Biskup Tomislav Rogić sudjeovao je na radnom susretu (nad)biskupa, župnika-mentora i odgovornih za Pastoralnu godinu

U prostorijama Nadbiskupskog ordinarijata u Splitu u utorak 5. veljače održan je susret biskupa Splitske metropolije, župnika-mentora novozaređenih đakona, franjevačkog provincijala i odgovornih za organizaciju Pastoralne godine.

Na susretu se raspravljalo o sustavnoj brizi za polaznike Pastoralne godine, o iskustvima župnika-mentora s đakonima te o prijedlozima za poboljšanje toga završnog formacijskog dijela svećeničkih kandidata.

Susretu su prisustvovali biskupi Splitske metropolije: splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić, biskupi dubrovački Mate Uzinić, šibenski Tomislav Rogić i hvarski Petar Palić; provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Joško Kodžoman; članovi Povjerenstva za preustroj i praćenje Pastoralne godine: generalni vikar mons. Miroslav Vidović, voditelj Pastoralne godine dr. Nediljko A. Ančić, dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta dr. Alojzije Čondić, rektor Centralnoga bogoslovnog sjemeništa don Jure Bjeliš, voditelj pastoralne godine za franjevačke kandidate dr. fra Domagoj Volarević; te župnici-mentori iz Splitsko-makarske nadbiskupije: don Mate Čulić (Omiš, sv. Mihovil), don Radojko Vidović (Split, Konkatedrala), don Vinko Sanader (Trogir, sv. Lovre), don Pave Banić (Makarska, sv. Marko), don Ranko Vidović (Solin, Gospa od Otoka), don Davor Bilandžić (Metković, sv. Nikola) i don Vjenceslav Kujundžić (Split, Mertojak); Šibenske biskupije: don Tomislav Puljić (Šibenik, Srce Isusovo); Dubrovačke biskupije: don Ivica Pervan (Mokošica, sv. Spas) i don Robert Ćibarić (Dubrovnik, sv. Mihovil) i Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja: fra Ante Udovičić (Split, Gospa od Zdravlja) i fra Ante Bilokapić (Metković, sv. Ilija).

Nakon molitve i uvodnog pozdrava domaćina nadbiskupa Barišića, sudionici su iznosili svoj osvrt na dosadašnje plodove reformirane Pastoralne godine, s okupljenima su podijelili vlastita iskustva s đakonima i njihovim aktivnostima na župama te su dali nekoliko konstruktivnih prijedloga za daljnje poboljšanje i učinkovitije uvođenje đakona u život župnih zajednica. Osim što će se njihovi prijedlozi razmotriti, zaključeno je da će se i dalje ići u korak s novim oblicima pastoralnog rada i prema njima prilagođavati formaciju svećeničkih kandidata. Također, krenut će se u temeljitiju pripremu župnika za mentorstvo. Istaknuto je da su svi đakoni, koliko god se razlikovali u sposobnostima, jednako vrijedan dar za Crkvu.

Pastoralnu godinu pohađaju kandidati koji su završili petogodišnji filozofsko-teološki studij i diplomirali te se sada pripremaju za primanje svetog reda đakonata. Pastoralna godina ima u zimskom i ljetnom semestru po 8 tjedana predavanja za vrijeme kojih kandidati slušaju predmete: Župna kateheza, Pastoral djece, mladih i duhovnih zvanja, Pastoral bolesnika i Caritas, Svećenička liturgijska služba, Svećenička pjevačka služba, Propovjedništvo, Župna administracija i upravljanje materijalnim dobrima, Komunikologija, Pastoral zaručništva, braka i obitelji, Sakrament ispovijedi, Pastoralna medicina, Crkva i građansko pravo, Crkveni pokreti, Svećenička pjevačka služba i Kulturna i sakralna baština. Praktični dio pripreme za svećeništvo polaznici obavljaju u određenoj župnoj zajednici pod vodstvom župnika mentora tijekom oba semestra. U župama kojima su dodijeljeni praktikanti su angažirani redovito vikendom (subota i nedjelja) i zapovjednim svetkovinama te osobito za vrijeme trajanja Božićnoga i Uskrsnog praktikuma. Božićni praktikum traje oko tri tjedna i završava 6. siječnja, a uskrsni praktikum traje dva tjedna, Veliki tjedan i tjedan nakon Uskrsa.

Ova forma Pastoralne godine zaživjela je 2015. godine, kada se nakon nekoliko godina promišljalo o novom, suvremenijem i boljem načinu pripremanja kandidata za ređenje i pastoralno djelovanje. Dotadašnja praksa, premda hvalevrijedna, koju je provodio Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Splitu, pokazala se nepotpunom za pastoralne izazove vremena u kojem živimo, stoga je odlučeno da Splitsko-makarska nadbiskupija bude nositelj Studijskog programa Pastoralne godine, a i dalje će ga izvoditi nastavnici s KBF-a i drugi suradnici.

Ove godine broj polaznika veći je nego ijedne godine u proteklih nekoliko desetljeća. Sveukupno je 16 kandidata za sveti red đakonata i to osmorica Splitsko-makarske nadbiskupije, trojica Dubrovačke biskupije, jedan Šibenske biskupije i četvorica franjevaca članova Provincije Presvetog Otkupitelja u Splitu.

Povjerenstvo za preustroj i praćenje Pastoralne godine nastavit će se susretati s biskupima Splitske metropolije, kao i sa župnicima-mentorima. Njihovi sastanci povremeno će uključivati i đakone.fakultet Sveučilišta u Splitu, pokazala se nepotpunom za pastoralne izazove vremena u kojem živimo, stoga je odlučeno da Splitsko-makarska nadbiskupija bude nositelj Studijskog programa Pastoralne godine, a i dalje će ga izvoditi nastavnici s KBF-a i drugi suradnici.

Ove godine broj polaznika veći je nego ijedne godine u proteklih nekoliko desetljeća. Sveukupno je 16 kandidata za sveti red đakonata i to osmorica Splitsko-makarske nadbiskupije, trojica Dubrovačke biskupije, jedan Šibenske biskupije i četvorica franjevaca članova Provincije Presvetog Otkupitelja u Splitu.

Povjerenstvo za preustroj i praćenje Pastoralne godine nastavit će se susretati s biskupima Splitske metropolije, kao i sa župnicima-mentorima. Njihovi sastanci povremeno će uključivati i đakone

izvor: https://smn.hr

Pogledajte još

U Vodicama proslavljeno je Našašće svetog Križa.

Našašće svetog križa i Dana grada Vodica proslavljeni su u Vodicama u petak  3. svibnja. …

Biskup Tomislav Rogić blagoslovio crkvu u Kladnjicama

Šibenski biskup blagoslovio je, na svetkovinu sv. Filipa i Jakova, u srijedu 1. svibnja, obnovljenu …

Drugi dio ovogodišnje Zlatne harfe održan je u Kninu.

Smotra dječjih župnih zborova Zlatna harfa za Splitsko-makarsku i Šibensku biskupiju održana je 27. travnja …