Blagdan svetog Ante svečano je proslavljen u Kninu.

Blagdan svetog Ante zaštitnika grada Knina i kninske župne zajednice proslavljen je u četvrtak 13. lipnja misnim slavljem u crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta. Euharistiju i procesiju ulicama Knina predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić.

Kninska procesija koja je započela kod crkve svetog Ante okupila je velik broj vjernika župe Knin, a jednako tako i pripadnika Hrvatske vojske. U procesiji su sudjelovali vjernici u narodnim nošnjama, veterani Domovinskog rata i vatrogasci koji su nosili kip svetog Ante. Procesiju je animirao župni vikar u Kninu fra Mario Lemo, a sudjelovali su i franjevci koji djeluju u Kninu i okolnim župama predvođeni župnikom fra Josipom Gotovcem.

U homiliji biskup Rogić je kazao kako životi svetaca uvijek upućuju na Boga. Oni druge dovode Bogu u istini i pravoj ljubavi. Činili su to za života i postali sveci, a sada se mi molimo svecima da to ne prestanu činiti svojim zagovorom, sada kada su zauvijek s Bogom u slavi Neba. Svecima se divimo, svece molimo, od njih učimo i pozvani smo ih nasljedovati da i mi ostvarimo blaženu vječnost. Molimo ih za sebe, u svojim potrebama, molimo ih zagovor za svoje bližnje za one koje volimo i znamo da im treba pomoć s Neba. A kome to od nas ne treba pomoć Božja? Zato smo ti sveti Ante i danas došli, moliti tvoj zagovor u tolikim potrebama, osobnim, obiteljskim, narodnim. Tebi koji si svetac svega svijeta utječemo se u zagovor za cijelu Crkvu i čitav svijet, poručio je biskup Rogić.

Život svetoga Ante, toliko je znakovit, oslikava Božju providnost, Božje planove s ljudima koji nama često izmiču iz vidokruga. Sveti Ante snovao je jedno a Bog je od njega želio drugo. On je na jedan način htio doseći Kraljevstvo Božje, a Bog je za njega imao drugačiji plan. Kad se prepustio Božjim planovima mnoge je oduševio za Krista. Iz njega je govorila živa Božja riječ koja je mijenjala ljudima živote. Obraćali su se sa svojih grešnih putova, činili pokoru i postajali novi ljudi, Bogu odani.

Čudan svetac – toliko čašćen, a nije bio mučenik… htio je biti, ali ga je Bog spriječio, imao je s njim drugi plan. Često i mi mislimo kako pred Bogom vrijede samo velika djela, herojstva, – s time se zanosio i sveti Ante, ali Bog mu je pokazao drugi put. Put ustrajnosti svakodnevnog djelovanja u malim stvarima, u ustrajnom svjedočenju i borbi protiv krivih nauka ovoga svijeta. Zapravo Bog mu je pokazao da: Svaki čin učinjen iz ljubavi ima pred Bogom vrijednost… I to svakodnevno i u malim stvarima. Možda nam je sv. Ante upravo zato toliko drag jer se svatko s njim može poistovjećivati, ako traži Božju volju i ako je spreman služiti, poučavati, drugima dobro činiti i Istinu tražiti, kazao je biskup.

Potom je naglasio kako i današnji vjernik može dosta toga naučiti od svetog Ante. Svetac nam može biti primjer vjernosti Božjim zapovijedima, sakramentalnom životu i trajnoj povezanosti s Bogom, požrtvovnosti, velikodušnosti, spremnosti na žrtvu, ljubavi prema Bogu i bratu čovjeku, poštenju i pravednosti? Po primjeru svetog Ante stalno usklađujmo svoje životne izbore i odluke sa evanđeljem Isusa Krista, te mijenjajmo svijet i živimo na slavu Božju.

Biskup je poručio da je sveti Ante svetac za izgubljene i nađene stvari zbog toga što je Ante našao Boga, a Bog je našao Antu i učinio ga svetim. To je najvažnija potraga u životu. Koliko te riječi vrijede i dan danas, za svakog svećenika i vjernika prosudite sami. Sveti Ante hrabro se uhvatio u koštac s vlastitim slabostima i teškoćama vremena u kojem je živio te krepošću izborio svoj put u nebo. Danas, nakon tolikih stoljeća svijetli njegov lik i svjedoči da se evanđelje može živjeti, da se uz Krista mogu pobijediti sve nedaće. Zato ga mi danas slavimo i molimo.

Utječemo se svetom Anti da nam od Boga isprosi istu onu snagu duha kojom je on ustrajao u vjeri, istu onu snagu volje kojom je pobjeđivao grešnost ljudske naravi, istu onu ustrajnost u življenju, naviještanju i svjedočenju Krista u našem vremenu. Sveti Ante, pomozi nam da im nađemo i slijedimo plan koji Bog ima sa svakim od nas. Da u svakodnevnom životu gradimo bolji svijet po Božji zakonima, da u malim stvarima znamo živjeti jedni za druge. Da i nas vodi Božja providnost i dovede do blažene vječnosti, kazao je u homiliji biskup Tomislav Rogić.

 

Pogledajte još

Biskup Rogić na proštenju Majci Božjoj od Utjehe

Šibenski biskup Tomislav Rogić, nekadašnji višegodišnji ogulinski župnik, predvodio je 231. proštenje Majke Božje od …

Održano treće županijsko stručno vijeće vjeroučitelja Šibenske biskupije

U četvrtak 28. lipnja 2024., u prostorijama Katoličke osnovne škole u Šibeniku, održano je treće …

U Rogoznici proslavljena Gospa od kapelice

Župa Rogoznica u utorak 2. srpnja proslavila je nebesku zaštitnicu Gospe od Kapelice. Svečano misno …