Svetkovina Tijelova proslavljena je u Vukšiću

Vjernički puk Vukšića, Lišana, Bulića, Ostrovice i Provića u četvrtak 3. lipnja proslavio je svetkovinu Tijelova. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je fra Božo Mandarić u župnoj crkvi sv. Mihovila u Vukšiću. Na misnom slavlju okupilo se mnoštvo vjernika, a liturgijsko pjevanje animirao je mješoviti župski pjevački zbor. Tijelovo je blagdan koji se slavi prvi četvrtak poslije nedjelje Presvetog Trojstva , kojim Katolička Crkva obilježava ustanovljenje euharistije na Veliki četvrtak. U nekim hrvatskim krajevima naziva se i Brašančevo, a naziv potječe iz 18. stoljeća i dolazi od riječi brašno od čega se pravi kruh, a kruh u pretvorbi na svetoj misi postaje Kristovo Tijelo. . Fra Božo je na početku misnog slavlja pozdravio sve nazočne i uveo u tajnu Svetkovine Tijelova i pozvao vjerni puk na iskreno kajanje. Fra Božo je prikladnim riječima propovijedao o svetkovini Tijelova, a pogotovo o poštovanju Tijela i Krvi Kristove.

– Na današnji blagdan Tijelova Bog nam je pokazao da nam nedostaje svetkovanje Isusova tijela i presvete krvi .Nedostaje ljudima Isusovo prisustvo i Bog koji je živi kruh . Svi oni koji ne žive po božjim zakonima izgubili su živoga Boga u svom životu. Zato je ovaj blagdan jako važan , da je Bog gospodar našeg života . Današnja svetkovina presvetog tijela i krvi Kristove , zove nas da se vratimo na izvorna načela kršćanske vjere. Molimo danas za blagoslov da budemo ljudi vjere , da nam je Krist učitelj i vođa .Ustrajno molimo da nikad više ne izgubimo božje prisustvo u našem životu . Neka Bog blagoslovi našu domovinu i našu župu sv.Mihovila – rekao je na kraju Fra Božo Mandarić.

Na kraju svete mise fra Božo je najavio svečanu tradicionalnu procesiju. Ministranti s križem i košarama punim cvijeća kročili su uz župnika s Presvetim Oltarskim Sakramentom nakon kojih je išao ostali vjernički puk. U procesiji su čitani prigodni tekstovi i razmatranja , te pjevane euharistijske pjesme. Župnik je tradicionalno blagoslovio cijelu Župu sv. Mihovila s četiri stajališta, a nakon procesije podijeljen je svečani blagoslov. Potom je Presveti Oltarski Sakrament pohranjen u svetohranište čime je završena središnja proslava Tijelova za Župu sv. Mihovila. Puno se svijeta pričestilo, što je također bio znak koliko pobožni puk poštuje i dostojno prima u pričesti Tijelo Kristovo

Tekst i foto : Marko Ledenko-Mane

 

Pogledajte još

Biskup Rogić na proštenju Majci Božjoj od Utjehe

Šibenski biskup Tomislav Rogić, nekadašnji višegodišnji ogulinski župnik, predvodio je 231. proštenje Majke Božje od …

Održano treće županijsko stručno vijeće vjeroučitelja Šibenske biskupije

U četvrtak 28. lipnja 2024., u prostorijama Katoličke osnovne škole u Šibeniku, održano je treće …

U Rogoznici proslavljena Gospa od kapelice

Župa Rogoznica u utorak 2. srpnja proslavila je nebesku zaštitnicu Gospe od Kapelice. Svečano misno …