Biskupijski susret voditelja liturgijskog pjevanja i crkvenih pjevača

Susret animatora liturgijskog pjevanja Šibenske biskupije održan je u subotu 18. veljače u Šibeniku. U prvom dijelu šibenski biskup Tomislav Rogić predvodio je misno slavlje za sve sudionike skupa u katedrali Sv. Jakova.

„Ovogodišnji susret događa se u Godini zahvalnosti Bogu za sva primljena dobročinstva na to velikom obiteljskom ognjištu Šibenske biskupije, koja tolika stoljeća čuva svete tradicije, gaji se i predaje vjera u Trojedinog Boga. Vjernici, svećenici, redovnici i redovnice, kršćanske obitelji, župne zajednice okupljene u veliku obitelj biskupije bivaju oazom milosti Božje i čuvarima susretanja s Onim koji je došao i koji će ponovno doći na koncu vremena. Njemu Jedinome neka je slava, čast i zahvalnost naša za sve primljene darove. Danas mu možemo posebno zahvaliti za sve one zborovođe i orguljaše, skladatelje i pjevače, od začinjavaca do zborova i orkestara koji su uzveličavali tolike liturgije, do pučkih pjevača koji su sačuvali napjeve, ali i zajedništvo u svetoj liturgijskoj pjesmi“, poručio je u homiliji biskup Tomislav Rogić.

Naglasio je kako sudjelovanje svih okupljenih vjernika, ministranata, poslužitelja oltara, svirača i pjevača, svećenika i misnika ima uzvišenu zadaću. Sve što oko oltara činimo traži sabranost i svijest prinošenja žrtve i hvala Bogu jedinome, Stvoritelju i Spasitelju čovjeka koji nam se približio, progovorio, svoju ljubav pokazao i k sebi nas pozvao. Uzvišenost te zadaće izaziva strahopoštovanje pred Bogom. Uzvišenost te zadaće potiče ponos i zahvalnost pred Bogom. Uzvišenost te zadaće stvara zajedništvo, bratstvo Kristovih vjernika, jača i čisti našu vjeru, i našu savjest, a srce otvara za nebeske milosti. Neka i današnji susret doprinese tome da učvrstimo svoju vjeru u Božju dobrotu i milosrđe, te da jasnije i odlučnije slušamo njegov glas. A sve što za liturgiju činimo, uvijek činimo da Bogu omilimo u poniznom predanju i iščekivanju konačnog susreta u nebeskoj liturgiji, poručio je biskup Rogić crkvenim pjevačima.

U drugom dijelu susreta  koji je održan u Interpretacijskom centru katedrale sv. Jakova ”Civitas Sacra”,  fra Domagoj Volarević, profesor liturgike na KBF-u Sveučilišta u Splitu održao je predavanje    “Puno i svjesno učešće u liturgiji” . Predavač je zahtjevnu temu predstavio najprije iz perspektive svih sudionika- vjernika, da bi u drugom djelu apostrofirao ulogu crvene glazbe u glazbenika u samoj liturgiji, ističući potrebu prosvjećivanja temeljne zadaće svakog crkvenog glazbenika- sudjelovanje u liturgiji i blagovanje Tijela Gospodnjeg. Posebno je plodna bila diskusija kroz koju su crkveni glazbenici sa predavačem razmotrili aktualne problematike položaja crkvenih glazbenika u župama: od mjesta pjevanja, načina izvođenja, repertoara pa do suradnje sa svećenicima i poznavanja liturgije uopće, što je iznimno bitno za voditelje crkvenih zborova. Nakon radnog djela, uslijedilo je neformalno druženje i zajednički objed.

 

Pogledajte još

Održan duhovni projekt za mlade “Schola orandi” pod temom “Jesam li sudionik ili promatrač na Gozbi ljubavi?”

U prostorijama Katoličke škole u Šibeniku u subotu 25.5.2024. održao se duhovni projekt za mlade …

Održana „Zlatna harfa“ dječjih župnih zborova za Splitsko-makarsku i Šibensku biskupiju

Smotra dječjih župnih zborova „Zlatna harfa“ za Splitsko-makarsku i Šibensku biskupiju održana je u subotu …

Proslavljena Gospa od Karavaja. Okupili su se brojni vjernici. Slavlje je predvodio biskup Rogić.

Svetkovina Gospe od Karavaja svečano je proslavljena u nedjelju 26. svibnja u župi Tisno na …