U Tisnom proslavljena Gospa od Karavaja. Blagdanom Gospe od Karavaja slavimo Boga koji nam po Majčinu zagovoru hita upomoć.

Svetkovina Gospe od Karavaja svečano je proslavljena u srijedu 26. svibnja u župi Tisno na Karavaju, jednom od četiri marijanska svetišta Šibenske biskupije. Središnje svečano misno slavlje uz sudjelovanje velikog broja vjernika iz cijele Šibenske biskupije i iz susjedne Zadarske nadbiskupije predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. U koncelebraciji bio je župnik u Tisnom don Lazar Čibarić, generalni vikar mons. Marinko Mlakić i još nekolicina šibenskih i zadarskih svećenika.

Blagdanom Gospe od Karavaja slavimo Boga koji nam po Majčinu zagovoru hita upomoć, kazao je biskup Rogić u homilji. Lani smo proslavili 300 godina okupljanja vjernika na ovom mjestu koji traže nebeske milosti u svojim svakodnevnim brigama, u nedaćama života mole pomoć, ali uzdižu i zahvale Bogu po Majci Isusovoj – pomoćnici kršćana.

Biskup je naglasio kako Mariju molimo za čvrstu vjeru, postojanost u služenju i ustrajnost u molitvi.

Ukazao je kako čovjek želi svime ovladati u žudnji za nekom apsolutnom slobodom. Želi pobrisati sve granice Božje datosti u prirodi i čovjeku. Pozvan je od Boga shvatiti da postoje Božji zakoni i da ih valja poštivati. U svojim dostignućima čovjek se danas mora pitati: smije li sve što bi mogao ili želio činiti? Međutim, Bog čovjeka ne napušta niti kad pogriješi.

Marija, poslušna volji Božjoj, predana poslanju koje joj je Bog namijenio, sve prihvaća i vjeruje u svoga Sina. Marija zove i nas da vjerujemo, da činimo što nam Isus kaže. Ako poslušamo on će i našu vodu života pretvarati u vino – radost života, kazao je biskup Tomislav Rogić.

Daj nam Gospe danas kod tebe, u tvom svetištu, otvori dušu da čujemo i poslušamo što svakome od nas Isus govori: što da čini, što da popravi, oko čega da se više pobrine, kome da oprosti, koga da moli oproštenje, Daj nam da svoju vjeru na tvojoj, Majko, vjeri ojačamo i s njom kroz sve nevolje naprijed idemo. Molili smo i molimo da prođe vrijeme iskušenja i da se dušama našim vrati mir, ublaži neizvjesnost, vrati radost života u zajedništvu, u bratskim susretanjima. Možda će nam ovo pomoći da shvatimo koliko jedni drugima značimo, koliko vrijedi stisak ruke, zagrljaj, zajedništvo slavlja, otvorenost susretanja bez ograničenja. A mislili smo da sve to moramo imati. Gospe od Karavaja moli za nas! Moli da se i u našim obiteljima dogodi čudo iz Kane, da se voda života pretvori u radost života, radost služenja, rasta u vjeri i ustrajnoj molitvi. Pa da se svi jednom okupimo u vječnoj radosti neba, u vječnoj pobjedi Uskrsnuća tvoga Sina, našeg jedinog Spasitelja, zaključio je homiliju biskup Tomislav Rogić.

Pogledajte još

U Gospiću održan Susret hrvatske katoličke mladeži.

Svečana misa koja je u subotu, 4. svibnja, okupila u Gospiću više od 10.000 mladih …

ŽUPNO ZAJEDNIŠTVO KATEDRALNE ŽUPE SV. JAKOVA I DOLAČKE ŽUPE SV. KRIŽA

Blagdan sv. Josipa radnika, 1. svibnja katedralna župa Sv. Jakova i dolačka župa Sv. Križa …

U Vodicama proslavljeno je Našašće svetog Križa.

Našašće svetog križa i Dana grada Vodica proslavljeni su u Vodicama u petak  3. svibnja. …