasenje Božje traže, poručio je biskup Rogić u homilji.

U svijetu i vremenu koje živimo stalna su previranja svih vrsta. Pandemija, klimatske promjene, prirodne nepogode, besmisleni ratni sukobi, osobne tragedije, velike migracije naroda, inflacija, bojazni od novog siromaštva i toliko toga drugoga. Onda se u toj zbrci svatko počne brinuti samo za sebe. Kako bolje ili lakše proći. Kako nekakvu sigurnost steći pa makar i po materijalnim dobrima, poručio je biskup Rogić. Naglasio je kad se izgube jasne smjernice, lako se izgubi osjećaj za grijeh, za ono što je krivo, zabranjeno, nepoželjno, Bogu protivno. Zapravo, ispadne da grijeha i nema, da je sve dopušteno. Pa ako se netko i usudi što grijehom nazvati biva osuđen, proglašen nekim nazadnjakom. To su samo neki dojmovi o našem vremenu. Osobno, svatko to proživljava na svoj način, iz svoje kože, svojih poteškoća. Zapravo, potrebni smo obraćenja koje će tragati za Božjom riječju i u njoj tražiti odgovore, putokaze, jasne smjernice kamo upraviti svoje životne korake, svoje postupke i odnose.

Danas zahvalimo Mariji  za sva primljena dobra, poručio je biskup Rogić. Zahvalimo za zagovor i uslišane molitve, osobito pred koji dan: da vjetar stane, da se ugasi požar, da nitko ne nastrada, da šteta bude što manja. Zahvalit ćemo za požrtvovnost vatrogasaca, policije, za pilote kanadera, volontere i sve službe, za sve ljude koji i danas imaju velikodušno srce i spremni su izložiti sebe da spase drugoga. Ako takvih ponestane, uzmanjka, nema nas više. Zamolit ćemo Gospu Karmelsku, da otvori srca onih koji mogu pomoći unesrećenima, opožarenima, onima koji su najviše izgubili u ovom požaru, da se bratska ljubav i želja za pomoći nevoljnome ponovno pokaže na djelu, kao i toliko puta do sada. Kao da se ono najbolje u čovjeku probudi tek kad nam je najteže?!

Proslava blagdana Gospe od Okita u Vodicama započela je uočnicom u petak 15. srpnja velikom procesijom sa Gospinom slikom, koja je išla od župne crkve do svetišta na brdu Okit. Uočnicu u svetištu predvodio je generalni vikar Šibenske biskupije mons. Marinko Mlakić.

Pogledajte još

Održan duhovni projekt za mlade “Schola orandi” pod temom “Jesam li sudionik ili promatrač na Gozbi ljubavi?”

U prostorijama Katoličke škole u Šibeniku u subotu 25.5.2024. održao se duhovni projekt za mlade …

Održana „Zlatna harfa“ dječjih župnih zborova za Splitsko-makarsku i Šibensku biskupiju

Smotra dječjih župnih zborova „Zlatna harfa“ za Splitsko-makarsku i Šibensku biskupiju održana je u subotu …

Proslavljena Gospa od Karavaja. Okupili su se brojni vjernici. Slavlje je predvodio biskup Rogić.

Svetkovina Gospe od Karavaja svečano je proslavljena u nedjelju 26. svibnja u župi Tisno na …