Biskup Tomislav Rogić dao “Upute za obrede Velikoga tjedna i slavlje Uskrsa”.

Šibenski biskup Tomislav Rogić svim svećenicima i redovnicima u Šibenskoj biskupiji dao je upute za obrede Velikog tjedna i slavlje Uskrsa. Dopis donosimo u cijelosti:

Svim svećenicima i redovnicima
Šibenske biskupije

Broj: 163/2021.                                                                                                                                                     Šibenik, 24. ožujka 2021.

Predmet: Upute za obrede Velikoga tjedna i slavlje Uskrsa

Draga braćo svećenici i redovnici!
Pred nama je proslava najvećih tajna naše vjere i našega spasenja u Velikom tjednu: od nedjelje Muke Gospodnje – Cvjetnice preko Vazmenog trodnevlja do proslave uskrsnuća Kristova. Ugroza zaraze u kojoj živimo već više od godinu dana još uvijek traje. Na snazi su mjere Nacionalnog stožera kojima se pokušava spriječiti širenje virusa. Zbog toga upućujem svima vama poticaj kako održavati naša liturgijska slavlja u punoj odgovornosti jednih prema drugima.

I dalje su na snazi propisane mjere zaštite od širenja virusa koje treba poštivati: nošenje zaštitne maske, dezinfekcija ruku i prostora, držanje razmaka (7 m2 po osobi), dijeljenje pričesti na ruku, reduciranje zbornog pjevanja, gdje je moguće i prikladno slavlja se mogu održavati i na otvorenom.

1. Cvjetnica
Zajedničke proslave cvjetnice za grad Šibenik neće biti, nego će se slaviti u svim župama grada i na više svetih misa. U slavlju Spomena nedjelje Muke Gospodnje dopušta se Drugi ili Treći oblik ulaza predviđen Rimskim misalom. Neka se na svečanim misama procesije pojednostave i skrate da se izbjegnu neposredni kontakti i sačuva razmak. Gdje je običaj klanjanja pred Presvetim oltarskim sakramentom, neka se kao i inače pazi na razmak.

2. Veliki četvrtak
Misu posvete ulja slaviti ćemo na Veliki četvrtak (1. travnja 2021.) u 9.30 sati u katedrali za sve svećenike šibenske biskupije. Oblačenje neka bude u katedrali, a stvari možete ostavi u biskupskoj dvorani. Za vrijeme mise rasporedit ćemo se po svetištu i lađama. Nakon mise poštujte upute za uzimanje svetih ulja. Neće biti zajedničkog ručka.
Misa Večere Gospodnje slavi se na način da se ispušta obred pranja nogu. Presveti Sakramenat se pohranjuje u svetohranište pred kojim će biti molitveno bdijenje kako je već u kojoj župi uobičajeno.

3. Veliki petak
Služba Muke Gospodnje slavi se u župnim crkvama poštujući sve mjere kao i za misna slavlja. Kod Klanjanja svetom križu nema ljubljenja križa već samo poklon. Neka se, kao i prošle godine, umetne ova molitva kao broj 11 u Sveopćim molitvama:

Molimo milosrdnog Oca, za bolesne, preminule
i one koje je obuzeo osjećaj beznađa u vremenu pandemije koronavirusom
kao i za sve liječnike, medicinsko osoblje i sve službe koje se brinu o građanima
da ustraju u kušnjama, nađu utjehu u vjeri i budu milosrdni kao Otac.
Molitva u šutnji. Zatim svećenik:
Svemogući vječni Bože, poslao si svoga Sina
da bude Emanuel – s nama Bog – liječnik duše i tijela.
Učini nas znakom svoje milosrdne ljubavi,
pomozi svim bolesnima, ojačaj one koji gube nadu,
a preminuloj braći i sestrama udijeli puninu vječnoga života.
Po Kristu Gospodinu našem.
4. Velika subota i Uskrs
Vazmeno bdijenje slavi se u župnim crkvama poštujući sve mjere kao i za misna slavlja. Ako nema novokrštenika, svećenik odmah blagoslivlja vodu (ispuštaju se litanije, sve kao u br. 45. u obredniku Velikog tjedna) te se potom obnavljaju krsna obećanja.

Na Uskrs se slave svete mise poštujući sve propisane mjere.

Gdje postoji običaj uskrsnog blagoslova jela, neka se obdržavaju redovite mjere zaštite.

Draga braćo svećenici! Svi smo već pomalo umorni od različitih mjera, uputa i ograničenja. I to je križ pandemije koji nam je nositi u ovom našem vremenu. Nećemo odustati od odgovornosti koju imamo za vjernike koje okupljamo i sa svoje strane učiniti što je moguće da liturgijska okupljanja ne postanu mjesta širenja zaraze, kao što smo uvjereni da to nisu bila ni do sada. Svaki dobronamjerni i velikodušno uloženi napor iz brige za brata pored sebe ne može od Gospodina proći nezapaženo.

Usprkos okolnostima neka naša slavlja doista budu proslava Krista Sina Božjega koji je dragovoljno podnio muku za naše spasenje, koji je slavno uskrsnuo iz groba, koji je pobijedio zlo, grijeh i smrt, a nama koji u njega vjerujemo podario neuništivu nadu vječnog života u Bogu.
Želim svima vama i svim vjernicima naše biskupije obilje nebeskih milosti, nadahnuća, radosti i nove životne snage po Kristu Gospodinu uskrslome!

S Božjim blagoslovom !

+ Tomislav Rogić, šibenski biskup

 

Pogledajte još

Biskup Rogić slavio misu na svetkovinu sv. Ivana Krstitelja na Škurinjama u Rijeci

  Šibenski biskup Tomislav Rogić u crkvi sv. Ivana Krstitelja na Škurinjama predvodio js 24. …

Proslava „Ljetnoga“ sv. Nikole Tavelića u Svetištu u Šibeniku

Dana 21. lipnja 2024. godine u Hrvatskom nacionalnom svetištu sv. Nikole Tavelića proslavljena je 54. …

Misa zahvalnica u Katoličkoj osnovnoj školi.

Prigodom kraja školske godine biskup Tomislav Rogić u četvrtak  20. lipnja u katoličkoj osnovnoj školi …