Vraćen kip Srca Isusova u bolničku kapelu.

Na blagdan svetog Luke u srijedu 18. listopada, kip Presvetog Srca Isusova,    nakon sedamdeset i sedam godina izgnanstva vraćen je u kapelu  šibenske bolnice. Tim povodom procesiju sa kipom i misno slavlje u bolničkoj kapeli predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić . među koncelebrantima bio je bolnički kapelan don Tomislav Puljić i umirovljeni biskup Ante Ivas.

Kako je istaknuo don Tomislav Puljić sestre milosrdnice, koje su 1946. godine još radile kao medicinske sestre u šibenskoj bolnici, dobile su dojavu da će bolnička kapela biti devastirana. Tada se našao netko dobar i javio sestrama ovim riječima: “Spašavajte svetinje iz kapele jer će uskoro sve biti bačeno kroz prozore!” Tako su se sestre organizirale i sačuvale kip Majke Božje, sliku svetog Josipa i kip Srca Isusova kojeg danas svečano vraćamo na njegovo prvotno mjesto, u  bolničku kapelu. Nakon dvadeset godina 1966. godine kip Presvetog Srca Isusova sestre su dale tada novoosnovanoj župi Baldekin koja je posvećena Presvetom Srcu Isusovu, kazao je vlč. Puljić.

U homiliji biskup Tomislav Rogić naglasio je kako iz  božanskog srca neprestano teku tri potoka: prvi je potok milosrđa, potok za grešnike u koje teče duh pokajanja i pokore. Drugi je potok ljubavi, potok na pomoć potrebama svih koji se trude i posebice onima koje teže za savršenstvom da bi mogli naći snage za svladavanje poteškoća. Iz trećeg pak potoka teku ljubav i mir za njegove savršene prijatelje koje želi uza se privezati kako bi’ im priopćio svoje znanje i svoje zapovijedi. Tako će se oni, svaki na svoj način, posvema posvetiti širenju njegove slave. To je božansko srce bezdan svih dobara. U nj trebaju siromašni utopiti sve svoje potrebe. Bezdan je to veselja u kojem treba utopiti sve naše tuge, bezdan poniznosti protiv naše ludorije, bezdan milosrđa za bijedne, bezdan ljubavi u koji treba uranjati svaku našu oskudicu. Neka i svi oni koji dođu na molitvu u ovu kapelu i pred ovaj kip dožive Božju pomoć i blizinu, potoke milosrđa i ljubavi Božje, kazao je biskup.

Na kraju slavlja prigodno se obratila sestra milosrdnica Ivanka Ćatipović koja je približila djelovanje sestra milosrdnica u šibenskoj bolnici. „Na današnji dan zahvaljujemo Bogu za sve milosti koje je učinio po rukama naših sestara, za sva djela milosrđa učinjena bolesniku i patniku, te molimo da ovaj dan povratka kipa Srca Isusova bude dostojno i pravedno zapečaćen u našim srcima kao sveti dan. Neka sveti Luka, zaštitnik liječnika, bude zagovornik svih koji su u službi bolesnicima, neka sv. Vinko Paulski pomaže otkrivati u svima nama nove putove milosrdne ljubavi i učvršćivati etička načela u ljudskom dostojanstvu“, poručila je sestra Ivanka Ćatipović.

Pogledajte još

Održana rekolekcija svećenika Šibenske biskupije.

Redovita mjesečna rekolekcija svećenika Šibenske biskupije održana je u srijedu 15. svibnja u prostorijama svetišta …

Gospa od Loreta proslavljena u Primoštenu.

…od 1. svibnja do 9. svibnja, svaku večer u župnoj crkvi sv. Jurja, na Gospinu …

Svetkovina Uzašašća proslavljena u župi Grebaštica.

Uzašašće Gospodinovo ili Križi, u četvrtak 9. svibnja svečano je proslavljeno u župi Grebaštica.  Prije …