Biskup Tomislav Rogić predvodio je Misu večere Gospodnje.

Misu Večere gospodnje na Veliki četvrtak 6. travnja, u katedrali svetog Jakova u Šibeniku predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Uz biskupa koncelebrirao umirovljeni biskup Ante Ivas, katedralni župnik don Krešimir Mateša, župni vikar u katedrali don Šime Pleadin, umirovljeni svećenik don Ivo Babačić i upravitelj samostana svetog Lovre fra Josip Klarić.

Ovo je večer memorije, večer sjećanja i dubokog uživljavanja u otajstvo spasenja što ga Isus naviješta svojim učenicima. Za Kristove vjernika, za sve nas, svih ovih stoljeća, ovo je večera na kojoj Isus daje zapovijed ljubavi, pokazuje kako jedni drugima služiti, ustanovljuje Euharistiju kao trajni Spomen svoje nazočnosti, svoje ljubavi pretvarajući sebe u Kruh života i omogućavajući nam da budemo spremni za svoju Pashu – za svoj prijelaz iz ropstva grijehu u slobodu djece Božje, ali i za onaj konačni prijelaz iz prolaznosti u vječni život s Bogom, kazao je biskup Rogić u homiliji.

Isus govori svojim učenicima: Ljubite jedni druge kao što sam ja ljubio vas! On je ljubio svoje u svijetu, do kraja ih je ljubio. Krist otvara vrelo Božje ljubavi da iz njega crpimo snagu ljubavi i snagu života. Da ljubavlju Kristovom svladamo sva nasilja, nepravde i sebičnosti koje jedni drugima znamo učiniti. Da novom, Kristovom snagom života svladamo sva klonuća, kušnje i beznađa kojima znamo biti okruženi, zasipani. To smo od njega došli učiti i učimo stalno kad god se vratimo na ovaj euharistijski izvor, poručio je biskup.

Isus je svojima darovao Euharistiju – trajni spomen svoje nazočnosti, ali i jasnoće puta koji nam je prijeći. Euharistija tako unosi korjenitu novost u naš život, jer oblikuje novi mentalitet koji postaje kriterijem vrednovanja svih naših osobina i društvenih odnosa. Zato nam je Euharistija prevažna. Zato nam je nedjeljna sveta misa nezaobilazna jer samo po toj povezanosti, po tom Spomenu ne Njega i živoj povezanosti s Kristom možemo biti preoblikovani, s Kristom povezani i Kristu upućeni u svemu.

Jedna od poruka Velikog četvrtka je  služenje, poručio je biskup Rogić.  Služite jedni drugima iz ljubavi, po primjeru Kristovu.  To nas onda čini kristolikijim, njemu sličnim i opranim, očišćeni, dostojnim sjesti s Njime za stol vječne gozbe. Svijet današnjice ne cijeni služenje iz ljubavi, iz dobrote, gotovo da u to više i ne vjeruje. Današnjica nameće drugačije služenje: iz straha i podčinjenosti. Po zakonu jačega slabiji služi da bi opstao, preživio. Služenje drugome, u obitelji, na poslu, u susjedstvu, u međusobnim odnosima – lišeno ljubavi – pretvara se u poniženje i gubitak dostojanstva. Isus nam je ponudio sasvim drugačiji primjer. On to čini iz ljubavi i na spasenje čovjeku. On služenje pretvara u vrhunac dostojanstva i čovjekova ostvarenja jer ga slobodno izabire i daruje. Isus želi da čovjek tim putem služenja iz ljubavi ostvari sebe po slici služenja Kristova. „Ovo činite meni na spomen!“ – Izrečeno na posljednjoj večeri poziv je na trajno slavljenje Euharistije, na ljubav i služenje po kojem će  drugi prepoznavati da smo Kristovi i da kroz život idemo njegovom snagom milosti. Otkrijmo stoga večeras izvor našega spasenja. Učvrstimo svoje zavjete i predajmo Bogu sve svoje sumnje, stranputice i sve neizvjesnosti, bojazni, da nas njegova krv očisti i spasi – učini dostojnima Uskrsnog jutra i konačnog susreta s Njim, zaključio je homiliju biskup Rogić.

Nakon homilije biskup je oprao noge dvanaestorici odraslih muškaraca iz katedralne župe. Po završetku pričesti prenio je posvećene hostije na pokrajnji oltar šibenske katedrale, te se zadržao sa vjernicima u meditaciji i molitvi. Slavlje je pjevanjem uveličao Mješoviti katedralni zbor pod ravnanjem prof. Jelene Mikulandre. Za orguljama je bio Nikola Lovrić Caparin.

 

Pogledajte još

Održan duhovni projekt za mlade “Schola orandi” pod temom “Jesam li sudionik ili promatrač na Gozbi ljubavi?”

U prostorijama Katoličke škole u Šibeniku u subotu 25.5.2024. održao se duhovni projekt za mlade …

Održana „Zlatna harfa“ dječjih župnih zborova za Splitsko-makarsku i Šibensku biskupiju

Smotra dječjih župnih zborova „Zlatna harfa“ za Splitsko-makarsku i Šibensku biskupiju održana je u subotu …

Proslavljena Gospa od Karavaja. Okupili su se brojni vjernici. Slavlje je predvodio biskup Rogić.

Svetkovina Gospe od Karavaja svečano je proslavljena u nedjelju 26. svibnja u župi Tisno na …