U sklopu trodnevnice svetom Jakovu predstavljena knjiga o rukopisnim muzikalijama Katedrale.

U sklopu trodnevnice svetom Jakovu u nedjelju 24. srpnja u katedrali svetog Jakova održana je promocija knjige „Skriveno glazbeno kulturno blago iz sredine 19. stoljeća: Zbirka rukopisnih muzikalija iz Katedrale sv. Jakova u Šibeniku“ autorice Snježane Miklaušić Ćeran. Knjigu su uz autoricu predstavili: orguljaš Pavao Mašić i voditeljica Mješovitog katedralnog zbora Jelena Mikulandra.

Predstavljena knjiga donosi popis rukopisnih muzikalija katedrale svetog Jakova koji je nastao od 2003. pa do 2016. godine  u sklopu Arhivističke radionice Orguljaške ljetne škole u Šibeniku. Tijekom godina polaznici radionice obradili su tridesetak pronađenih svesaka sa notnim zapisima.  Rukopisne muzikalije katedrale svetog Jakova do sada nisu bile popisane, obrađene, zaštićene i proučene sa muzikološkog gledišta; a iznimno su vrijedne, kazala je Snježane Miklaušić Ćeran koja je vodila arhivističku radionicu.

Muzikalije su godinama i desetljećima bile pohranjene u neodgovarajućim uvjetima, izložene prašini, vlazi, zbog čega je dio građe i oštećen. Don Krsto Stošić pisao je o pedeset i šest bilježnica s ispisanim skladbama u vlasništvu katedrale sv. Jakova. Međutim, do nas su došle svega trideset i četiri bilježnice u kojima je  pronađeno sto i sedamnaest  skladbi te je popisano 15 autora. Sve sačuvane skladbe djela su talijanskih skladatelja koji su djelovali od sredine 18. do potkraj 19. stoljeća. Zanimljivo je da su mnoge od tih skladbi bile prepisane u talijanskom marijanskom svetištu Loretu, a najviše ih je u Šibenik donio Alessandro Capanna koji je sedam godina bio kapelnik šibenske katedrale. Capana bio je učenik Luigija Vecchiottija, kapelnika Bazilike Svete Kuće u Loretu, a u zbirci muzikalija šibenske katedrale sačuvano je čak 39 Vecchiottijevih skladbi od kojih je jedna nosi napomenu „…per Sebenico“ iz čega se može zaključiti da je napisana upravo za Šibenik.

U sklopu promocije Mješoviti katedralni zbor izveo je nekoliko skladbi pronađenih u muzikalijama, a koje su pisane za svetkovinu svetog Jakova.

Pogledajte još

Sveta Katarina Aleksandrisjka proslavljena je u Ljubitovici.

U župi Ljubitovica u subotu 25. studenog proslavljena je nebeska zaštitnica župe sveta Katarina Aleksandrijska. …

U katedrali svetog Jakova proslavljena je sveta Cecilija. Na misnom slavlju okupili su se crkveni pjevači.

Crkveni pjevači iz zbora Laudantes;  iz župa Katedrala, Gospa van Grada, Šubićevac, Vidici, Baldekin, Madalina, …

Hodočašće katedralne župe sv. Jakova u Vukovar, Osijek i Đakovo.

Šibenska katedralna župa sv. Jakova organizirala je trodnevno hodočašće u Slavoniju 17.-19. studenog. Osobit naglasak …