U Šibeniku je 14. i 15. prosinca Nacionalni susret članova Marijanske vinkovske mladeži.

U Šibeniku, 14. i 15. prosinca 2019. u prostorima Katoličke osnovne škole, održao se Nacionalni susret članova Marijanske vinkovske mladeži. Započevši godinu jubileja, odnosno obilježavanje 175-te obljetnice od dolaska sestara milosrdnica u Hrvatsku, okupilo se oko osamdeset članova MVM iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine zajedno sa sestrama koje su duhovne pratiteljice pojedinačne mladeži.

U subotu nakon dolaska i smještaja u hotelu „Mihovil“ mladi su započeli sa svojim programom u multimedijalnoj dvorani. U uvodnom dijelu s. M. Elizabeta Glasnović, duhovna savjetnica Mladeži u Hrvatskoj, pozdravila je sve nazočne članove MVM, časnu majku s. Miroslavu Bradica i provincijalnu poglavaricu s. M. Andrijanu Mirčeta zajedno sa sestrama zamjenicama, s. M. Dijanom Mihalj i s. M. Jelenom Ikić koje su velika podrška sestrama u radu s mladima. Prisutne sestre, duhovne pratiteljice mladeži, bile su s. Blaženka Delonga, s. Blanka Jeličić, s. Ines Elek, s. Antonija Delonga, s. Marija Zrno i nenazočni s. Veronika Popić i braća lazaristi, p. Dario Grbac i p. Filip Vicić. Bend mladih iz Kistanja predvodio je pjevanje u programu i na euharistijskom slavlju, a Mladen Škare bio je zadužen za fotografiranje zajedničkih trenutaka.

Uvodnu molitvu izrazili smo pjesmom Sila odozgor i zamolili milost Duha Božjega da siđe na nas i podari nam mir i radost u zajedništvu, nakon čega je časna majka Miroslava izrekla svoj poticajni govor dotaknuvši da mladi već grade budućnost na temeljima naših svetaca i pokojnih sestara, a posebno je naglasila ovu godinu jubileja od dolaska sestara u Hrvatsku i otkrila značaj povijesti za sve nas koji želimo gledati u budućnost. Časna majka je također sve pozvala u Zagreb u Kuću Maticu 24. travnja 2020. kad ćemo moći častiti relikvije sv. Vinka Paulskoga koje će stići u Hrvatsku. Mlade je potaknula da ne klonu nikada u svojim nastojanjima za Boga i bližnjega i posvijestila im je da su produžena ruka sestara milosrdnica u vinkovskoj karizmi. Svaka zajednica predstavila je zatim svoje članove i svoje aktivnosti, karitativni i duhovni rad sa potrebitima, te iznijela svoje sadašnje stanje i određene planove za budućnost.

Nakon pjesme Zaštiti me, Majko slijedio je zanimljivi igrokaz Ljubav te zove koji je priredila s. Blanka sa svojim mladima iz Livna. U igrokazu se kroz glazbu i monolog usmjerila misao na siromahe i o tome tko su zapravo siromasi, čemu služe i što za nas predstavljaju, te živimo li mi za to da se siromaštvo ne ugasi, da ga ima samo kako bismo mi mogli djelovati ili…? nakon pjesme Naš Bog je velik na pozornicu je došao don Marinko Mlakić, generalni vikar Šibenske biskupije i održao je razmatranje na temu Četiri kreposti sv. Vinka u znaku križa. Navedene kreposti su upisane u svakom kraku križa i predavač je to usporedio s određenim udovima Kristova tijela na križu: ljubav se odnosi na glavu i ona je na vrhu, poniznost se odnosi na noge, na donji krak križa prizivajući u sjećanje evanđelje u kojem je Krist učenicima oprao noge, poslušnost bi bila lijeva, a strpljivost desna ruka na križu. Kreposti su usmjerene na hvalospjev sv. Pavla u poslanici Filipljanima 2,6-11: Isus Krist, trajni lik Božji, nije se kao plijena držao svoje jednakosti s Bogom… gdje možemo promatrati sebe u svjetlu Isusova križa.

Pjesmom Ohrabri se završen je bio prvi dio programa. Slijedila je kratka stanka i mogućnost za ispovijed. Mladima je na raspolaganju bilo šest ispovjednika: don Ivo Babačić, don Ivica Boko, don Roko Glasnović, don Gabrijel Jagarinec, pater Arkadiusz Krasicki i don Marinko Mlakić. Očišćena srca mladi članovi mladeži bili su spremni za svoja obećanja koja su se odvijala pod svetom misom u kapelici sv. Mihovila. Misno slavlje predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić uz koncelebraciju don Roka Glasnovića i don Ive Babačića i ministriranje bogoslova Ante Škugora. U prigodnoj homiliji biskup je istaknuo važnost Govora na gori, odnosno Blaženstva kojima Krist daje smjernice svakome od nas za vlastiti život, a najviše se usredotočio na siromahe duhom. Zar i mi sami ne bismo trebali biti takvi kako bismo živjeli Božju mudrost koja je ludost u očima svijeta? Otac biskup je rekao da je sveti Vinko bio tragač za srećom, a danas se sreća traži na različite načine, počevši od zamamnih ponuda, reklama, igara na sreću itd. No, jedina ostvarena sreća je Isus Krist bez kojega današnji skup ne bi imao smisla.

