U Buliću proslavljen blagdan svetog Antuna Pustinjaka. Misno slavlje predvodio je fra Petar Klarić.

U malom i lijepom mjestu Buliću koje pripada župi sv. Mihovila Lišane u petak, 17. siječnja svečano je proslavljen blagdan sv. Antuna Pustinjaka, nebeskog zaštitnika Bulića. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je gvardijan franjevačkog samostana iz Karina fra Petar Klarić , uz koncelebraciju domaćeg župnika fra Bože Mandarića. Samoj proslavi blagdana prethodilo je klanjanje pred presvetim sakramentom i večernjom misom , koju je predvodio župnik fra Božo Mandarić. Mješoviti crkveni zbor iz susjednog Vukšića uveličao je slavlje pjevanjem čuvene tradicionalne starodrevene pučke „Vukšićke mise“.

– Draga braćo i seste sv. Antun posvetio se pustinjačkom načinu života. Slava sv. Antuna Pustinjaka u tome je što je pošao najljepšim putem, a to je put kojim se slijedi Krista u evanđeoskim savjetima, siromaštvu, čistoći i poslušnosti. Kada je nakon smrti roditelja s 18 godina naslijedio veliko bogatstvo i uzdržavanje maloljetne sestre , sv. Antun je sve bogatstvo razdijelio siromasima a sestru povjerio na odgoj u djevojački dom. Kada biraš kao sv.Antun pustinjak, uvijek izaberi raspetog Krista , jer to je najveće bogatstvo u životu svakog kršćanina. Neka nam sv. Antun bude primjer da uvijek budemo vjerni Kristu, svetoj katoličkoj crkvi i svojoj dragoj domovini Hrvatskoj – rekao je u nadahnutoj homiliji fra Petar Klarić.

Crkva sv. Antuna pustinjaka u Buliću podignuta je od 1892 -1894.g. na temeljima srednjovjekovne crkve sv. Kate, koja je oko 1727. promijenila titular u sv. Antun. Najnovija obnova počela je 1988.g. Srušen je zvonik na preslicu i pred sam Domovinski rat podignut novi. Crkvu su tijekom Domovinskog rata srbočetnici do temelja porušili i odnijeli oba zvona , koja do danas nisu pronađena.

Godine 1999. započela je na istom mjestu izgradnja nove crkve, zvonika s novim zvonima , te je dovršena 2003. godine. Ispred crkve sv. Antuna 2013. postavljena je bista don Petru Nakiću, poznatom svjetskom graditelju crkvenih orgulja koji je rođen u Buliću.  Na kraju misnog slavlja župnik fra Božo Mandarić zahvalio je fra Petru Klariću na predivnoj propovijedi i svim vjernicima koji su sudjelovali u svečanoj misi. Ispred crkve u ime bratstva i zajedništva župe , poznata muška pjevačka skupina Vukšićki bećari i nazočan vjernički puk iz duše su zajedno zapjevali „Bulić, Vukšić i Lišane zajno to je jedno ogledalo sjajno“. Zapjevala se ovom prigodom i poznata ojkavica , razmijenilo se puno davnih sjećanja i riječi onih župljana koji se inače rijetko susretnu . Bulićani su kao pravi domaćini u znak zahvale , za sve nazočne goste pripremili prigodan domjenak. Svetkovanje nebeskog zaštitnika, zajedno s gostima nastavljeno je u obiteljima uz bogati blagdanski stol.

Tekst i foto : Marko Ledenko- Mane

 

Pogledajte još

Policijska kapelanija “Sveti Luka evanđelist” obilježila deset godina postojanja. Misno slavlje predvodio je vojni ordinariji biskup Jure Bogdan.

Deset godina policijske kapelanije “Sveti Luka evanđelist” koja pastoralno skrbi o djelatnicima Policijske uprave šibensko-kninske, …

U Labinu proslavljeno 150. godina od izgradnje crkve svetog Silvestra.

U nedjelju 18. listopada u župi svetog Stjepana Prgomet – Labin, proslavljeno je sto i …

Nedjeljna homilija mons. Marinka Mlakića: 29. nedjelja kroz godinu A – Mi smo Božji, dajmo Bogu Božje!

  Evanđelje: Mt 22, 15-21 Čitanje svetog Evanđelja po Mateju U ono vrijeme: Odoše farizeji …