Na Okitu proslavljen blagdan Gospe Karmelske. Misno slavlje predvodio je biskup Tomislav Rogić.

Blagdan Gospe Karmelske u župi Vodice proslavljen je u utorak 16. srpnja svečanim misnim slavljem na brdu Okit gdje se nalazi Gospina crkva i župno svetište Majke Božje. Od ranog jutra u svetištu su se slavile euharistije, a središnje slavlje predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Uz župnika don Franju Glasnovića i više svećenika koncelebrirao je i umirovljeni biskup Ante Ivas.

Okupili smo se na našem Karmelu – Okitu kao mjestu susreta s višnjom milosti Boga jedinoga. Okupili smo se Boga slaviti, svoje molitve prikazati u svetoj euharistiji. Okupili smo se pomoć i utjehu kod Boga tražiti po zagovoru njegove i naše Majke – Gospe Kramelske. Častimo ju pod različitim nazivima, častimo ju danas kao zaštitnicu naše vjere u Boga jedinoga koji se objavio po stvaranju i darivanju života, po utjelovljenoj Božjoj Riječi koja nas žrtvom križa spašava, po slavnom uskrsnuću otvara vrata raja i snagom Duha Svetoga vodi putem života do vječnosti, poručio je biskup Rogić u homiliji.

Na Okitu koraci hodočasnika utirali su put, i bosi, i na koljenima, prinosio se žar molitve Gospi Karmelskoj za zagovor. Pamti Okit zanose onih koji su Bogu i Gospi na čast gradili crkvu. Čudesno cvjetanje stabla. Sjeća se i razaranja, pa opet novi polet i podizanje Hrama: mjesta molitve i susreta s Bogom, mjesta gdje se traži utjeha i pomoć Majke, gdje se vjera jača. Majka je majka po tome što rađa, doji, život podiže, odgaja, ranu zavija, uči prve korake. Majka traži, majka se bori, majka ustrajava i onda kad drugi posustanu, u nadi i vjeri da će njeno dijete pronaći pravi put. Na ovom svetom mjestu, na brijegu, kao da smo se uspjeli malo otisnuti, malo odvojiti od naše svakodnevice, uhodane kolotečine, popeli smo se na uzvisinu da bolje vidimo i sagledamo: gdje smo? I kuda nas to život nosi? Što sve Majku trebamo moliti, Božju riječ bolje čuti, u srcu pohraniti, čuvati i od nje snagu vjere crpiti, kazao je biskup Tomislav Rogić govoreći o svetištu na Okitu.

Naglasio je kako ćemo danas na Okitu moliti moliti za, kršćanske obitelji da žive po evanđelju, da se na molitvu i svetu misu okupe. Da se u obitelji vjera prenosi, živi jedni za druge, da se mlade obitelji nesebično životu otvore, s pouzdanjem u Boga život primaju i podižu. Da se svako začeto dijete rodi, živo i zdravo. Da nas kovitlac ubrzanog života ne kida od naših korijena i svete baštine. Da nam Gospa Karmelska isprosi mudrost života i snagu vjere koja će se moći nositi s novim izazovima i kušnjama današnjice. Molit ćemo našu Gospu za cijelu Crkvu Božju da je vodi Duh Sveti i da neustrašivo naviješta Božju Riječ spasenja u slozi i zajedništvu svih krštenika. Molit ćemo i za sav svijet: mir među narodima, prestanak neprijateljstava koja pogađaju tolike ljude. Molimo i da brzi napredak tehnologije ne ugrozi čovjekovu dušu, da se čovjek Bogu vrati i pronađe odraz Božjeg bića u sebi, sliku po kojoj je stvoren. Božja milost želi i hoće čovjekovo spasenje. Gospod će učiniti ono što mi nismo kadri svojim silama ako vjerom uz njega prionemo i njemu se predamo, zaključio je homiliju biskup Tomislav Rogić.

Pogledajte još

Održan duhovni projekt za mlade “Schola orandi” pod temom “Jesam li sudionik ili promatrač na Gozbi ljubavi?”

U prostorijama Katoličke škole u Šibeniku u subotu 25.5.2024. održao se duhovni projekt za mlade …

Održana „Zlatna harfa“ dječjih župnih zborova za Splitsko-makarsku i Šibensku biskupiju

Smotra dječjih župnih zborova „Zlatna harfa“ za Splitsko-makarsku i Šibensku biskupiju održana je u subotu …

Proslavljena Gospa od Karavaja. Okupili su se brojni vjernici. Slavlje je predvodio biskup Rogić.

Svetkovina Gospe od Karavaja svečano je proslavljena u nedjelju 26. svibnja u župi Tisno na …