Svetkovina Duhova proslavljena je u katedrali svetog Jakova.

Svetkovina Duhova u katedrali svetog Jakova u Šibeniku proslavljena je u nedjelju 23. svibnja. Svečano misno slavlje predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Koncelebrirao je katedralni župnik don Krešimir Mateša i umirovljeni biskup Ante Ivas.

Dođi Duše Sveti, kao na prvu Pedesetnicu, kazao je u homiliji biskup Tomislav Rogić. Ukazao je na plodove duha ljubav, radost, mir, velikodušnost, uslužnost, dobrota, vjernost, blagost, uzdržljivost.

„Može nam se učiniti da su se ti plodovi Duha sakrili, da nam nedostaju, da je bilo toliko situacija u povijesti čovječanstva kad su ti darovi Duha postali nevidljivi. U ratovima, nemilim stradanjima, bolestima, različitim zlima koja čovjek čovjeku zna učiniti, u trpljenjima kad se zapitamo Bože zašto?, Bože gdje si? Duše Sveti koji rađaš i vodiš svoju Crkvi kako to da još uvijek ima tolikih slabosti, grijeha, zloće?“, kazao  je biskup Rogić.

Ukazao je kako naše vrijeme, ovih posljednjih godinu dana, nosi iskušenje pandemije, bolesti koja ne prestaje prijetiti. Kako smo i tu kušnju mogli prevladati nego snagom tih darova Duha: ljubav za one koji su oboljeli i velikodušnost medicinskog osoblje i drugih službi koji puta do krajnjih granica izdržljivosti. Uslužnost i dobrota zdravih prema bolesnima kad je trebalo priskočiti u pomoć susjedu u izolaciji. Vjernost, blagost i uzdržljivost u obiteljskim odnosima u doba karantene činila je život ljepšim, a nevolju manjom. Samo darovima Duha možemo uspješno broditi morem života. Zato su i ove naše kušnje zapravo izazovi da jasnije vidimo u čemu je snaga života, radost života i koji su naši pravi oslonci“, kazao  je biskup.

Puno toga ni danas ne možemo nositi, ne sami, ne svojim snagama, ali s Božjom pomoći možemo. Duše Sveti, napuni srca svojih vjernika i oganj svoje ljubavi u njima užezi, zaključio je biskup Tomislav Rogić.

Preko misnog slavlja pjevao je Mješoviti zbor katedrale svetog Jakova pod ravnanjem prof. Jelene Mikulandre i uz orguljašku pratnju Nikole Lovrića Caparina.Po prvi puta  izveli su Misu u C – duru od  Margit Cetinić.

Pogledajte još

Otvorenje velikih franjevačkih obljetnica samostana i crkve svetog Frane u Šibeniku.

U crkvi sv. Frane i Hrvatskome nacionalnome svetištu sv. Nikole Tavelića u Šibeniku ovih godina …

U Mandalini održana duhovna obnova za roditelje djece s teškoćama.

U crkvi sv. Nikole biskupa u Mandalini u Šibeniku u subotu 26. studenoga održana je …

U katedrali svetog Jakova proslavljena je sveta Cecilija. Na misnom slavlju okupili su se crkveni pjevači.

Prigodom blagdana svete Cecilije, zaštitnice glazbenika crkveni pjevači župa Zaton, Njivice ,Katedrala, Vidici, Baldekin, Madalina, …