Dvadeset godina djelovanja Caritasa župe sv. Ante – Knin (11.10.2000. – 11.10.2020.)

Sukladno Pravilniku župnih Caritasa Šibenske biskupije 11. listopada 2000. godine osnovan je Caritas župe sv. Ante Knin, kako bi mogao pomoći mnogobrojnim potrebitima u našoj župi, a Šibenski biskup mons. Ante Ivas potvrdio je njegovo osnivanje 5. studenoga 2000. godine.

Na temelju zatečenog stanja i specifičnih karitativnih potreba, Šibenski biskup odlučio je da se Caritas župe sv. Ante Knin upiše u Evidenciju pravnih osoba, a temeljem Protokola o načinu upisa pravnih osoba Katoličke Crkve.
Slijedom karitativnih potreba Caritasova pučka kuhinja blagoslovljena je i otvorena 21. ožujka 2001. godine. Od tada pa do 11. listopada 2020. godine skuhano je i podijeljeno 750.971 toplih obroka od čega je 652.594 obroka podijeljen u pučkoj kuhinji, a preostalih 98.377 obroka dostavljeno je na kućne adrese u Biskupiji, Golubiću, Vrbniku, Žagroviću i Kninu (svaki dan djelatnici Caritasa pređu preko 50 km) onima koji zbog starosti, bolesti ili udaljenosti sami ne mogu po njega doći u pučku kuhinju. Sada se u pučkoj kuhinji priprema 95 topla obroka, od čega se 43 obroka dostavi na kućnu adresu.

Pored pučke kuhinje potrebitima se od osnutka Caritasa pomagalo i pomaže preko drugih programa:
onima koji ne idu u pučku kuhinju pomaže se obiteljskim paketima (hrana i higijena), odjeći i obući, novčano (kupnja lijekova, pripomoći za odlazak na liječenje, …), novim i rabljenim namještajem, rabljenim i novim kućanskim aparatima i drugom karitativnom pomoći.

U ovih dvadeset godina od osnutka Caritasa za pomoć se obratilo 4.431 obitelji, te im je pomognuto 93.812 puta, a od toga podijeljano je 77.500 obiteljskih paketa hrane i higijene. Preko FEAD Projekta u 2017. godini podijeljeno je 12.900 paketa hrane i higijene. Caritas se sada skrbi za 400 potrebitih obitelji sa 800 članova.

Starima i nemoćnima, samohranim roditeljima, koji ne dobiju pomoć preko Centra za socijalnu skrb pomaže se u nabavci drva za ogrjev. Svake zime se osigura ogrjev za petnaestak obitelji. Za zimu 2013. uspjeli smo osigurati veču količinu drva za ogrjev kada je Ministarstvo obrane RH darovalo našem Caritasu 640,71 m3 ili 897 prostornih metara drva za ogrjev koja su u periodu od 29. studenoga 2013. do 29. siječnja 2014. dostavljena 190 obitelji na području Knina, Kijeva, Biskupije i Drniša. Za potrebite za koje se skrbi Crveni križ Knin i Caritas biskupije Šibenik darovano je po 50 m3 drva za ogrjev.

U suradnji sa Caritasom biskupije Šibenik, prosljeđivali smo kumstva (novčanu pomoć, obiteljske pakete i ostale darove) dobročinitelja iz inozemstva za 12 obitelji s više djece, s djecom s posebnim potrebama i samohranim roditeljima.

Kako dobročinitelji iz inozemstva više ne šalju pomoć, sada za 5 obitelji iz Knina prosljeđujemo novčanu pomoć – kumstvo “5 za 1” gdje 5 obitelji s po 100,00 kn (ukupno 500,00 kn mjesečno) pomaže jednu obitelj.

U programu Pro-vita u suradnji s Obiteljskim savjetovalištem koje djeluje pri Caritasu biskupije Šibenik pomaže se i trudnicama – majkama koje su se odlučile za život, a ne za abortus – smrt. Na taj način je do sada spašeno 16 djece.

Caritasa je, uz pomoć dobročinitelja iz domovine i inozemstva pomogao 137 obitelji u kupnji građevinskog zemljišta, započetih obiteljskih kuća i temelja, a sve u cilju njihovog trajnog stambenog zbrinjavanja u Kninu.

Pomagalo se i najpotrebitijim obiteljima u građevinskom materijalu (crijep, siporex blokovima, cementu, …), a koji potrebni materijal nisu mogli nabaviti sami ili ga nisu dobili od države za gradnju ili obnovu obiteljskih kuća.
Obiteljima koje žive na selu i imaju uvijete za držanje domaćih životinja, pomagalo se kupnji krava, koza, ovaca, …

Iza nas je 20 godina karitativnog djelovanja. Pomažući potrebite djelatnici i volonteri Caritasa dali su pečat vrijednosti proteklom vremenu, svaki od nas kroz različite poslove, ponaosob, a opet ujedinjeni svi zajedno dopunjavajući se u istinskom i nesebičnom služenje čovjeku u nevolji.

Osobiti pečat vrijednosti proteklom vremenu dali su naši dragi dobročinitelji, koji su naše karitativno djelovanje oplemenili, podupirući nas u radu novčano, materijalno i kroz druge oblike pomoći. Molimo Boga za sve naše žive i pokojne dobročinitelje koji su nam pomagali, a i one koji će nam ubuduće pomagati da svoje karitativno djelovanje nastavimo.

Pogledajte još

U Vodicama proslavljeno je Našašće svetog Križa.

Našašće svetog križa i Dana grada Vodica proslavljeni su u Vodicama u petak  3. svibnja. …

Biskup Tomislav Rogić blagoslovio crkvu u Kladnjicama

Šibenski biskup blagoslovio je, na svetkovinu sv. Filipa i Jakova, u srijedu 1. svibnja, obnovljenu …

Drugi dio ovogodišnje Zlatne harfe održan je u Kninu.

Smotra dječjih župnih zborova Zlatna harfa za Splitsko-makarsku i Šibensku biskupiju održana je 27. travnja …