U galeriji centra “Civitas sacra” otvorena je izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ autora Ivice i Kristine Mareković.

Izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ autora Ivice i Kristine Mareković otvorena je u utorak 5. studenog u galaeriji „Sveti Nikola Tavelić“ koja se nalazi u sklopu interpretacijskog centra katedrale svetog Jakova “ Civitas sacra“ u Šibeniku.

Program otvaranja vodila je predsjednica „Udruge za promicanje znamenitih Križevčana Dr. Stjepan Kranjčić“ Tanja Baran. O izložbi su govorili likovni kritičar Stanko Špoljarić, rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu mons. Antun Sente, ml., rektor Nacionalnog svetišta svetog Nikole Tavelića fra Ivan Bradarić i sam autor. Izložbu je otvorio šibenski biskup Tomislav Rogić.

Organizaciju izložbe od ove godine preuzelo Nacionalno svetište svetog Josipa u Karlovcu a suorganizatori Udruga Dr. Stjepan Kranjčić i Galerija Laudato, kazao je mons. Sente. Istaknuo je kako se izložbom želi potaknuti bolje i štovanje hrvatskih Božjih ugodnika. Fra Ivan Bradarić govorio je o predstojećem jubileju pedeset godina od kanonizacije svetog Nikole Tavelića.

Predstavljajući izložbu likovni kritičar prof. Stanko Špoljarić, između ostaloga, je kazao kako su autori ovogodišnje izložbe dvoje akademskih slikara iz Sela kod Siska, Ivan Mareković i njegova kćer Kristina iz Siska, koji u prikazu odabranih motiva njeguju svoj način oblikovanja: Ivan mjeru ekspresionističke otvorenosti, a Kristina naglašen stupanj opisnosti.
Ivan Mareković unio je dvije novine, postavljajući lik sveca u krajolik ili vedutu zavičajnog karaktera, sa zdanjima i pejzažnim citatima gotovo simboličnim za određeni ambijent (bilo je povremeno takovih primjera dakako i ranije) i u mnogome proširio broj portreta svetaca i blaženika, i izvan onih „popularnih“. Mareković gestualnošću poteza i kolorističkom ravnotežom radi kompozicije relativno složenog scenarija, premda je figura sveca ili blaženika naravno u prvom planu. S mnogo pažnje razrađuje sve detalje, primjerice vidove habita u pripadnosti crkvenom redu, crkvenoj časti koju su pojedici obnašali, unašanju palmi kod prikaza mučenika, marnom opisu povijesne sakralne arhitekture u gradu života svete osobe.

Kristina se u svom pristupu odlučila za reduciranu slikarsku scenu. Koncentrirala se na prikaz samog svetaca, jasan odnos figure i fonda. Čistom bojom malih tonskih pomaka, obogaćenih svjetlom, Kristina gradi vrijednosti inkarnata lica, redovničke odjeće i same pozadine. Čitkom obrisnom linijom opisano je tijelo, jasno razgraničeno od dubine prostora. I kod Ivana i Kristine svaka slika, razumljivo, zaokruženo je djelo no i karika u tvorbi zajedništva, dar neba i dar umjetnika, koji su s istinskom umjetničkom iskrom, talentom i odgovornošću pristupili motivu, slikama koje su i više od slika. Otvorene predanjem, onom najdubljem u čovjeku, duhovnosti kazao je tom prigodom prof. Špoljarić.

Izložbu je otvorio biskup Tomislav Rogić. Naglasio je kako će svima koji pogledaju izložbu likovi prikazanih Božjih ugodnika biti bliži, te kako će izložena djela sve potaknuti na pobožnost prema hrvatskim duhovnim velikanima.

Pogledajte još

Održan duhovni projekt za mlade “Schola orandi” pod temom “Jesam li sudionik ili promatrač na Gozbi ljubavi?”

U prostorijama Katoličke škole u Šibeniku u subotu 25.5.2024. održao se duhovni projekt za mlade …

Održana „Zlatna harfa“ dječjih župnih zborova za Splitsko-makarsku i Šibensku biskupiju

Smotra dječjih župnih zborova „Zlatna harfa“ za Splitsko-makarsku i Šibensku biskupiju održana je u subotu …

Proslavljena Gospa od Karavaja. Okupili su se brojni vjernici. Slavlje je predvodio biskup Rogić.

Svetkovina Gospe od Karavaja svečano je proslavljena u nedjelju 26. svibnja u župi Tisno na …