Župa svetog Ante sa Šubićevca proslavila je suzaštitnicu župe Gospu Lurdsku. Misno slavlje predvodio je župnik na Kmanu don Ivan Terze.

Blagdan Gospe Lurdske, suzaštitnice naše Župe sv. Ante Padovanskog proslavili smo nakon trodnevne duhovne priprave koja je započela cjelodnevnim klanjanjem pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Bio je to poziv napustiti životnu užurbanost, bar nakratno zastati i biti blizu Gospodina, prebivati u Njemu, biti pred Njim samo jedno, ljubljeno dijete Božje.

Duhovnu pripravu predvodio je

salezijanac. Svojim propovijedima sve vjernike, a na poseban način supružnike i roditelje pozvao je na jačanje obiteljskog zajedništva, na opraštanje i služenje iz ljubavi. Jer pravi smisao ljubavi je u služenju, besplatnom služenju. Ljubav je jedino blago koje se množi dijeleći, jedini dar koji raste što ga se više daje, jedina investicija u koju što se više ulaže više donosi. A danas toliko nedostaje ljubavi u našim domovima i našem hrvatskom narodu. Kako se ljubi svoju domovinu i svoj hrvatski narod, crkvu i papu, svojim životom, na najizvrsniji način svjedočio je blaženi kardinal Alojzije Stepinac. Poštovati i voljeti našeg blaženika znači živjeti ono što je on živio i želio, a želio je svoju crkvu, našu crkvu vezati za Mariju, Euharistiju i papu, tri temeljna stupa, poručio je don Ivan u svojoj propovijedi na dan slavljenja blaženikovog rođenja za Nebo. Kao snažni poticaj za ustrajnost u vjeri i nasljedovanju Krista, usprkos svim protivštinama ovog vremena, mogu nam poslužiti riječi iz oporuke blaženog Alojzija: “Ima li, dakle, smisla oduševljavati se za lažne ideje vremena i za njihove nosioce, za te mizerne bogove iz zemlje i praha, koji će svi proći kao pljeva, kad Bog zavitla snažnom desnicom svojom. Stojmo, dakle, na to nas upućuje zdrav razum! Stojmo, dakle, čvrsto uz onoga, koji je Gospodin sadašnjosti kao i prošlosti i budućnosti, vjerovali to ljudi ili ne!”

Svima koji su potrebni okrijepe duše i tijela, povodom svjetskog dana bolesnika, udijeljeno je bolesničko pomazanje.

Sam blagdan Gospe Lurdske proslavljen je svečanim večernjim misnim slavljem s procesijom s kipom Gospe Lurdske koje je predslavio voditelj duhovne priprave, don Ivan Terze u koncelebraciji s braćom svećenicima – gvardijanom i župnikom fra Mariom Radmanom, fra Žarkom Maretićem, fra Nikolom Ćurčijom i fra Božom Ćurčijom.

Pričom o ozdravljenju teško bolesnog mladića u Lurdu, koji je pun nade zavapio Gospodinu, započeo je predslavitelj svoju propovijed upozoravajući na stvarnost današnjeg življenja, življenja često bez smisla, bez nade s osjećajem da su se sve sile sručile da unište naš narod, obitelj, poštenje, vjeru u ljude… Ali da bi se znali radovati životu, da bi znali radosno išćekivati što nam život donosi, da se naučimo nadati, dovoljno je promatrati našu Majku Mariju, ženu i učiteljicu. Ona je znala išćekivati, znala je nasljedovati svoga Sina i na slavlju svadbe u Kani i u trpljenju pod križem. Davala je nadu kad nade više nije bilo, znala je dočekati zoru uskrsnuća. Slijediti nam je Majku na našem životnom putu.

Propovijed je don Ivan završio riječima: „Sveta Marijo, podari nam budan duh kako se više ne bi osjećali kao djeca sutona, zalaska sunca već kao proroci zore. Stražo jutarnja probudi nam u srcu vatrenu želju mladih naraštaja. Daj nam da shvatimo kako nije dosta primiti već treba išćekivati, a išćekivanje jest znak nadanja.“

Tijekom trodnevnice kao i na sam blagdan Gospe Lurdske misna slavlja svojom pjesmom animirao je bend „Talita Kum“. Fra Mario se na kraju misnog slavlja zahvalio predslavitelju, svima koji su se odazvali i uzveličali ovo misno slavlje kao i onima koji su pomogli da blagdan naše suzaštitnice protekne u svečanom ozračju.

izvor: facebook župe Šubićevac

Pogledajte još

Blagdan Uzvišenja sv. Križa proslavljen u staroj crkvi svetog Križa u Vodicama

Vjernici župe Vodice proslavili su blagdan Uzvišenja sv. Križa u četvrtak  14. rujna u staroj …

Zaziv Duha svetog za početak školske godine u Vukšiću i Lišanima

Povodom početka nove školske i vjeronaučne godine  u nedjelju , 10.rujna 2023.g  u crkvama sv.Kate …

Odražna prva rekolekcija svećenika Šibenske biskupije u novoj pastoralnoj godini.

Prva održana je u srijedu 13. rujna u biskupijskom marijanskom svetištu u Vrpolju. Središnji dio …