Zadušnjica i sprovodni obredi za fra Matu Gverića bili su na Visovcu.

Svećenik  fra Mate Gverić sahranjen je u utorak 21. prosinca na Visovcu. Preminuo je u 79. godini života, 61. redovništva i 51. svećeništva u Samostanu svetog Ante na Šubićevcu u Šibeniku u nedjelju 19. prosinca 2021. godine. Nakon svećeničkog ređenja fra Mate je, uz odgojnu službu i službu gvardijana, uglavnom vršio pastoralne službe, i to deset godina najprije u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji, potom tri godine u Zagrebačkoj nadbiskupiji i zadnje i najduže trideset i šest godina u Šibenskoj biskupiji.

Misu zadušnicu predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić uz koncelebraciju umirovljenog biskupa Ante Ivasa, provincijala Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Marka Mrše, te još velikog broja svećenika. Sprovodne obrede predvodio je gvardijan samostana na Visovcu fra Marko Nimac.

„Prikazujemo ovu svetu misu za pokojnog fra Matu Gverića, franjevca, redovnika, svećenika Crkve Božje u službi do samog kraja. Pedeset godina svećeništva od kojih je  većinu, više od 35 godina poklonio služeći Bogu i vjernom narodu u Šibenskoj biskupiji iz koje je rodom i potekao“, kazao je biskup Rogić u homiliji.

 

Naglasio je kako je fra Mate Gverić gorio žarom navjestitelja Radosne vijesti i domišljao se kako da unaprijedi vjerski život svojih vjernika. Znao je i za kritiku, ali i za poticaj, osokoliti, ohrabrit to malo stado. Ponosio se učinjenim i okupljenim vjernicima jer ga je to radovalo i ispunjalo. Posljednji put vidjeli smo se na Malu Gospu ove godine u Skradinu, a izgled je gotovo obećavao da se fra Mate opravlja. No ubrzo snage su ga stale napuštati. Pripremao se onamo kud za vazda gre se! Ostaje praznina za čovjekom kojeg je uvijek bilo radost susresti, koju mudru poslušati, ugodno razgovarati i uvijek se bitnim stvarima okretati, kazao je biskup.

Fra Mate Gverić Krista je svojom jednostavnošću i svjedočenjem vjere, uspijevao približiti vjernicima. To je bila vjera u kojoj je živio, djelovao i nosio se s poteškoćama, pouzdajući se od Gospodina – od svojih najranijih dana zadojen vjerom u svojoj obitelji – pa do posljednjih trenutaka ovozemaljskog života. Fra Mate hvala na tom svjedočanstvu vjere, svećeničkog i redovničkog služenja, vaše blizine i topline kojom ste zračili i mnoge zadužili. Neka Vas nebeski Otac primi u dom koji vam je pripravio i u koji vas je pozvao, poručio je biskup Rogić.

Oproštajni govor na kraju misnog slavlja  uime Provincije izrekao je provincijal fra Marko Mrše.  O preminulom subratu je kazao kako je bio neumorni širitelj Riječi Božje među Božjim narodom koji mu je po službama bio povjeren. To je činio sve do zadnjih atoma svojih snaga, do posljednjeg daha, usprkos činjenici što su ga određena braća savjetovala da, zbog svoga zdravstvenog stanja, koje se u zadnje vrijeme naglo pogoršalo, napusti odnosno preda svoju službu višim crkvenim vlastima i stavi je na raspolaganje. Bio je uvjeren da još može biti koristan i usprkos rapidnom opadanju snaga, bio je koristan, ali kao da je Bog rekao: „Fra Mate, doista ne možeš dalje!“ I nije mogao. Bolest je bila jača.

Uime Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja i u osobno ime, upućujem izraze najiskrenije bratske i kršćanske sućuti fra Matinoj užoj i široj rodbini, posebice bratu Anti, sestri Mariji Vranjković i njihovim obiteljima, sestrama č. s. Zdravki i sestri Velki s obitelji te ostaloj rodbini i prijateljima“, poručio je provincijal Mrše.

U ime samostana Visovac prigodno se obratio  gvardijan fra Marko Nimac. „Dragi fra Mate, doživio sam te kao čovjeka, fratra, svećenika blagog izraza lica iza kojega stoji meko, dobro, široko, plemenito srce. Mnogi te bivši, a vjerujem i župljani župa Dubravica i Rupa, pamte kao dobrog svećenika, predanog Bogu, Crkvi i narodu. Svećenika koji je govorio direktno, bez celofana i s propovjedaonice i općenito u životu“.

U ime kolega govorio je fra Žarko Maretić. „Fra Mate je bio razborit, razuman, tolerantan, uravnotežen i miroljubiv čovjek. Kao vjernik, fratar i svećenik volio je svoju Franjevačku provinciju, svoju Crkvu i svoj hrvatski narod. Često  je vodio hodočasnike po cijeloj Hrvatskoj i pričao im našu kršćansku i nacionalnu povijest, pa su svi rado s njime putovali. Savjesno je vršio svoje redovničke i svećeničke dužnosti koje su proizlazile iz njegove službe kao župnika i gvardijana“, poručio je fra Žarko Maretić.

Fra Mate je preminuo u 79. godini života, 61. redovništva i 51. svećeništva u Samostanu svetog Ante na Šubićevcu u Šibeniku u nedjelju 19. prosinca 2021. godine.

 

Pogledajte još

Biskup Rogić na proštenju Majci Božjoj od Utjehe

Šibenski biskup Tomislav Rogić, nekadašnji višegodišnji ogulinski župnik, predvodio je 231. proštenje Majke Božje od …

Održano treće županijsko stručno vijeće vjeroučitelja Šibenske biskupije

U četvrtak 28. lipnja 2024., u prostorijama Katoličke osnovne škole u Šibeniku, održano je treće …

U Rogoznici proslavljena Gospa od kapelice

Župa Rogoznica u utorak 2. srpnja proslavila je nebesku zaštitnicu Gospe od Kapelice. Svečano misno …