Svetkovina Duhova u katedrali svetog Jakova. Stvarnost događaja Duhova nije nikad prestala.

Svetkovina Duhova u katedrali svetog Jakova u Šibeniku proslavljena je u nedjelju 31. svibnja. Svečano misno slavlje predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Koncelebrirao je katedralni župnik don Krešimir Mateša i umirovljeni biskup Ante Ivas.

Stvarnost događaja Duhova nije nikad prestala. To zbivanje silaska Duha Svetoga traje i danas, i mi kao vjernici, kao djeca Božja po krštenju sudjelujemo u toj stvarnosti. Sudjelujemo onoliko koliko se toj stvarnosti Božje prisutnosti u našem životu otvorimo, u svakoj prilici i neprilici života. Bog nas svojim Duhom vodi kroz nevolje, padove, iskušenja, dozrijevanja i sazrijevanja da jednom potpuno budemo Njegovi, poručio je u homiliji biskup Tomislav Rogić.

Učenici su strahu od Židova zatvorili vrata, kazao je biskup. Naglasio je da slika tih zatvorenih vrata uvodi nas u vrijeme koje smo živjeli proteklih mjeseci. Trebalo je čuvati odstojanje, izbjegavati kontakt, čuvati druge i sebe. Na ovaj ili onaj način u čovjeka se uvlačio strah i neizvjesnost. Koliko će to trajati? Hoćemo li se vratiti prijašnjem životu? Što se zapravo u vani događa? Za neke će sigurno taj virus straha biti i gori od samog koronavirusa. Ali ta ‘zatvorena vrata’ ne daju mira. Da li su zatvorena i u mnogim drugim situacijama. Zatvorena vrata prema susjedu s kojim sam se posvađao, razmirica među supružnicima, prepreke u odnosu dijete roditelj, ili suradnik na poslu, ili nekadašnji prijatelj koji se prometnuo u neprijatelja. Ima puno zatvorenih vrata.

Biskup je poručio kako Isus kroz sva ta zatvorena vrata želi ući. Kazao je kako svakog vjernika svetkovina Duhova poziva: otvoriti vrata Kristu, osluškivati djelovanje duha Božjega u našem životu, njemu podrediti sva naša prosuđivanja, životne izbore i odluke. Dio smo tog mističnog Tijela, a Krist mu je glava.

Vjernicima je kazao kako je nužnost biti Duhom Svetim nadahnut. „Već smo blagoslovljeni, živjeti taj blagoslov u trajnoj povezanosti s Bogom, to je jedini ispravan način. Jer ne možemo niti Oče naš moliti ako toga Duha nema u nama. Samo se malo potruditi da svjesnije živimo svoje kršćanstvo, da mu sve drugo više podredimo. I osjetit ćemo da je Duh onaj koji i u nama može izvesti velebna djela, može i od nas učiniti svjedoke – one koji svjedoče životom, – čak i bez senzacija, u redovitosti života i obaveza, u radosti služenja. Ako u tom Duhu budemo jednodušni, poput apostola u molitvi, sigurno će se mijenjati i naši životi, naše obitelji, naša okolina i narod. A tko od nas ne želi živjeti u ljepšem i boljem svijetu. Da bi svijet bio bolji moramo i sami više živjeti po Duhu i na taj način već sada okusiti ljepotu onoga na što nas je u vječnosti pozvao Bog, zaključio je homiliju biskup Tomislav Rogić.

Pogledajte još

Krštenje petog dijeteta u obitelji Franke i Šime Škevina u župi Betina.

Šibenski biskup Tomislav Rogić je u nedjelju 24.rujna u župnoj crkvi  svetog Frane u župi …

“Hrvatska žena Šibenik” proslavila 30. obljetnicu djelovanja.

Udruga Hrvatska žena Šibenik u subotu 23. rujna svečano je proslavila 30. obljetnicu djelovanja. Program …

Molitva mladih za Grad i Biskupiju.

Tradicionalno okupljanje mladih prigodom blagdana svetog Mihovila zaštitnika grada Šibenika i Šibenske biskupije upriličeno je …