Sveti Ante Padovanski proslavljen u samostanu svetog Frane.

U Hrvatskom nacionalnom svetištu sv. Nikole Tavelića, u drevnoj crkvi sv. Frane, duboko je ukorijenjena i živa višestoljetna pobožnost sv. Anti Padovanskom, što crkvu čini stjecištem hodočasnika Grada Šibenika i okolnih mjesta. Blagdan Sveca svega svijeta svečano je proslavljen svetim misama koje su predslaviti svećenici Šibenske biskupije i redovnici Samostana sv. Frane franjevaca konventualaca, a vjernici su imali priliku častiti relikvije sv. Ante u pozlaćenom relikvijaru u obliku Svečeva poprsja s Djetetom Isusom u naručju.

Vrhunac proslave bilo je euharistijsko slavlje u 19 sati koje je predslavio Mons. Tomislav Rogić, biskup šibenski, koje ga je prije početka slavlja na ulazu u crkvu dočako gvardijan i rektor Svetišta fra Josip Ivanović s braćom samostana i prisutnim svećenicima Grada Šibenika. Poljubivši križ i poškropivši sebe i okupljeni puk biskup se zadržao u molitvi pred Presvetim.

Na početku euharistijskoga slavlja sabran puk Božji pozdravio je fra Josip Ivanović podsjetivši na mogućnost zadobivanja potpunoga oprosta na blagdan sv. Ante, a pokajnički čin unutar mise biskup je zaključio svečanom formulom predviđenom Biskupskim ceremonijalom (O apostolskom blagoslovu, br. 1122 – 1126)

U svojoj homiliji biskup Rogić je, temeljeći se na blagdanskim čitanjima, istaknuo lik sv. Ante kao blagovjesnika Božje ljubavi za čovjeka, koji „obdaren snagom duha i Riječi svoje suvremenike opominje i kori, poziva na obraćenje, oprašta grijehe i privodi Kristu. Bio je blagovjesnik siromasima, sužnjima i slijepima, kako naviješta još prorok Izaija“.

Na tome tragu, ustvrdio je biskup Rogić, „Antun je sužnjima naviještao oslobođenje“ Zatim je uskliknuo sv. Anti: „Sveti Antune koliko bi nam tek danas tvoja riječ trebala, kad smo zarobljeni tehnologijama, trendovima, modama, ideologijama, materijalnim dobrima, ovisnostima svake vrste, lošim navikama, zarobljeni sebičnošću?“

Biskup Rogić ukazao je na cilj života sv. Ante i svakoga vjernika: „Njegov je jasni cilj života bio: vječno spasenje – život s Bogom, zauvijek! Zato mu se molimo: da nam isprosi čistu dušu poput ljiljana koja neće podleći napastima svjetovnog i prolaznog, dušu koja će biti zagledana u vječnost, a sve kušnje sadašnjeg trenutka rješavati noseći Isusa u naručju, dati se od Gospodina voditi.“

Po završetku svete mise u tzv. hodočasničkoj gesti i molitvi pred relikvijama sv. Ante mons. Rogić povjerio je Svečevu zagovoru svoju Šibensku biskupiju o 725. obljetnici njezina utemeljenja, Grad Šibenik i cijeli svijet te udijelio Papinski blagoslov uz pripadajući potpuni oprost koji je Apostolska penitencijerija dopustila povodom obljetnica franjevačke prisutnosti u Šibeniku, a posebno o 600. obljetnici posvete crkve sv. Frane. Svetu misu je pjevao zbor crkve sv. Frane pod ravnanjem orguljašice Veronike Paić.

U 17 sati fra Josip Ivanović, gvardijan i rektor Svetišta, predslavio je svetu misu s roditeljima i djecom po čijem je završetku bio blagoslov djece i ljiljana te program za djecu ispred crkve organiziran sa strane „Top events-a“. Po prvi put u 21 sat don Ante Vrcić, povjerenik za Pastoral mladih Šibenske biskupije, predslavio je svetu misu.

Vjernici Grada Šibenika i okolice za blagdan Sveca svega svijeta pripremali su se pobožnošću Trinaest utoraka, a imali su priliku hodočastiti ma grob sv. Ante u Padovu 11. ožujka i 10. lipnja o.g. U nedjelju 18. lipnja 2023. u 19 sati slavit će se sveta misa zahvale za Božja dobročinstva po zagovoru sv. Ante.

Pogledajte još

U Vodicama proslavljeno je Našašće svetog Križa.

Našašće svetog križa i Dana grada Vodica proslavljeni su u Vodicama u petak  3. svibnja. …

Biskup Tomislav Rogić blagoslovio crkvu u Kladnjicama

Šibenski biskup blagoslovio je, na svetkovinu sv. Filipa i Jakova, u srijedu 1. svibnja, obnovljenu …

Drugi dio ovogodišnje Zlatne harfe održan je u Kninu.

Smotra dječjih župnih zborova Zlatna harfa za Splitsko-makarsku i Šibensku biskupiju održana je 27. travnja …