U župi Marina u 2018. više krštenih nego umrlih

Pravilo je da sve katoličke župe u ordinarijat dostave crkvenu statistiku za proteklu kalendarsku godinu. Župa Marina to je obijavila na svojoj web stranici. Posebno raduje što je u Marini više krštenih nego umrlih.

1. Krštenja
Protekle godine krstili smo 38 djece. Svi su kršteni u prvoj godini života. Nije bilo krštenja odraslih osoba. Od 38 novokrštenika u prošloj godini, 4 djece ne živi na području naše župe (netko od roditelja su iz naše župe!), dok ostalih 34 boravi na teritoriju naše župe.

2. Prvopričesnici
Protekle godine imali smo 31 prvopričesnika i prvopričesnica. Svi su sa područja naše župe. Ovogodišnjih je prvopričesnika 21. Svi su iz naše župe. U dogovoru sa župnim pastoralnim vijećem obznanit ćemo ubrzo i dan njihova predstavljanja župi, kao i datume susreta s njihovim roditeljima.

3. Krizmanici
U 2018. sakramenat Sv. Potvrde (Krizme) primilo je 22 mladića i djevojaka. Nastavljamo sa praksom da svake godine bude priprava za Sv. Potvrdu u našoj župi.
Ove godine, pak, na župnoj katehezi za krizmu imamo 26 kandidata. U velikoj većini su redoviti na vjeronauku, spremni učiti i otvoreni pouci. Potičem roditelje da se uključe u vjerski odgoj i da paze da im djeca budu redovita na vjeronauku.
Nastavljamo sa redovitim vjeronaukom i pripravom za Sv. Krizmu i za polaznike 1. razreda srednje škole. Riječ je o vjeronaučnoj grupi koja broji 23 članova, i koji će se krizmati dogodine.

Župna crkva svetog Jakova u Marini

4. Vjenčanja
Vjenčanja je u našoj župi u 2018. godini bilo 11. Bilo je i jedno ukrijepljenje u korijenu civilno sklopljenje ženidbe. Sva vjenčanja su bila između dvoje katolika. Četiri (4) bračna para ne živi na teritoriju naše župe, dok sedam (7) parova žive u našoj župi.

7. Sprovodi
Trideset i troje (33) naših župljanja crkveno smo sproveli u godini koja je iza nas. Njih 28 živjelo je na području naše župe, dok ih je 5 živjelo izvan. Od njih 33, 10 je sprovedeno opremljeno sakramentima umirućih, za neke se ne zna, a ostali nisu. Posebno potičem rodbinu da se pobrinu sa svoje bližnje te da im zovnu svećenika, tako da naši bližnji odu s ovog svijeta na kršćanski način.

izvor: https://www.zupa-marina.hr

Pogledajte još

Proslavljen blagdan sv. Nikole Tavelića. Slavlje je predvodio biskup Ivica Petanjak Prigodom pedeset godina od kanonizacije za Šibensku biskupiju otvorena je Godina sv. Nikole Tavelića.

Svetkovina svetog Nikole Tavelića proslavljena je u četvrtak 14. studenoga u Nacionalnom svetištu svetog Nikole …

Proglas biskupa Tomislava Rogića prigodom otvaranja godine sv. Nikole Tavelića za Šibensku biskupiju

Sveti Nikola Tavelić, Šibenčanin, svećenik, franjevac, misionar i mučenik za Krista prvi je proglašeni svetac …

Molitvom i svetom Misom, župa Vodice komemorirala šestu godišnjicu smrti svoga dugogodišnjeg župnika blagopokojnog don Frane Šimata

U srijedu 13. studenog na dan njegova preminuća, župa Vodice komemorirala je šestu godišnjicu smrti …