Nakon homilije slijedio je obred obećanja i posvete, a s. Blaženka je prozivala kandidate. Najprije su mladi na upite koje je postavljao biskup izrekli svoju posvetu i nakon tri godine formacije u Mladeži obećali su živjeti kršćanski život u punini, slijedeći Isusa Krista i nasljedujući Marijine kreposti posvećujući se služenju i evangelizaciji siromaha.  Slijedio je blagoslov medaljica koju svaki član nosi želeći živjeti vrline koje odlikuju MVM: duh suradnje, jasnoće, čistoće i Božje volje u poslušnosti nakon kojeg su ostali članovi obnovili svoja obećanja. Biskup je svima uručio medaljice uz riječi: „Primi ovu medalju kao znak svoje posvete Isusu s Marijom Bezgrešnom.“

Na kraju euharistijskog slavlja časna majka Miroslava zahvalila je oci biskupu i svim svećenicima na prisutnosti i molitvama, kao i fra Jerku Kolovratu koji je snimio prilog za Šibensku televiziju i stranicu biskupije, te svima poželila Božji blagoslov u rastu vinkovske karizme. Nakon misnog slavlja, okupljeni oko zajedničkog stola, u druženju kroz pjesmu i radost proslavili smo i rođendan predsjedniku MVM Hrvatska, Mateu Hrgoviću. Subota je završila zajedničkom molitvom krunice u 21.30 u kapelici nakon čega smo išli na počinak.

U nedjelju dan smo započeli molitvom u 8 sati, a nakon doručka slijedilo je razmatranje koje su pripremile dvije sestre. Sestra M. Elizabeta je u uvodnom dijelu podsjetila na riječi generala Tomaža Mavriča koji je uputio Adventsko pismo svim granama vinkovske obitelji. U njemu govori o važnosti Adventa služeći se slikom o ljudskom životu kao hodočašću u kojem trebamo prepoznati milosne trenutke te o providnosti koja će biti učinkovita u našem životu prema mjeri dubine našega povjerenja u Isusa. Zatim je potaknula kako  providnosti dovodi do toga da zajednica ostane vjerna i da se drži svoga poziva, što nije lagan zadatak. Svoj dio razmatranja zaključila je što zajednica treba biti za pojedinca, te da jedino osoba povezana s Kristom može biti potpuno sretna. Sestra Marija je nastavila s razmatranjem na temelju Matejevog evanđelja o milosrdnom Samaritancu koji se sažalio nad onim pretučenim čovjekom i iskazao mu milosrđe. Objasnila je simbolično značenje ciljano izabranih riječi u samom odlomku u evanđelju koje imaju puno dublje značenje i tiču se nas osobno. Zaključila je izlaganje riječima da se ne pitamo samo Tko je moj bližnji, nego Kome sam ja bližnji i time se ispitamo o činjenju djela milosrđa u vlastitom životu.

Nakon toga, otišli smo zajedno na Baldekin, u župu Srca Isusova i sudjelovali na župskoj misi u 11 sati koju je predvodio don Tomislav Puljić, župnik istoimene župe. Na misi je svirala s. Blanka i djevojčica Ana koja također ima želju biti član Mladeži. Don Tomislav je pozdravio sve mlade, predstavio im ukratko karitativno djelovanje župske zajednice i rekao kako nam je svima zajedničko djelovati po Kristovoj zapovijedi ljubavi gdje god se nalazili. Na kraju mise s. M. Elizabeta je rekla nekoliko riječi o samoj Mladeži i humanitarnoj prodaji nakon svete mise koju su pripremali mladi iz različitih zajednica te u radionicu utkali svoje darove, vrijeme i želju pomoći siromašnim obiteljima., a član MVM iz Splita, Mladen Škare, izložio je svima svoje svjedočanstvo o mijenjanju života nakon ulaska u Mladež te što za njega znači krunica i čudotvorna medaljica koju je primio na svojim obećanjima. Nakon misnog slavlja humanitarna akcija za više siromašnih obitelji bila je uspješna i zahvaljujemo svim ljudima dobre volje za veliko srce i osjećaj za siromašne.

Vrativši se u prostore Katoličke OŠ, nakon zajedničkog ručka rastali smo se s nadom da ćemo se uskoro opet okupiti i slaviti Boga nadahnjujući se na djelu sv. Vinka, sv. Lujze i sv. Katarine Labouré. Zahvaljujemo Bogu koji nam je dao mogućnost da budemo zajedno i da na ovaj način pripremimo svoja srca za dolazak Gospodnji, za blagdan Njegova rođenja koje uskoro slavimo. Neka milosrdna ljubav i dalje osvaja svijet po našim rukama.

sme

Pogledajte još

Biskup Rogić na proštenju Majci Božjoj od Utjehe

Šibenski biskup Tomislav Rogić, nekadašnji višegodišnji ogulinski župnik, predvodio je 231. proštenje Majke Božje od …

Održano treće županijsko stručno vijeće vjeroučitelja Šibenske biskupije

U četvrtak 28. lipnja 2024., u prostorijama Katoličke osnovne škole u Šibeniku, održano je treće …

U Rogoznici proslavljena Gospa od kapelice

Župa Rogoznica u utorak 2. srpnja proslavila je nebesku zaštitnicu Gospe od Kapelice. Svečano misno …