Biskup Glasnović nakon ređenja: Stavljam se na raspolaganje srcem i dušom

Novozaređeni dubrovački biskup mons. Roko Glasnović je u prvoj izjavi medijima odmah nakon biskupskoga ređenja u subotu 22. siječnja 2022. u Dubrovniku izjavio da se osjeća radosno i blagoslovljeno te da se dubrovačkoj Crkvi stavlja na raspolaganje srcem i dušom.

„Gledam lica i radujem se jer u svakom licu vidimo i prepoznajemo Božju sliku. Molili smo za sve. Stvarno je velika radost. Dosta je ljudi ovdje i svi žele čestitati“, radosno je primijetio novi dubrovački biskup. Kazao je da su se unatoč lošoj epidemiološkoj situaciji potrudili uz odgovarajuće mjere organizirati biskupsko ređenje i ne otkazivati ga jer to vjernicima mnogo znači.

Na ređenje je stiglo dosta vjernika iz mjesta gdje je jaka zajednica Janjevaca koji redom izražavaju radost da je baš Janjevac stigao u Dubrovnik. To je biskup Glasnović prokomentirao riječima da ga Božja providnost šalje. I sam je živio u mnogim mjestima: Janjevu, Šibeniku, Kistanjama, Zagrebu, Rimu.

Biskup Glasnović poručio je da se Dubrovačkoj biskupiji srcem i dušom stavlja na raspolaganje. „Želim da uz svoje talente i uz Božju pomoć zajedno koračamo i da u ovom sinodalnom hodu i u Godini obitelji svi zajedno prihvatimo Isusa Krista kao spasitelja, da jedni drugima budemo blizu, da poslušamo svakoga jer svatko ima nešto reći, svatko ima pravo biti prihvaćen, osjećati se kao doma, kao u obitelji“, poručio je vjernicima mons. Glasnović.

Prema ocjeni mons. Glasnovića, Dubrovačka biskupija je dobro posložena, mnogo je vijeća, ureda i pastoralnih aktivnosti. „Na dobrom smo putu da ostvarimo svoju ulogu i poslanje biti u službi zajednici, dubrovačkoj Crkvi“, primijetio je novi dubrovački biskup.

Na pitanje hoće li upravljati biskupijom kao mons. Uzinić koji je učinio neke iskorake, biskup Glasnović odgovorio je da u svim dugotrajnijim službama kroz povijest postoji kontinuitet, ali i diskontinuitet. „Svaka osoba je drugačija. Mi ne smijemo biti kopije jedni drugih. Obogaćen si i ti Bogu vrijediš onakav kakav jesi, ali uvijek s onim da ono što je dobro, za kojim svi težimo da ga svi ostvarujemo na taj način“, izjavio je biskup Glasnović.

Prvi veliki izazov je, kako je rekao u šali, već u ponedjeljak kada će sudjelovati na izvanrednom zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije.

Pogledajte još

Božićni blagoslov u Caritasu Šibenske biskupije.

Prigodom svetkovine Božića u prostorijama Karitasa Šibenske biskupije u petak 13. siječnja upriličen je božićni …

Božićni blagoslov u Katoličkoj osnovnoj školi.

Drugog dana drugog drugog obrazovnog razdoblja, 10. siječnja, okupili su se učenici svih razrednih odjeljenja …

U katedrali svetog Jakova slavljena misa za papu Benedikata XVI.

Na nedjelju Krštenja Gospodinova šibenski biskup Tomislav Rogić u katedrali svetog Jakova predvodio je svečano …