U katedrali je slavljena misa zahvalnica. Vjernici su zahvalili za 2019. godinu.

Misu zahvalnicu za proteklu kalendarsku godinu na Silvestrovo, u utorak  31. prosinca, u katedrali svetog Jakova u Šibeniku predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Svečanim “Tebe Boga hvalimo” zahvalio je Gospodinu za sve dobro u Šibenskoj biskupiji u 2019. godini. Koncelebrirao je i umirovljeni biskup Ante Ivas. Zahvalnica je završila euharistijskim klanjanjem u sklopu kojeg vjernici su otpjevali “Tebe boga hvalimo”.

Biskup Rogić u homiliji je naglasio kako s Isusovim rođenjem, Riječju Božjom koja je tijelom postala, dobili smo neizmjernu milost – milost na milost – dar nad darovima! U tom promišljanju na kraju građanske godine, u otajstvu Božića,valja se osvrnuti na primljene darove Božje i ponizno zahvaliti jer smo toliko toga primili ne svojom zaslugom, nego Božjom dobrotom.

Kazo je da bi kao velika obitelj Šibenske biskupije večeras treba Bogu zahvaliti za mnoge događaje u kojima smo osjetili Božju naklonost, milost i blizinu. Svaka služena sveta misa po našim crkvama razlog je naše zahvalnosti što smo mogli Boga slaviti u slobodi, mnoštvo drugih proslava i događanja. Da spomenem samo neke, one koji će kao izvanredni ostati u našem sjećanju i vjerujem da će biti izvorom novih nadahnuća i poleta.

Katolička osnovna škola bilježi svoj 12 zaveslaj, 12 godinu, pastoralni pohodi Vodičkom i Unešićkom dekanatu, nezaboravno biskupijsko hodočašće u Svetu zemlju, obitelji u ovoj godini krstilo je svoje peto dijete,  biskupijski križni put za mlade od Banjevaca do Lišana, bili smo domaćini Studijskih dana za djelatnike u pastoralu obitelji iz cijele Hrvatske, manifestacija Puče moj održana je po dvadeset i peti  put, dovršen je projekt Civitassacra i otvoren Interpretacijski centar naše katedrale, za svećenika je zaređen đakon Grgur Alviž, u našim Marijanskim svetištima svečano i brojno stavljali smo se pod zagovor nebeske Majke Marije, dolično i raspjevano proslavili naše zaštitnike sv. Jakova i sv. Mihovila, hodočastili u Krašić bl. Alojziju Stepincu, proglasili godinu svetog Nikole Tavelića, prvog proglašenog sveca u našem narodu, našeg sugrađanina, naše šibenske sestre Franjevke od Bezgrješne proslavile su 340 godina svoga postojanja i tolika lijepa okupljanja i slavlja u kojima smo Bogu uzdizali svoje molitve, zahvale i kajanja.

Neizostavno je na koncu godine Bogu zahvaliti. Zahvalnost je vrlina koja nam jasnije daje vidjeti Božju naklonost, daje prepoznati darove koje nismo zaslužili a primili smo ih. Biti nezahvalan značilo bi da smo umišljeni i da držimo kako je tako moralo biti. Tek kad neki događaj prođe, kad sve bude dobro, kad se prevladaju poteškoće, otklone propusti, netko priskoči i pomogne da sve na dobro izađe. Tada vidimo da je sve moglo biti i drugačije, a ipak nije jer je providnost upravila naše pute. Valja svakako priznati da je bilo i pogrešaka i propusta. Priznati da smo i te kako potrebni Božjeg oproštenja za svaki put kad smo zakazali. Zakazali radi bilo koje ljudske slabosti ili grijeha. Nismo savršeni. Grešni smo ljudi. Zato naša molitva večeras uz zahvalnost nosi i onu drugu riječ: Bože oprosti, brate i sestro oprosti. Bože daj nam snage i ustrajnosti u dobru da nadvladamo svaku grešnu sklonost, svaku sebičnost i oholost koja nas od Tebe može udaljiti. Bože naš, koji si došao učiniti nas svojom djecom, hvala Ti i oprosti, zaključio je biskup Rogić homiliju.

Pogledajte još

Poruka pape Franje prigodom 59. svjetski dan molitve za zvanja.

Na Četvrtu uskrsnu nedjelju, 8. svibnja 2022. slavi se 59. svjetski dan molitve za zvanja …

Poruka mons. Marina Barišića za Nedjelju Dobrog Pastira.

Predsjednik Vijeća HBK za sjemeništa i duhovna zvanja splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić uputio je poruku …

Pivači svetog Jakova u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu.

Misno slavlje u srijedu 4. svibnja u Josipovu svetištu u Karlovcu predslavio je župnik Župe …