Biskup Tomislav Rogić u pastirskom pohodu župi Primorski Dolac. Posvetio je župnu crkva svetog Ante Padovanskog.

Šibenski biskup Tomislav Rogić u subotu i nedjelju 9. i 10. studenog  imao je pastirski pohod župi Primorski Dolac. Prvog dana susreo se sa župnikom fra Josipom Žarkom Mandarićem i župnim pastoralnim i ekonomskim vijećem. Obišao je i crkve na području župe.

Drugog dana u nedjelju 10. Studenog posvetio je župnu crkvu svetog Ante Padovanskog Primorski Docu.  Blagoslovljena je i krstionica, križ, besjedište, te je posvećen i oltar. Na misnom slavlju koncelebrirao je provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja. Među koncelebrantima bio je i župnik fra Josip Žarko Mandarić te nekadašnji župnici fra Josip Grgić i fra Stjepan Matić.

U uvodnom dielju misnog slavlja riječi pozdrava biskupu Rogiću uputila je zauzeta vjernica Jelena Ivakić. Naglasila je kako  je posveta crkve prigoda da svi zajedno posvjestimo značenje crkve kao građevine za duhovni rast nas vjernika. Ovo je trenutak molitve, zahvale i našeg učvrščenja u vjeri.

U homiliji biskup Tomislav Rogić kazao je kako je župna crkva, kuća Božja. Znak Božje prisutnosti. Ukazao je kako svaka  crkva podsjeća da nismo sami, da je Bog s nama. Zato su ljudi podizali crkve, kapelice, velebne katedrale Bogu na čast, jer su htjeli vidljivi Božji znak u svojoj sredini. Da se ne zaboravi da je Bog s nama da nam nudi svoju blizinu! Da svakodnevne brige, poslovi, napori i razna opterećenja ne udalje čovjeka od Boga.

U crkvu čovjek dolazi Bogu zahvaliti za primljena dobročinstva, donosi Bogu i svoju radost: slavlja sakramenata krštenja, krizmi, ženidbe, blagdani, godišnjice. Sve se Bogu prikazuje da Bog bude u svemu. Tako crkva postaje ne samo Božje kuća, nego i naš dom u Božjoj nazočnosti. Bogu prinosimo i svoje žalosti, rastanke od najmilijih, molitve za pokojne, molitve za bolesne, molitve u nevoljama života, kazao je biskup.

Naglasio je kako posvećena crkva posvećuje i vjernike. „Ako Božjoj milosti dopustimo, ona i od nas čini svoj HRAM, svoje prebivalište. I mi možemo jedni drugima postati Bogonosci, oni koji nose Boga drugima. Po svetoj Pričesti Bog ulazi u hram naše duše, zapravo od naše duše čini svoj hram. Što ima svetije, vrjednije ili važnije od toga. Svaki vjernik je „živi kamen“ na Krista naslonjen i u svoju zajednicu uklopljen. Postaje Božja građevina u onoj mjeri u kojoj se uključi, sudjeluje, naziđuje – ili kako bi to danas rekli – aktivira u svojoj župnoj zajednici“.

Na kraju misnog slavlja prigodno se obratio i župnik fra josip Žarko Mandarić Ukazao je da bi sakralni prostori u Primorskom Docu bili dolični za liturgijska slavlja župnici su s vjernicima, svaki na svoj način, uređivali i održavali crkve sv. Ante i sv. Martina u Primorskom Docu, sv. Stjepana prvomučenika u Trolokvama i sv. Petra u Mravnici. Kada je 1997. godine u ovoj župi imenovan za župnika, fra Ante Čavka, proročki je zaključio da stara crkva sv. Ante ne može zadovoljiti potrebe vjernika. Dozvolom poštovanog biskupa u miru mons. Ante Ivasa odlučio se s vjernicima na gradnju nove crkve sv. Ante Padovanskog. Gradnja je započeta 1998. godine, a sagrađena je 2003. godine. To je mogao učiniti samo fra Ante Čavka koji je 12 godina svoga života ugradio u ovu crkvu. Imao je fra Ante vjere u Boga, ali i povjerenje u sebe i vjernike ove župe. Ova nova crkva sv. Ante rađena je iz vjere, ljubavi, žrtve, odricanja i zahvalnosti prema Bogu našem zaštitniku sv. Anti Padovanskom, kauao je župnik Mandarić.

„Sakristija je opremljena novim inventarom, a postavljen je i predulaz u crkvu. Crkva je opremljena razglasom i novim rasvjetnim tijelima. Učinjena je preinaka zvona. Postavljena je nova rozeta na ulazu s likom sv. Ante Padovanskog. Postavljena su tri bočna kamena oltara. Crkva je obojana po naputku akademskog slikara fra Ante Branka Periše, a uređena novini raspelom s korpusom Krista i krstionicom po naputku crkvenog liturgičara fra Domagoja Volarevića“, kazao je župnik.

Istaknuo je što se radilo i u drugim crkvama župe primorski Dolac. „U potpunosti obnovljena crkva sv. Martina gdje je prema nacrtu akademskog slikara fra Ante Branka Periše, postavljen mramorni oltar. Obnovljena je, uz velikodušnu pomoć Općine Prgomet, i crkva sv. Stjepana u Trolokvama, izuzev prezbiterija s oltarom. Na već obnovljenu crkvu sv. Petra u Mravnici postavljena su oponašajuća električna zvona. Sve je to ostvareno ponajviše prilozima i dobrovoljnim radom vjernika naše župe.

U prigodi pastoralnog pohoda oče Biskupe mogli ste barem donekle vidjeti i osjetiti kako župa sv. Ante Padovanskog u Primorskom Docu živi i svjedoči svoju vjeru. Mogli ste vidjeti  i vrline i mane ove mjesne crkve.  Hvala Vam na prijedlozima i na zdravoj kritici jer svaka  dobronamjerna kritika potiče nas da pastoralno i vjerski djelovati.  Hvala i vama dragi župljani što ste svojim doprinosima dobrovoljnim radom najviše doprinijeli u gradnji i dovršetku crkve sv. Ante Padovanskog u Primorskom Docu.  Posebna hvala fra Anti Čavki bez čije vizije ne bi bilo ni današnje svetkovine.  Neka naš zaštitnik, sv. Ante Padovanski, isprosi od, Isusa Krista svima nama mir u duši i zdravlje u tijelu. Tako neka bude, zaključio je župnik Mandarić.

Nakon misnog slavlja za sve vjernike i svećenike u dvorani osnovne škole upriličen je zajednički ručak i druženje.

Pogledajte još

Biskup Tomislav Rogić blagoslovio crkvu u Kladnjicama

Šibenski biskup blagoslovio je, na svetkovinu sv. Filipa i Jakova, u srijedu 1. svibnja, obnovljenu …

Drugi dio ovogodišnje Zlatne harfe održan je u Kninu.

Smotra dječjih župnih zborova Zlatna harfa za Splitsko-makarsku i Šibensku biskupiju održana je 27. travnja …

Hodočašće Vodičkih žudija u Italiju i Vatikan

U periodu od 14. do 21. travnja, družba Vodičkih žudija provela je na hodočašću u …