U Šibeniku otvoreni Treći nacionalni studijski dani za djelatnike pastorala braka i obitelji

Treći nacionalni studijski dani za djelatnike pastorala braka i obitelji u organizaciji Vijeća odnosno Ureda Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj, te Šibenske biskupije otvoreni su u petak 26. travnja u Katoličkom školskom centru u Šibeniku. Tema studijskih dana je „Starije osobe i međugeneracijska solidarnost – Poslanje djedova i baka“.

Svećeno otvorenje započelo je prigodnim obraćanjem šibenskog biskupa Tomislava Rogića. Vjerujem da će ovaj susret dati nove ideje, misli i poticaje koji će našim djedovima i bakama u narednom vremensko periodu biti poticaj da nastave ulogu koju im je bog dao u odgoju i podizanju djece, te prenošenju vjere.

Studijske dane otvorio je biskup predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj dubrovački biskup Mate Uzinić. Ovi studijski dani trebaju nas potaknuti na međugeneracijsku solidarnost. Ovaj skup želi posvijestiti da na pravi način vrednujemo djedove i bake, kako bismo se mogli obogatiti s onim što nam oni mogu ponuditi.  

U sklopu svečanosti otvorenja djeca iz dramske sekcije Katoličke osnovne škole izvela su prigodni igrokaza naziva „Paket“ koji progovara o vrednovanju djedova i baka u suvremenim obiteljima. Školski zbor izveo je i prigodni glazbeni program.

Nakon otvorenja  uslijedilo je prvo predavanje prof. dr. sc. Ane Štambuk o ulozi starijih osoba u obitelji, Crkvi i društvu te o aktualnim izazovima s kojima se susreću. Drugoga dana, 27. travnja, bit će održana tri predavanja: prof. dr. sc. Vladimir Dugalić govorit će o djedovima i bakama – mudrim prenositeljima kreposti i vjere, prof. dr. sc. Gordan Črpić o međugeneracijskoj solidarnosti kao odgovoru na kulturu odbacivanja, a prof. dr. sc. Andreja Brajša-Žganec o međugeneracijskoj obiteljskoj solidarnosti.

Sudionici koji dolaze iz čitave Hrvatske, ali i iz Bosne i Hercegovine, sadržaje predavanja produbljivat će kroz tri interaktivne radionice, a djeca sudionika imat će zaseban tematski program animacije. Na događanju će sudjelovat i inozemne gošće Catherine Wiley i Metka Zevnik koje će sudionike upoznati s iskustvima udruživanja djedova i baka u drugim zemljama.

Radni dio studijskih dana završavava u nedjelju ujutro izviješćima iz radionica i zaključcima. Program predviđa i dva euharistijska slavlja: u subotu 27. travnja predvečer u biskupijskom marijanskom svetištu u Vrpolju, a u nedjelju, 28. travnja u šibenskoj katedrali.

Pogledajte još

Sveta Katarina Aleksandrisjka proslavljena je u Ljubitovici.

U župi Ljubitovica u subotu 25. studenog proslavljena je nebeska zaštitnica župe sveta Katarina Aleksandrijska. …

U katedrali svetog Jakova proslavljena je sveta Cecilija. Na misnom slavlju okupili su se crkveni pjevači.

Crkveni pjevači iz zbora Laudantes;  iz župa Katedrala, Gospa van Grada, Šubićevac, Vidici, Baldekin, Madalina, …

Hodočašće katedralne župe sv. Jakova u Vukovar, Osijek i Đakovo.

Šibenska katedralna župa sv. Jakova organizirala je trodnevno hodočašće u Slavoniju 17.-19. studenog. Osobit naglasak …