Biskup Glasnović nakon ređenja: Stavljam se na raspolaganje srcem i dušom

Novozaređeni dubrovački biskup mons. Roko Glasnović je u prvoj izjavi medijima odmah nakon biskupskoga ređenja u subotu 22. siječnja 2022. u Dubrovniku izjavio da se osjeća radosno i blagoslovljeno te da se dubrovačkoj Crkvi stavlja na raspolaganje srcem i dušom.

„Gledam lica i radujem se jer u svakom licu vidimo i prepoznajemo Božju sliku. Molili smo za sve. Stvarno je velika radost. Dosta je ljudi ovdje i svi žele čestitati“, radosno je primijetio novi dubrovački biskup. Kazao je da su se unatoč lošoj epidemiološkoj situaciji potrudili uz odgovarajuće mjere organizirati biskupsko ređenje i ne otkazivati ga jer to vjernicima mnogo znači.

Na ređenje je stiglo dosta vjernika iz mjesta gdje je jaka zajednica Janjevaca koji redom izražavaju radost da je baš Janjevac stigao u Dubrovnik. To je biskup Glasnović prokomentirao riječima da ga Božja providnost šalje. I sam je živio u mnogim mjestima: Janjevu, Šibeniku, Kistanjama, Zagrebu, Rimu.

Biskup Glasnović poručio je da se Dubrovačkoj biskupiji srcem i dušom stavlja na raspolaganje. „Želim da uz svoje talente i uz Božju pomoć zajedno koračamo i da u ovom sinodalnom hodu i u Godini obitelji svi zajedno prihvatimo Isusa Krista kao spasitelja, da jedni drugima budemo blizu, da poslušamo svakoga jer svatko ima nešto reći, svatko ima pravo biti prihvaćen, osjećati se kao doma, kao u obitelji“, poručio je vjernicima mons. Glasnović.

Prema ocjeni mons. Glasnovića, Dubrovačka biskupija je dobro posložena, mnogo je vijeća, ureda i pastoralnih aktivnosti. „Na dobrom smo putu da ostvarimo svoju ulogu i poslanje biti u službi zajednici, dubrovačkoj Crkvi“, primijetio je novi dubrovački biskup.

Na pitanje hoće li upravljati biskupijom kao mons. Uzinić koji je učinio neke iskorake, biskup Glasnović odgovorio je da u svim dugotrajnijim službama kroz povijest postoji kontinuitet, ali i diskontinuitet. „Svaka osoba je drugačija. Mi ne smijemo biti kopije jedni drugih. Obogaćen si i ti Bogu vrijediš onakav kakav jesi, ali uvijek s onim da ono što je dobro, za kojim svi težimo da ga svi ostvarujemo na taj način“, izjavio je biskup Glasnović.

Prvi veliki izazov je, kako je rekao u šali, već u ponedjeljak kada će sudjelovati na izvanrednom zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije.

Pogledajte još

Biskup Rogić na proštenju Majci Božjoj od Utjehe

Šibenski biskup Tomislav Rogić, nekadašnji višegodišnji ogulinski župnik, predvodio je 231. proštenje Majke Božje od …

Održano treće županijsko stručno vijeće vjeroučitelja Šibenske biskupije

U četvrtak 28. lipnja 2024., u prostorijama Katoličke osnovne škole u Šibeniku, održano je treće …

U Rogoznici proslavljena Gospa od kapelice

Župa Rogoznica u utorak 2. srpnja proslavila je nebesku zaštitnicu Gospe od Kapelice. Svečano misno …