Biskup Rogić slavio misu na svetkovinu sv. Ivana Krstitelja na Škurinjama u Rijeci

 

Šibenski biskup Tomislav Rogić u crkvi sv. Ivana Krstitelja na Škurinjama predvodio js 24. lipnja svečano liturgijsko slavlje u povodu proslave nebeskog zaštitnika te riječke Župe.

Čestitajući župljanima župnu svetkovinu, osvrnuo se na lik nebeskog zaštitnika Župe kazavši da je još „od majčinog krila, odabran, od Boga, posvećen za posebnu zadaću posljednjeg proroka Staroga zavjeta“. On je preteča Isusa Krista, glas koji viče u pustinji: „Pripravite put Gospodinu!“ Ivan, krsteći vodom, poziva na obraćenje, pripravu, očišćenje, daje konkretne upute kako mijenjati svoj život da bismo što dostojnije dočekali Mesiju, rekao je mons. Rogić.

Naglašavajući svoju nedostojnost, poniznost pred onim koji dolazi, Ivan zna, tako živi i svjedoči da dolazi jači od njega – Spasitelj. Propovjednik je spomenuo  Ivanovu i Kristovu ulogu: krštenje vodom i krštenje Duhom Svetim. „Ivanov Krst je krštenje priprave, otvaranja duše Bogu, krštenje očišćenja koje nas tek čini spremnima za susret s onom što Bog obećava, s onim koga Bog šalje. Ivan nas poziva da očistimo svoja srca od svega grešnog i suvišnog što bi priječilo da se Duh Božji i u nama nastani, da nas nosi milost Božja.“

Današnjem čovjeku taj svetac govorio bi o ekologiji duše – duha. Sve što u nas ulazi kroz oči, uši, i sva druga osjetila, doživljaji i emocije: mogu nas ili izgrađivati ili trovati. Liječiti se možemo samo Božjom Riječju, molitvom i sakramentima, kazao je biskup Rogić.

„Što li će biti od ovoga djeteta?“, rečenica je iz pročitanog evanđeoskog ulomka (Lk 1, 57-66.80), a i danas se svaki roditelj pita isto za svoje dijete. Današnji svetac i tu nam otvara oči. Bog s nama ima svoj plan, sa svakim od nas. Namijenio nam je određenu ulogu, zadatak. Obdario nas je za to potrebnim darovima. Više puta toga nismo svjesni. Htjeli bismo sami po svoju upravljati svojim životom. Zaboravimo pitati Gospodina što je njegova volja, što On želi da učinimo, kako da živimo život koji nam je darovao!? U životu nam se dogode različite stvari: i lijepe i ružne. Ali ni jedna se ne događa bez smisla, bez Božjega plana, rekao je šibenski biskup.

„Crkva nas uči da znamo čitati znakove vremena, da znamo prepoznati Božju volju. I što je još važnije – a što nam današnji svetac – Ivan Krstitelj tako snažno poručuje – da znamo prihvatiti Božju volju. Samo tada znat ćemo se nositi i sa životom. Istina povjerenja u Božje vodstvo, u Božji plan silno nas oslobađa i strahova i neizvjesnosti i nezadovoljstva.“ Mnogi ljudi vjerom su smogli snage prihvatiti životne poteškoće i u njima učvrstili svoju vjeru. To nam poručuje i sveti Ivan. On je prihvatio da Bog s njime ima plan i izvršio ga je do kraja, kazao je propovjednik.

Zaključujući, podsjetio je kako se prvi susret Isusa i Ivana dogodio kada je Blažena Djevica Marija pohodila Elizabetu. Tada su se susreli pod srcem svojih majki. Obje su bile otvorene Božjim planovima, spremne donijeti novi život, i zbog toga su bile blagoslovljene, od Boga nagrađene roditeljstvom. Vjernike je potaknuo, da po njihovom uzoru budu blagoslov jedni drugima, posrednici milosti Božjih. Biti blagoslov, biti pomoć na putu, biti otvoreni Duhu Božjemu, pa ‘makar nekada zatajili poput Zaharije koji isprva nije povjerovao – zato je zanijemio. Ali kad je doživio uslišanje svojih molitava, kad mu se rodio sin Ivan, kliče i blagoslivlja Boga!’ Molitvom sv. Ivanu Krstitelju, da nas zagovara pred Bogom kako bismo se ponizno kajali i otvorene duše Njegov Duh primili i znali blagoslove Božje u svome životu prepoznati, a s njima i Krista slijediti, zaključio je propovijed biskup Rogić.

Na kraju mise prigodan dar biskupu Rogiću uručio je župnik Ivan Nikolić, a po završetku mise održan je prigodan agape u dvorištu ispred crkve.

Pogledajte još

Biskup Rogić na proštenju Majci Božjoj od Utjehe

Šibenski biskup Tomislav Rogić, nekadašnji višegodišnji ogulinski župnik, predvodio je 231. proštenje Majke Božje od …

Održano treće županijsko stručno vijeće vjeroučitelja Šibenske biskupije

U četvrtak 28. lipnja 2024., u prostorijama Katoličke osnovne škole u Šibeniku, održano je treće …

U Rogoznici proslavljena Gospa od kapelice

Župa Rogoznica u utorak 2. srpnja proslavila je nebesku zaštitnicu Gospe od Kapelice. Svečano misno …