Svetkovina Bogojavljenja proslavljena je u katedrali svetog Jakova.

Svetkovina Bogojavljenja proslavljena je u katedrali svetog Jakova u Šibeniku u četvrtak 6. siječnja. Svečano misno slavlje predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Koncelebrirali su generalni vikar mons. Marinko Mlakić,  katedralni župnik don Krešimir Mateša i imenovani dubrovački biskup Roko Glasnović. Posluživali su đakoni don Ante Vrcić i don Šime Pleadin. Misno slavlje pjevanjem božićnih napjeva animirao je Mješoviti zbor katedrale svetog Jakova pod ravnanjem prof. Jelene Mikulandre, te uz orguljašku pratnju Nikole Lovrića Caparina.

Navještena Božja Riječ na svetkovinu Bogojavljenja potiče nas da dublje zaronimo u tajne naše vjere. Bog se objavljuje čovjeku – Bog se javlja – Bogojavljenje.  Želi Bog da ga čovjek upozna i da živi u savezu s njim, da bude živo povezan s onim koji mu daruje život. Bog s čovjekom ima plan ili kako Pismo kaže: rasporedbu milosti Božje, svojevrsnu ekonomiju spasenja, jednostavno Božji naum, za čitavu povijest, za svakog čovjeka, poručio je u homiliji biskup Tomislav Rogić.

Kazao je kako je mudrace zvijezda dovela do štale gdje se rodio Isus. Događa se radost susreta. Osjeća se ushit mudraca: istina je, dobro smo razumjeli, ispravno postupili, nismo uzalud hodili. Pronalaze Dijete s Majkom. Daruju ga i tako ispovijedaju svoju vjeru. Novorođeni je pravi Bog, pravi Čovjek i pravi Kralj: tamjan, smirna i zlato. Bog ih i dalje vodi, upućuje da se vrate u svoju zemlju drugim putem. Spašeni su i oni i Mesija. Zastanimo sada, braćo i sestre, nad sobom, svojom vjerom, svojim čovještvom. Potražimo najprije u sebi onu duboku čežnju duše da upozna svoga Stvoritelja, da prihvati njegovu objavu, da se susretne sa Spasiteljem. Zavirimo u svoju dušu pitajući se koliko istinski vjerujem i prihvaćam da je Bog spasitelj svih ljudi, svakog čovjeka? ILI ta istina vjere mora u meni još sazrijevati da nikoga ne isključujem, kazao je biskup.

Mudraci darovima ispovijedaju svoju vjeru. „Kako ja ispovijedam i svjedočim svoju vjeru u Isusa Krista? Kakve mu dare donosim? Ne nosim mu ni zalto, ni tamjan, ni smirnu, niti mu to od mene treba. Ako ispovijedam da je On moj Bog, Stvoritelj i Spasitelj, suputnik i konačni cilj, onda će ti darovi biti u krepostima koje želim živjeti: poslušnost, poniznost, ustrajna molitva, sakramentalni život po svetoj ispovijedi i euharistiji. Onda će me sve voditi da se susretnemo, da već sada zajedno hodimo i da u vječnu Domovinu prispijemo“, zaključio je biskup Tomislav Rogić.

 

 

Pogledajte još

Biskup Rogić na proštenju Majci Božjoj od Utjehe

Šibenski biskup Tomislav Rogić, nekadašnji višegodišnji ogulinski župnik, predvodio je 231. proštenje Majke Božje od …

Održano treće županijsko stručno vijeće vjeroučitelja Šibenske biskupije

U četvrtak 28. lipnja 2024., u prostorijama Katoličke osnovne škole u Šibeniku, održano je treće …

U Rogoznici proslavljena Gospa od kapelice

Župa Rogoznica u utorak 2. srpnja proslavila je nebesku zaštitnicu Gospe od Kapelice. Svečano misno …