U samostanu svetog Frane zaključena je ovogodišnja pobožnost “Trinaest utoraka svetom Anti”

U drevnoj crkvi sv. Frane u Šibeniku čiji je suzaštitnik sv. Ante, zaključena je trinaestotjedna priprava pred blagdan omiljenoga sveca. Svetu misu predslavio je prof. fra Ante Vučković. Vjernici grada Šibenika kao i vjernici hodočasnici iz okolnih mjesta koji rado navraćaju u ovo svetište konačno su ispunili crkvu, te su uz mjere opreza u crkvi i samostanskom dvorištu slavili svetu misu i iskazali štovanje svome svecu. Vjernici znaju da je crkva sv. Frane u Šibeniku jedna je od rijetkih koja čuva vrijednu autentičnu relikviju sv. Ante. U prekrasnom relikvijaru čuva se dio tijela sv. Ante koji je uvijek izložen u crkvi tijekom pobožnosti trinaest utoraka i blagdanskih dana.

Fra Ante Vučković je u svojoj nadahnutoj propovijedi napravio osvrt na dnevna čitanja. Govorio je o tome kako Bog ima privilegirana mjesta na kojima se javlja vjernicima. To su najčešće pustinja, ponekad brdo ili hram. Tako i danas imamo situaciju gdje se Bog javlja Iliji u jednoj ekstremnoj životnoj situaciji pustinje života. Zapravo, Bog se čovjeku javlja onda kada čovjek shvati da je ugrožen i da nema uvjeta za opstanak. Tada čovjek osjeća Božju blizinu. Udovica ima tek nešto malo, pojest će i umrijeti. Po proroku Iliji i ovoj zgodi shvaćamo da je Bog tamo gdje se dijeli. Tako imaju i on, i udovica i njezin sin.

Eto nam slike Euharistije, poručuje fra Ante. Euharistijski kruh se pravi od brašna koje ne nestaje u ćupu života. Svi smo to posebno osjetili u proteklim tjednima krize i nemogućnosti dolaska na svete mise. Gospodin nam je svojom riječi potvrdio: „Neće se isprazniti ćup“. I nije!

Zato, poziva nas fra Ante, trebamo otkriti čega to nemamo u životu. Koje su to stvari koje nam nedostaju. Je li to osjećaj da me nitko ne voli, da me ne primijeti, da me ne vrednuje. To je ono što Bog od mene želi da mu darujem. To je izvor iz kojeg mogu hraniti druge.

U Evanđelju Isus kaže: „Vi ste sol zemlje“. Vi koji nemate. Vi koji živite u svijetu. Kao što je sol u hrani nestala i stopila se, nitko je ne vidi, ali osjeća ukus jela. Tako i u svijetu, nitko ne vidi kršćane, ali osjeća da svijet i da život ima smisla. Dopusti – poziva nas fra Ante – da nestaneš u jelu, da dadneš ukus jelu. Bog je ostao s nama u hrani. Ljudsko biće može preživjeti samo ako se hrani, zapravo, samo ako se hrani Božjom hranom, pa tako i vjernici postaju hrana jedni drugima.

Na kraju euharistijskog slavlja rektor svetišta fra Ivan Bradarić zahvalio je predslavitelju i propovjedniku kao i svim vjernicima koji su tijekom ove trinaestotjedne duhovne priprave dolazili i kad je bilo moguće ali i onda kad je bilo nemoguće. Osobito se fra Ivan zahvalio fratrima samostana sv. Frane koji su tijekom kriznoga vremena pandemije prihvaćali vjernike na razgovor i svetu ispovijed, ispovijedali ih i sakramentalno krijepili.

Na koncu svete mise fra Ivan je pozvao vjernike na proslavu blagdana sv. Ante kada se u njegovu šibenskom svetištu svete mise slave od jutarnjih sati po ovom rasporedu: 07.00, 08.00, 09.00, 10.30, 12.00 te popodne u 17.00 i u 19.00 sati.

Pogledajte još

Biskup Rogić na proštenju Majci Božjoj od Utjehe

Šibenski biskup Tomislav Rogić, nekadašnji višegodišnji ogulinski župnik, predvodio je 231. proštenje Majke Božje od …

Održano treće županijsko stručno vijeće vjeroučitelja Šibenske biskupije

U četvrtak 28. lipnja 2024., u prostorijama Katoličke osnovne škole u Šibeniku, održano je treće …

U Rogoznici proslavljena Gospa od kapelice

Župa Rogoznica u utorak 2. srpnja proslavila je nebesku zaštitnicu Gospe od Kapelice. Svečano misno …