U župi Blizna proslavljen je blagdan Male Gospe. Sudjelovao je velik broj vjernika.

U župi Blizna koju opslužuju franjevci provincije Presvetog Otkupitelja sa sjedištem u Splitu u Blizni Gornjoj proslavljen je 8. rujna blagdan rođenja blažene Djevice Marije. Procesiju i pjevane litanije predvodio je župnik fra Ferdo Jukić, a euharistijsko slavlje don Marko Trogrlić, policijski kapelan u Splitu i profesor povijesti na Filozofskom fakultetu u Splitu uz koncelebraciju župnika fra Ferde Jukića, don Donalda Markovića, župnika Ljubitovice, don Bože Škembera, župnika Prvić – Šepurine i don Stipe (Ćipa) Dukića, umirovljenog misionara iz njemačkih župa.

Misu je animirao zbor župe Uznesenja BDM iz Slatina na otoku Čiovu pod ravnanjem glazbenika za orguljama Miroslava Miše i nazočnost velikog broja Gospinih štovatelja iz same župe te iz Bristivice, Ljubitovice, Marine i Trogira. Među uzvanicima su bili Ante Bilić, bivši direktor Hrvatske pošte u Splitu, profesori povijesti na Filozofskom fakultetu u Splitu prof. dr. sc. Mladen Domazet i prof. dr. sc. Josip Vrandečić, marinski načelnik Ante Mamut-Batina, predsjednik OV Marine Davor Radić, savjetnik načelnika općine Marina Božo Jerković, Ante Brkan (brat dr. fra Jure Brkana – s geslom Mala Gospa se slavi  u Blizni), profesorica njemačkog i filozofije Zdravka Marjanica iz SSŠ “Blaž Jurjev Trogiranin” i ostali.

Na početku je fra Ferdo pozdravio okupljene vjernike i započeo molitvom ispred slike blažene Djevice Marije. Sliku su u procesiji oko šematorija tradicionalno nosile župljanke. Za vrijeme procesije fra Ferdo je molio za Božji blagoslov po zagovoru nebeske Majke Marije – Male Gospe da svi zadobiju radost života i da slijede stope svojih predaka koji su bili vjerni štovatelji blažene Djevice Marije. U toj molitvi spomenuo je djecu, mlade, radnike i nezaposlene, starije i nemoćne, obitelji, pokojne, osobito one koje su dali svoj život za Hrvatsku i hodočasnike. Osim pjevanih litanija, župni zbor predvodio je  marijanske pjesme.

U homiliji don Marko Trogrlić je napomenuo da danas slavimo, kao cijela Crkva i kao narod, rođendan blažene Djevice Marije te je rekao da je Marija bila jedinstvena žena koja je rodila Isusa Krista, otkupitelja i spasitelja te kako je na prvom mjestu ljudskog rodoslovlja Isus Krist. Istaknuo je da nema kršćanskog života bez žrtve, bez križa. U tome nam pomaže Isus Krist, Gospa i sveci, odnosno sveta Crkva, ova na zemlji i ona na nebu koja za nas moli.

“Povezanost  blažene Djevice Marije s njenim Sinom u djelu spasenja očituje se od časa djevičanskog Kristova začeća do Njegove smrti, posebno u času muke kada Isus kaže: ‘Ženo evo ti Sina’. To je za nas utjeha jer smo mi svi njeni sinovi koje je Isus povjerio svojoj majci. Iz te činjenice izvire naša sigurnost, odvažnost i jakost jer nas Gospa prati na putu života i vjere. Nakon Njegovog uzašašća i njenog uznesenja na nebo ne prestaje zagovarati za nas, nego se nastavlja brinuti za nas svojom majčinskom brigom. Zato je zovemo odvjetnicom, braniteljicom, posrednicom, pomoćnicom, Gospom Malom i Gospom Velikom, kraljicom Hrvata, našom Gospom. Ona za nas posreduje kod svojega Sina, ona je posrednica svih milosti. Ona nam pomaže u životu da uspijemo, unatoč raznim teškoćama, vršiti volju Božju i da ustrajemo na tom putu (…) Mi se radujemo zbog njezinog rođendana i molimo danas za cijelu Crkvu, kao što moli liturgija Crkve. Daj Gospodine da se tvoja Crkva okrijepljena svetim otajstvima raduje zbog Djevice Marije jer je ona svemu svijetu nada i zora spasenja. Neka nas čuva, brani i zagovara”, zaključio je don Marko Trogrlić.

Na kraju misnog slavlja fra Ferdo Jukić, koji je već 29 godina u župi na Blizni, zahvalio je prisutnima i pozvao na domjenak koji je organizirala općina Marina.

tekst i foto: Ivan Marijanica

Pogledajte još

Župa Katedrala prikuplja sredstva za kupnju stambene jedince za potresom pogođena područja.

Katedralna župa sv. Jakova provodi akciju  prikuplja sredstva za kupnju stambene jedince za potresom pogođeno …

Božićni blagoslov u Cvjetnom domu.

Poštujući propisane epidemiološke mjere u ponedjeljak 11. siječnja 2021. župnik župe Vidici  fra Ivan Penava …

U Kninu prikupljeno 2,5 tone pomoći i 30.000,00 kn za stradale u potresu u Sisku i Petrinji.

U akciji koja je trajala od 30. prosinca 2020. do 9. siječnja 2021. godine, u …