U Šibeniku otvoreni Treći nacionalni studijski dani za djelatnike pastorala braka i obitelji

Treći nacionalni studijski dani za djelatnike pastorala braka i obitelji u organizaciji Vijeća odnosno Ureda Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj, te Šibenske biskupije otvoreni su u petak 26. travnja u Katoličkom školskom centru u Šibeniku. Tema studijskih dana je „Starije osobe i međugeneracijska solidarnost – Poslanje djedova i baka“.

Svećeno otvorenje započelo je prigodnim obraćanjem šibenskog biskupa Tomislava Rogića. Vjerujem da će ovaj susret dati nove ideje, misli i poticaje koji će našim djedovima i bakama u narednom vremensko periodu biti poticaj da nastave ulogu koju im je bog dao u odgoju i podizanju djece, te prenošenju vjere.

Studijske dane otvorio je biskup predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj dubrovački biskup Mate Uzinić. Ovi studijski dani trebaju nas potaknuti na međugeneracijsku solidarnost. Ovaj skup želi posvijestiti da na pravi način vrednujemo djedove i bake, kako bismo se mogli obogatiti s onim što nam oni mogu ponuditi.  

U sklopu svečanosti otvorenja djeca iz dramske sekcije Katoličke osnovne škole izvela su prigodni igrokaza naziva „Paket“ koji progovara o vrednovanju djedova i baka u suvremenim obiteljima. Školski zbor izveo je i prigodni glazbeni program.

Nakon otvorenja  uslijedilo je prvo predavanje prof. dr. sc. Ane Štambuk o ulozi starijih osoba u obitelji, Crkvi i društvu te o aktualnim izazovima s kojima se susreću. Drugoga dana, 27. travnja, bit će održana tri predavanja: prof. dr. sc. Vladimir Dugalić govorit će o djedovima i bakama – mudrim prenositeljima kreposti i vjere, prof. dr. sc. Gordan Črpić o međugeneracijskoj solidarnosti kao odgovoru na kulturu odbacivanja, a prof. dr. sc. Andreja Brajša-Žganec o međugeneracijskoj obiteljskoj solidarnosti.

Sudionici koji dolaze iz čitave Hrvatske, ali i iz Bosne i Hercegovine, sadržaje predavanja produbljivat će kroz tri interaktivne radionice, a djeca sudionika imat će zaseban tematski program animacije. Na događanju će sudjelovat i inozemne gošće Catherine Wiley i Metka Zevnik koje će sudionike upoznati s iskustvima udruživanja djedova i baka u drugim zemljama.

Radni dio studijskih dana završavava u nedjelju ujutro izviješćima iz radionica i zaključcima. Program predviđa i dva euharistijska slavlja: u subotu 27. travnja predvečer u biskupijskom marijanskom svetištu u Vrpolju, a u nedjelju, 28. travnja u šibenskoj katedrali.

Pogledajte još

Proslavljen blagdan sv. Nikole Tavelića. Slavlje je predvodio biskup Ivica Petanjak Prigodom pedeset godina od kanonizacije za Šibensku biskupiju otvorena je Godina sv. Nikole Tavelića.

Svetkovina svetog Nikole Tavelića proslavljena je u četvrtak 14. studenoga u Nacionalnom svetištu svetog Nikole …

Proglas biskupa Tomislava Rogića prigodom otvaranja godine sv. Nikole Tavelića za Šibensku biskupiju

Sveti Nikola Tavelić, Šibenčanin, svećenik, franjevac, misionar i mučenik za Krista prvi je proglašeni svetac …

Molitvom i svetom Misom, župa Vodice komemorirala šestu godišnjicu smrti svoga dugogodišnjeg župnika blagopokojnog don Frane Šimata

U srijedu 13. studenog na dan njegova preminuća, župa Vodice komemorirala je šestu godišnjicu smrti …